TUGAY CAN / İZ GAZETE  - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından Çeşme’ye yapılacağı açıklanan “Çeşme Projesi” ne ilişkin İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın davet edilmemesi üzerine Çeşme Kent Konseyi tarafından alternatif olarak organize edilen toplantı Çeşme Çakabey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 
 


Alternatif bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Çeşme Kent Konseyi Ömer Önal yaparken; toplantıda ayrıca Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, Hakların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, İzmir Kent Konseyi Başkanı Saniye Nazik Işık, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri de hazır bulundu.

 



TİCARET ODASI’NDA AYRI TOPLANTI

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy,  İzmir Ticaret Odası’nda kamuoyunda acele kamulaştırmalar neticesinde sıkça konuşulan Çeşme Projesi’ne dair bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.


ÖNCELİKLİ GÖREVİM ÇEŞME’NİN DOĞASINI KORUMAK’

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise yaptığı konuşmasında Çeşme Belediye Başkan adaylığı sırasında Çeşme’de yaşayan herkes için daha çok iş ve aş için mücadele edeceğini söylediğini hatırlattı. 

 


Çeşme’nin 100 yıl evvel vizyonunu turizm olarak koymuş olduğunun altını çizen Oran,  “Bu şehin seçilmiş, Şehri- Emin’i olarak benim öncelikli görevim, Çeşme’de turizmi geliştirirken; Çeşme’nin doğasını korumaktır. Biz, Çeşme’de turizmi geliştirirken bunu Çeşme’nin doğasını bozarak, betonlaştırarak yapmayacağız” diye konuştu.
2019’un Mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile görüştüğünü aktaran Oran, 
 "Kendisi bana Mersin Limanı’nda bir projeden bahsetti. Tam ne olduğunu anlamadık. Buraya kadar detaylı bir biçimde açıklandı. Çeşme Turizm yatırı bölgesi ilan edildi. Çeşme acele kamulaştırmada Çeşme kısmında 23 tane aile 2 de şirket var. Bu aileler bu toparakları atlarında edinmişler.Proje açıklandıktan sonra tekrar ziyaret gerçekleştirdim. Kendisine ‘Ne olduğunu bilmediğimiz bir projeye karşıyım demiyorum. Ama acele kamulaştırmalar konusunda endişelerim var ve karşıyım’ demiştim.  
Hazırlanan projenin Çeşme’nin hazırlanmış olan nazım imar planlarına uygun olması gerektiğini ifade eden Ekrem Oran şöyle konuştu:
“Çeşmelilerin mallarını hükumet yetkisi ile alacaksınız başkalarına tahsis edeceksiniz. Çeşme’nin nazım imar plan notları var. Eğer yapacağınız proje imar planlarına uygunsa betonlaşma yoksa; seçilmiş Çeşme Belediye Meclisi’nin onayını alarak, seçilmiş İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onayını alarak yaparsanız biz de sizi destekleyelim”

 



‘HAZİNE MALLARI HÜKUMETİN DEĞİL’

Ekrem Oran sözlerini şöyle tamamladı:
“Çeşme’nin malını, Çeşme’nin doğasını kimseye ham yaptırmadık, yaptırmayacağız da. Mücadelemiz devam edecek. Yarınlarımıza daha güzel bir Çeşme bırakmak için, kamusal alanlarımızın hakkında verilen kararlarda ortak aklın yer alması lazım. Hazine malları hükumetin değil, hepimizin. Bundan sonra da herkes bilsin ki dün olduğu gibi ortak akıl doğrultusunda  hareket etmeye devam edeceğiz”

‘TÜRKİYE’DE ŞİRKETOKRASİ VAR’

Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise acele kamulaştırma üzerine konuştu. Ortada bir kamulaştıma değil, özelleştirme olduğunu söyleyen Kemalbay, “AKP-MHP bloğu iktidarını sürdürmek için şirketlerle girdiği bu tür ilişki ile bu tip projeler ortaya çıkıyor. Türkiye’de bir şirketokrasi var. Buna esastan itiraz ediyoruz” 
Kemalbay, “Sur’u Toledo yapacağız diye yola çıktılar. Sur’u betona boğdular. Çeşme için de aynı şeyi söylüyorlar. Çeşmelilerin doğrudan sesinin duyulması gerekiyor. Birlikte örgütlenelim ve karşı çıkalım” diye konuştu.
Temsil noktasında bir demokrasicilik yapıldığını ifade eden Serpil Kemalbay, İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına da tepki gösterdi. 

 


 

‘İZMİR’DE BİR ŞEY YAPILACAKSA İZMİRLİLER KARAR VERİR’

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Melih Yalçın ise yarımadaya ilişkin projelerin geçmişe dayandığını ifade ederek Körfez Geçiş Projesi’ni örnek gösterdi. Yalçın, “Burası Çeşme’nin Urla’nın değil, İzmir’in sorunudur. Buraların korunması gerekir. Her şeyin bilimsel bir temeli var. TMMOB’un hazırladığı raporlara bakın. Bu alan birilerine peşkeş çekiliyor. Biz Körfez Geçiş Projesi’nde açtığımız davalar sürecinde yerel yönetimlerden yardım alamadık. Bu projeyi durduramazsak; İzmir yaşanılır bir yer olmaktan çıkacak. Bu durum yarın Karaburun için de geçerli. İzmir’de bir şey yapılacaksa buna İzmirliler karar verir” şeklinde konuştu.

 



GÜLER SUNUM YAPTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)İzmir Milletvekili Kani Beko ise acele kamulaştırmalar neticesinde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın 61 dönümlük arazisine el konulduğunu hatırlattı.
Konuşmaların ardından aktivist Ahmet Güler ise Çeşme Projesi’ne dair bir sunum yaptı. 

 


 



NE OLMUŞTU?

13 Eylül 2019’da Resmi Gazete’de yaynlanan 1532 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme Yeni Turizm Bölgesi’nin 25 Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme’nin Alaçatı bölgesinde acele kamulaştırmalar gerçekleştirilmiş, 13 Şubat 2020’de yayınlanan  2103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme Turizm Bölgesi’nin alanının kapsamı genişletilmişti.

Çevre avukatı Şehrazat Mercan da, “Ben 42 yıldır Urla’dayım. Burada birçok taş ocağı, çiftlikleri açtırmadık. Bu sefer talan çok büyük. O açtığınız şemsiyelerin en büyüğü altına hep birlikte toplanmalıyız. İzmir ilinin ormanı 476 bin hektar. Binde 5’i turizme ayırabilirsiniz. Bu proje için 15 bin 300 hektar orman kullanılacak. Siz kimin malını kime satıyorsunuz? Yasadan gidersek, bu iş hukuksuz. Süresiz belirli bir nitelikle kullanma hakkı. Artık Çeşme’ye giremeyecek duruma gelecek. İşgal atında olacak. Çeşme’nin civarında dolaşacaksınız. Buraları sattırmayacağım. Buralar için kan döküldü. Belediye başkanına sesleniyorum; belediye yetkilerini kullanın. Biz arkanızdayız. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bir anayasamız var. Az da olsa kanun yönetmeliği var. Ben tek başına olmadığımı biliyorum" ifadelerini kullandı.

 


 

Editör: Haber Merkezi