Gizem TABAN/İZ GAZETE- Hürriyet Gazetesi eski Yazarı Ertuğrul Özkök, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yaptığı görüşme sonrasında kaleme aldığı yazıda Çeşme Projesi’nin merkezine Atatürk’ün emriyle planları yapılan bir ‘Cumhuriyet Köyü’ yerleştirileceğini açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘KAMUOYU YARATMA ÇABASI’

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, Bakanlığın Çeşme Projesi’nin merkezine ‘Cumhuriyet Köyü’ yerleştireceği hamlesine yönelik şunları söyledi: “Çeşme projesini biz Bakan’dan dinledik. Bize yapılan sunum Çeşme’yi tarihsel ve kültürel kimliğinden koparan bir inşaat, rant projesinden başka bir şey değil. İçinde golf sahalarının bulunduğu zaten suyu kıt olan yarımadada tamamı su isteyen tesisler ve bunu denizden elde etmeyi hedeflemek de doğa düşmanı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ters Ozmos ile tuzlu sudan tatlı su elde edecekler, peki ortaya çıkan tuz ne olacak? Çeşme Yarımadası’nın biyolojik çeşitliliğini gözetmeyen bir proje… Yaratacağı nüfus yoğunluğunun kentin yaşamını nasıl etkileyeceğine ilişkin ne ulaşım ne alt yapı açısından ne de şehircilik ilkeleri açısından değerlendirilmemiş bir proje… Şimdi ortasına Atatürk’ün modern tarım toplumu yaratmak ve tabandan kalkınma üzerine geliştirdiği bir projeyi Çeşme Projesi ile bir araya getirerek bizi ikna etmek peşindeler. Yapılanı, bir kamuoyu yaratma, gelen ve gelecek eleştirileri kamufle etme çabası olarak yorumluyorum.”

‘İNANMAK KOLAY OLMUYOR’

“Atatürk Orman Çiftliğini talan eden bir iktidarın, ‘Cumhuriyet Köyü projesini hayata geçireceğiz’ söylemine de inanmak pek kolay olmuyor” diyen CHP’li Bakan, “Ülkede iktidar kaynaklı bir ‘siyaset krizi’ ve bunun her alana yansıyan olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Hükümetlerin görev ve sorumluluğu sadece modern şehirler yapmak değil, elindeki mirası geleceğe taşımak için çalışmalar üretmektir. ‘Sır gibi saklanan proje’ olarak tanımlanan bu süreç dönüp dolaşıp Cumhuriyet Köyü’ne uzanmış. Paradoksal şekilde mevcut köyler rant projeleriyle köy karakterini kaybederken, bu ruhu bir projeyle canlandırabileceğini düşünen bir iktidarı, yeni nesil emlak ve yapılaşma projesi çerçevesinde değerlendirmek gerekir” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Haber Merkezi