TUĞÇE KAŞ / İZ GAZETE - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çeşme Projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan Çeşme Projesi’ne tepki göstermek amacıyla İzmir Yaşam Alanları Platformu basın açıklamasında bulundu. Konuya ilişkin dün İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısı sonrasında çevreci platform tarafından açıklama yapıldı. Ancak basın açıklaması öncesi Ticaret Odası önünde buluşan İzmir Yaşam Alanları Platformu üyeleri, polis tarafından müdahale gelmesi sebebiyle, açıklamalarını Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdi.

‘İKTİDARIN HEDEFİNDE’

İzmir Yaşam Alanları yürütmesinden Kubilay Mutlu, Yarımada’da oluşacak 1 milyonun üzerindeki nüfus yoğunluğunun yaratacağı ulaşım, alt yapı, kültürel sorunları düşünmek istemediklerini belirterek, “Yaşam alanlarımıza saldırı artarak devam ediyor. Ülkenin her yerinde ranta, paraya dönüştürülecek ne varsa, bir kılıfına uydurularak yeni yağma, talan alanları oluşturuluyor. İzmir yıllardır İktidarın hedefinde yer alıyor. İzmir’e vaat edilen mutluluk, refah, huzur ve modernleşmenin tersine, Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi demektir. İzmir “marka kent olma”kandırmacası ile,doğal yaşam alanları daraltılmış, doğasının dengesi bozulmuş, nüfusu yoğunlaşmış, varlıklarıve kültürel değerleri yok edilmiş kısaca içi boşaltılmış, yaşanmaz bir hale dönüştürülecektir.” dedi.

DAYANIŞMA AĞI ÖRECEĞİZ

Aynı zamanda İzmir Yaşam Alanları olarak hukuki girişimleri başlattıklarını ve dava açıldığını da açıklamada söyleyen Mutlu,” Yarımada ve kentte planlı bilgilendirmelerle kamuoyu oluşturmaya, dayanışma ağları örmeye çalışıyoruz. Tunç Soyer ‘Projeyi anlamaya çalışıyoruz. Projeden tam olarak haberdar değiliz’ demişti. Turizm Bakanı bugün önce İzmir Ticaret Odası üyelerini, ardından da Başkanımızı bilgilendirecek.Bu bilgilenme sonrasında yapılacak değerlendirmeyi merakla bekliyor. Yerel yöneticilerimizin de bu mücadelede bizlerle olmasını diliyoruz.” dedi.

‘TALANA HAYIR DİYORUZ’

İzmir Yaşam Alanlarından İlyas Yaman polisler tarafından engellenen basın açıklamasına tepki göstererek, “Aslında olmamız gereken yerde değiliz. Şuan Cumhuriyet Meydanı’nda olma sebebimiz, bizi buraya gönderenler değil. Gönderme emrini verenlerdir. 10 kişinin basın açıklaması yapmasından korkuyorlar. Biz doğruları söylüyoruz. Buradaki doğru, Çeşme Yarımadası’nda 950 milyon metrekare araziye el koydular. Burasını birilerine satarak, hazineye kazanç elde edecekler. İzmir’deki bu talana hayır demek için kapalı kapıların ardında yapılan bu toplantıyı teşhir etmek için bu araya geldik. Gerçeklerden korkanların üzerine gitmeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi