İZ GAZETE- İşten atılan altı Simbo işçisinin, 11 Eylül 2020 tarihinde iki ay boyunca ücretsiz izine çıkartıldığını, kendilerine bilgi verilmeden ücretsiz izinleri iki ay daha uzatıldığını anımsatan Çepni, işçiler haklarını geri almak için mücadeleye başladığı, 18 Kasım 2020 tarihinde fabrika önünde direnişe geçtikletini ifade etti. Direnişlerinin 31. gününde, İş Müfettişlerinin Sinbo yönetiminin, ücretsiz izni, sendikal faaliyeti engellemek adına kullandığını tespit ettiklerini ve aynı gün işçilerin geriye dönük hak kayıplarının giderilerek iş başı yapmalarına karar verdiklerini anımsattı. Çepni, işçilerin işbaşı yaptıktan sonra fabrika yönetimi tarafından, sendikal faaliyetlerinin engellenmeye çalışıldığını,  hakarete ve tehditte maruz kaldıkları iddialarını meclis gündemine taşıdı. 

Sendikalı işçilerden Dilbent Türker'in yaşadıkları mağduriyetler ve hukuksuz duruma ilişkin yönetime dilekçe verdiğini dilekçesinin işleme alınmadığı gibi, Kod 29 ile işten çıkarıldığını vurgulayan Çepni, "Direnişinin 188. Gününde, işe geri alınma gibi haklı  taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na iletmek için  Anayasal haklarını kullanarak,  sendika üyeleri ile Ankara’ya yürüyüş başlatmıştır.  Yürüyüşe kolluk güçleri defalarca müdahale etmiş ve işçileri keyfi bir şekilde gözaltına almıştır. Yurtdışına çıkış yasağı ile mahkeme tarafından serbest bırakılan işçilerin yürüyüşleri devam etmektedir" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ya, "Dilbent Türker’in ve kendisine destek verenlerin, Anayasa ve yasalarla tanımlanmış yürüyüş, açıklama ve eylem hakkını hiçbir gerekçe göstermeden engelleyen ve işçileri gözaltına alan kolluk güçleri ile ilgili inceleme başlatılacak mıdır?" sorusunu yönelten Çepni, şu sorularına da yanıt istedi:

HAKLARI ENGELLEMEKTEN VAZGEÇECEK MİSİNİZ?

Yürüyüşü yasal ve meşru olan Dilbent Türker’in, karakolda iken susma hakkının kullanmasının engellendiği ve kendisinden zorla ifade alınmaya çalışıldığı doğru mudur? Zorla ifade almaya çalışan görevliler hakkında işlem yapılacak mıdır? 

Demokratik yasal haklarını kullana Dilbent Türker’in Ankara’ya yürüyüşü için haklarını kullanmayı engelleyen uygulamalardan vazgeçecek misiniz? 

Editör: Haber Merkezi