İZ GAZETE- Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Çorum Belediyesi’ndeki usulsüzlüklerin ve denetimsizliklerin 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu'na yansıdığını söyledi. Çepni, belediyenin banka ve muhasebe hesaplarındaki uyumsuzlukların tespit edildiğini kaydederek, “Denetim Çalışma Mutabakat Tutarının 13.799.204,33 TL, Dönem Sonu Mutabakat Tutarının 12.874.738,11 TL.  Mutabakat Farkı ise 924.466,22 TL’dir. Belediye ile DSİ arasında bağıtlanan 1997 tarihli Protokol kapsamında DSİ tarafından geçmiş yıllarda yapılan içme suyu tesisleri ve bunlara ilişkin alt yapı tesislerine ait toplam bedellerin, 2019 yılında hatalı hesap kodu karşılığında tamamen giderleştirildiği, dolaysıyla söz konusu tesislerin ilgili duran varlık hesaplarında izlenmediği tespit edilmiştir” dedi.

6 MİLYONUNU ÜSTÜNDE VADESİ GEÇMİŞ BORÇ

Belediyeye ait bazı taşınmazların değer tespitlerinin yapılmadığını, İller Bankası ve kamu banka kredilerin ve faizlerinin izlendiği 400 Banka Kredisi ve 481 Gider Tahakkukları hesaplarının dönem sonu tutarlarıyla denetimde hesaplanan tutarlar arasında fark olduğunu, vadesi geçmiş kamu idaresi paylarının izlenmediğine dikkat çeken Çepni,  363 Kamu İdareleri Payları Hesabı alacak kalanının 11.652.897,19 TL olduğunu, belediyenin dönem sonunda, İller Bankası 2019 yılı amme borçları tablosunda görünen vadesi geçmiş 6.177.865,33 TL borcunun da raporda yer aldığını kaydetti.

BELEDİYE 122 MİLYON 243 BİN 428 TL BORÇ İÇİNDE

Öte yandan Belediyenin yol, kanalizasyon ve su katılım pay tahsili yapmadığı, Belediye sınırları içerisinde 1.110 adet işyerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği bilgisinin de rapora yansıdığını kaydeden Çepni, “Belediye tarafından 2019 yılında Elektrik Tüketim Vergisi Beyannameleri doğrultusunda tahsil edilen 6.126.697,82-TL’lik tutarın doğruluğuna yönelik tespit çalışması yapılamadığı, tedarikçi şirketlerin Belediyeye beyan ettikleri elektrik tüketim miktarıyla uyuşup uyuşmadığı kontrolünün yapılmayışı da raporda yer almaktadır. Belediyenin 2019 Yılı Faaliyet Sonuçları Tablosunda giderlerin toplamı: 437.143.666,31 TL, gelirlerin toplamı 314.900.237,43 TL faaliyet sonucunun 122.243.428,8 TL olduğu görülmektedir” dedi.

“Çorum Belediyesinde iç kontrol sisteminin kurulması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışmaların tam ve doğru olarak yürütülmemesinin gerekçesi nedir? Bakanlığınız bu konuda bir inceleme başlatacak mıdır?” sorusunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelten HDP’li Çepni, şu sorularına da yanıt istedi:

- Belediyenin banka hesabına ilişkin dönem sonu mutabakatları ve mali tablo tutarı arasında uyumsuzluk bulunmamasının gerekçesi nedir? Banka hesabının  doğru bilgi sunmamasının nedenleri araştırılacak mıdır? Bu konuda sorumlular hakkında yasal işlem yapılacak mıdır?  

- Belediyenin 2019 yılında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından tahakkuk ettirilerek bildirilen toplam 143.678.222,95-TL’yi hatalı olarak 303-403-Kamu İdarelerine Mali Borçlar Hesaplarına kaydedilmesinin gerekçesi nedir?  Belediye DSİ’den nakden veya mahsuben para borcu almış gibi gösterilmesinin sorumluları hakkında işlem yapılacak mıdır? 

- Belediyeye ait taşınmazların kayıt ve kontrol işlemleri ile bazı taşınmazların değer tespitlerinin yapılmamasının gerekçesi nedir?

- Belediyenin İller Bankası ve kamu bankalarından kullanmış olduğu kredilerin ve faizlerinin izlendiği 400-Banka Kredileri ve 481-Gider Tahakkukları hesaplarının dönem sonu tutarları ile denetimde hesaplanan tutarları arasında farkların ve vadesi geçmiş kamu idaresi paylarının ilgili hesapta izlenmemesinin gerekçesi nedir? Bu konu Bakanlığınız tarafından incelenecek midir?  İller Bankası 2019 yılı amme borçları tablosunda görünen vadesi geçmiş 6.177.865,33-TL borç neden kaynaklanmaktadır? Bu para nerede kullanılmıştır? 

- Belediye tarafından yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarının, bu hizmetlerden yararlanan gayrimenkul sahiplerinden tahsilinin yapılmamasının gerekçesi nedir?

- Belediye sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın işyerinin faaliyet yürütmesine neden izin verilmektedir?

- Belediye tarafından hafriyat toprağı, moloz vs. atıklar için döküm alanları, bertaraf sahaları ile inşaat malzemeleri, odun, kömür, LPG vs. depolama sahalarının belirlenmemesinin gerekçesi nedir? Belediyenin sorumluluklarını yerine getirmesi için Bakanlığınız devreye girecek midir? 

- Elektrik enerjisi tedarik eden şirketler tarafından verilen elektrik tüketim vergisi beyannamelerinin, ayrıntı bazında kontrol edilememesi nedeniyle Belediyenin gelir kaybının önlenmesi için çalışmanız olacak mıdır?

- Belediyenin gelirlerinin giderlerinden 22.243.428,88 TL eksik olmasının gerekçesi nedir?  Zararlar için Bakanlığınız inceleme başlatacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi