İZ GAZETE- Bazı kaynaklara göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) bünyesinde, 14 bin dağıtım işçisinin taşeron olarak çalıştırıldığını belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Pandemi döneminde posta ve dağıtım işinde çalışan işçilerin iş yükünün arttığını kaydetti. İş güvencesi olmayan işçilerin zor koşullarda çalıştığını ifade eden Çepni, taşeron işçilerin Anayasal ve demokratik haklarını kullanarak, yıllardır yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için 2019 yılında Posta, Telefon ve Telekomünikasyon işçileri Sendikası (PTT-Sen) ve PTT Kargon-Sen sendikasını kurduklarını, bazı işyerlerinde Toplu İş Sözleşmesi de imzaladıklarını bilgisini paylaştı.

SENDİKALI OLMAK ATILMA NEDENİ

Ege Bölgesi’nde PTT ihalesini alan Park Konak şirketi bünyesinde çalışan aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu15 işçi, sendikal faaliyette bulundukları için Kod-29 ile Ağustos 2020 tarihinde işten çıkartıldığını anımsatan Çepni, “Pandemi sürecinde, kayıtlı ve kayıt dışı çalışan bir çok işçinin işten çıkartılmasından dolayı, 7244 sayılı Kanun ile  4857 sayılı İş Kanunu’na Geçici 10. Madde eklenerek iş akdi fesihlerine yasak getirilmiş, İş Kanunu’nun 25. Maddesinin II numaralı bendindeki “ahlak ve iyi niyete uymayan nedenler” istisna olarak kalmıştır. Türkiye genelinde her sektörden işçiler, Anayasal ve yasal hakları olan, Uluslararası sözleşmelerle onaylanan sendika kurma, üye olma, sendikal faaliyet yürütme haklarını kullandıkları için, işveren tarafından Kod- 29 maddesi ile “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” nedeni gerekçe gösterilerek işten çıkarılmaktadır” dedi.

İŞÇİLER HAKLARI İÇİN 106 GÜNDÜR DİRENİYOR

İş yerinde yaşadıkları hak gasplarına itiraz eden işçilere karşı işverenin sıklıkla başvurduğu Kod-29’a göre işten çıkartılanların; kıdem, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı gibi haklardan faydalanamadıklarını anımsatan Çepni, atılan işçinin sicili bozulduğu için yeni iş bulma şanslarının da engellendiğini vurguladı. Kod-29 ile işçi çıkartmada işverenin beyanı yeterli olduğunu, haksız işten çıkartma ve hak gasplarına karşı açılan davaların da yıllarca sürdüğünü belirten HDP’li Çepni,

“PTT taşeron işçilerinin, sendikal faaliyetlere baskıların son bulması ve işçilerin işe iadeleri için başlattıkları direniş, İzmir Posta İşleme Merkezi önünde ve İstanbul Sirkeci PTT Başmüdürlüğü önünde 106 gündür devam etmektedir. Türkiye’de işçiler, sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarmalara karşı etkin bir biçimde korunmamaktadır. Temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden biri olan sendikalaşmanın engellenmesi Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine göre suç olmasına karşın Kod-29 ile cezasızlık politikası uygulanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

HUKUKSUZ ATILMALAR BİLGİNİZ DAHİLİNDE Mİ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Çepni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, “Direnişte olan PTT taşeron işçilerinin, Anayasa ve yasalarla ile tanımlanmış sendikal faaliyetleri nedeniyle Kod-29 ile işten atıldıkları ve 106 gündür direnişte oldukları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?” diye sordu.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

- PTT’de taşeron olarak çalışan Park Konak Şirketi işçilerinin Kod 29 ile işten çıkartılması incelenmiş midir? Bu konuda bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapacaktır? İşçilerin  mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının iadesi için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

- Bakanlığınız bünyesinde kaç taşeron işçi çalışmaktadır? Kaç işçi sendikalara üyedir?

- Kod 29 ile işten çıkartılan işçilerin açtığı davalara Bakanlığınız müdahil olmakta mıdır?

- Pandemi sürecinde, PTT işçilerinin   işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarının oluşturulmasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır? İşçilerin salgın koşullarında mağduriyetleri nasıl giderilmektedir?

- Sendikalaşma anayasal bir hak olarak tanımlanmasına karşın, iktidarınız sendikalaşmayı suç olarak mı görmektedir?

Editör: Haber Merkezi