İZ GAZETE- Alkollü araç kullanmanın, trafik kazalarının en önemli sebeplerinden birisi olduğunu ve binlerce kişinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan  en temel insan hakkı olan yaşam hakkını gasp etmek olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, uyuşturucu almış veya alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmelerinin suç ve yasak olduğu anımsattı.

ŞENYÜZ KASTEN ADAM ÖLDÜRDÜ

Ankara’da 15 Temmuz 2020 tarihinde 19 yaşındaki bisiklet sporcusu Umut Gündüz, antrenman sonrası evine dönerken Çağdaş Şenyüz yönetimindeki otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybettiğini, gözaltına alınan Çağdaş Şenyüz'ün 1.53 promil alkollü olduğunu ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Çağdaş Şenyüz'ün, 4 ay sonra tahliye edildiğine dikkat çekti. Umut Gündüz davasının ilk duruşmasında, ‘’bilinçli taksirle öldürmek’’ suçundan yapıldığını, davanın 7 Aralık 2021 tarihine ertelendiğini ifade eden Çepni, "Oysaki Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen bilirkişi raporunda, Umut Gündüz'ün, yolun sağ şeridinden eksiksiz teçhizatla gittiği, kaskında ve bisikletinde araç sürücülerini uyarmak için ışıklandırma bulunduğu ve kusursuz olduğu;  Çağdaş Şenyüz'ün ise alkollü olduğu, yüksek hızla ve trafik kurallarını ihlal ederek araç kullanması nedeniyle asli kusurlu olduğu ifade edilmiştir. 

Umut Gündüz’ün ailesi ve avukatı, sanık Şenyüz’ün,  Umut Gündüz’e çarptıktan sonra onu olay yerinde bıraktığını, burada bir kasıt olduğunu, Umut’u olay yerinde bırakarak cinayet işlendiğini ve Şenyüz’ün “kasten adam öldürmek” suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğini belirtmişlerdir" dedi.

ADALETE İNANÇ YOK EDİLİYOR

Türkiye’de son 2 yılda,  çoğunda alkollü sürücülerin arkadan çarpma sonucu 286 bisikletli kişinin yaşamını yitirdiği bilgiyi paylaşan Çepni, "Bu ölümlere karşın, mahkemelerde aynı iddianame ve ‘bilinçli taksirle öldürmekten’ dava açılmıştır. Bu durum, vicdanları yaralamakta,  adalete olan inancı yok etmekte ve mağdur ailelerini zorlu hak arama mücadelesi vermek durumunda bırakmaktadır. Nitekim Umut Gündüz’ün ailesi de kamuoyuna seslerini duyurabilmek, kendileri gibi adalet arama mücadelesi veren kişilerle dayanışmak amacıyla 1 Ağustos 2021 tarihinde, Umut İçin Adalet, Herkes İçin Adalet Turu’nu başlatışlar ve çeşitli şehirleri kapsayan turlarını 30 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul’da tamamlamışlardır" ifadelerini kullandı. 

ŞENYÜZ NEDEN TUTUKSUZ YARGILANIYOR?

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Çepni,

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e, " Bilirkişi raporunda, sürücü Çağdaş Şenyüz'ün alkollü olduğu, yüksek hızla ve trafik kurallarını ihlal ederek araç kullanması nedeniyle asli kusurlu olduğu ifade edilmesine karşın, neden tutuksuz yargılanmaktadır? Bu durumun kamu vicdanını yaraladığını ve adalete olan inancı sarstığını düşünmüyor musunuz?" diye sordu.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

Çağdaş Şenyüz'ün 1.53 promil alkolle araç kullanması, kazadan sonra güvenlik önlemlerini almaması ve Umut Gündüz’e çarptıktan sonra onu olay yerinde bırakıp kaçması neden mahkemede kasıt olarak görülmemiştir?  Şenyüz’ün “kasten adam öldürmek” suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanması neden yapılmamaktadır?  

Duruşmanın ardından Umut Gündüz'ün yakınları sanığın çevik kuvvet arasında korunduğunu,  Hakimin, söylenen sözleri çarpıttığını, görevini yapamadığını iddia etmişlerdir. Bakanlığınız bu iddialarla ilgili bir inceleme yapacak mıdır? 

Çağdaş Şenyüz’ün alkollü olduğu ve kazayı ne şekilde yaptığı ortada iken bir sonraki mahkemenin 7 Aralık 2021 tarihinde yapılacak olmasının gerekçesi nedir? Bu durumun adalet bekleyen Umut Gündüz’ün yakınlarını mağdur ettiğini düşünmüyor musunuz? Etkin ve adil yargılanma neden yapılmamaktadır?

Alkollü sürücülerin neden olduğu ölümlü ve yaralanmalı kazalarda gereken cezaların verilmediği ve bu yüzden bu suçların önlenemediği iddiaları konusunda bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır? 

Son beş yılda alkollü araç kullanma sonucu kişilerin anayasal ve insan hakkı olan yaşam hakkını gasp eden kişilere verilen cezaların verilerini kamuoyuna açıklar mısınız?

Cezaların caydırıcılığını arttırmak için, alkollü araç kullanarak ölüme sebebiyet veren kişilere karşı verilecek cezalarda düzenleme yapacak mısınız? 

Editör: Haber Merkezi