Cengiz Aldemir/ANKARA - Karadeniz yaylalarının AKP’nin rant hırsına teslim edilemeyecek kadar değerli ve insanlığın ortak değeri olduğunu vurgulayan HDP’nin Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, İz gazeteye yaptığı açıklamasında, Yeşil Yol projesinin Karadeniz’in doğasına, yaylalarına, ekosistemine karşı geliştirilen açık bir ekosoykırım projesi olduğunu söyledi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesini durdurmasına karşın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) projenin 2. etabı için bütçe ayırdığı ortaya çıktı. Rize İl İdaresi de bütçeye başvurma kararı adı. Daha önce Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında onaylanan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin planlama bölgesini etkileyen çevre düzeni planı revizyonunun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada karar vermişti.

EKOSOYKIRIM PROJESİ

Mahkemelerin durdurma kararına rağmen, bakanlığın proje ısrarına tepki gösteren Çepni, Karadeniz yaylalarının sermayeye peşkeş çekilemeyeceğinin altını çizerek, “ Danıştay’ın durdurma kararı vermesine rağmen doğayı katledecek Yeşil Yol projesi AKP iktidarı tarafından rant için dayatılan bir projedir. Bu iktidar doğanın katledilmesine, yağmalamasına, ormanlara, ekosisteme, tarım alanlarına, su kaynaklarına, insan sağlığını hiçe sayan, göz yuman bir rant hırsı içindedir. Bulunduğumuz Covit-19 salgını döneminde, iklim krizinin, ekolojik tahribatların neden olduğu toplumsal ve ekonomik sonuçlar ortadadır. İktidarın beton proje anlayışının dışa vurumu olan Yeşil Yol projesi Karadeniz’in doğasına, yaylalarına, ekosistemine karşı geliştirilen açık bir ekosoykırım projesidir” sözleriyle tepki gösterdi.

TIPKI KANAL İSTANBUL…

AKP iktidarının, Karadeniz yayalarından elini çekmesini, Yeşil Yol projesinden bir an önce vazgeçmesini ve yayaların tümüyle koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Çepni, projenin Kanal İstanbul gibi bir rant projesi olduğunun altını çizerek, “ Yaylaları birbirine bağlamak, sonu gelmez inşaat demektir, sahillerin yok edilmesinden sonra dağların da yok edilmesidir. Karadeniz turizm adı altında sermayenin kar hırsına peşkeş çekiliyor, talan ediliyor. Yaylaların yerli, yabancı turizm şirketlerine teslim edilmesinin bölgeye ne mali ne kültürel tek bir katkısı yoktur. Tıpkı Kanal İstanbul gibi rant projesidir” örneğini verdi.

SUÇ İŞLEYEN SARAY İKTİDARI

Doğayı ve ormanları katlederek suç işleyen saray iktidarından hesap soracaklarını söyleyen Çepni tepkisini şöyle sürdürdü: “Halka karşı, ekoloji örgütleri karşı, doğa karşı, ağaçlar karşı, hayvanlar karşı, kuşlar, böcekler karşı! Bir tek saray karar aldı ve uygulamaya çalışıyor. Ancak Bakanlık yapmakta kararlı. Kendi mahkemelerini bile dinlemeyen bir gözü karalık. Tıpkı Kazdağları’nda olduğu gibi mahkeme kararları yok sayılıyor. Bakanlık birinci etabı biten proje için şimdi de yeni bütçe hazırlıyor. Halkın parasını müteahhitlere hortumluyor. Karadeniz yaylaları AKP’nin rant hırsına teslim edilemeyecek kadar değerlidir ve insanlığın ortak değeridir. Mahkeme kararına rağmen katliama devam eden iktidar doğaya karşı, insana karşı suç işliyor. Hesabını hem doğaya hem de halka vermekten kaçamayacaktır. Proje derhal durdurulmalı, söz konusu alanlar korumaya alınmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi