İZ GAZETE - HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, 351 Sayılı Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. Teklif yasalaşırsa, yükseköğrenim görenlere kurumun verdiği kredilerin karşılıksız olacak ve kredi borcu olanların borçlarının silinmesiyle, yükseköğrenim görenlerin mezuniyet sonrası bir borç yüküyle yaşamak zorunda kalmaktan kurtararak, borç yüzünden icralık olma durumlarının ortadan kalkması sağlanacak.

ÖĞRENCİLERİN BORÇLARININ AFFEDİLMESİNİ İSTEDİ

Çepni, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifiyle ilgil olarak şu açıklamayı yaptı; "Türkiye’de yükseköğretim daha piyasa odaklı hale gelirken, özel üniversite sayısı da artmıştır. Yükseköğretimin finansmanında bütçe kaynakları, öğrenci borçlanmaları, burslar gibi değişik finansman yöntemleri kullanılmaktadır. Öğrenciler genellikle ailelerinden aldıkları maddi desteklerle öğrenimlerini devam ettirmektedirler. Bu ailelerin meslek ve gelir düzeylerine bakıldığında, büyük bir kısmının emekli, işçi, memur ve çiftçi olması, gelirlerinin orta gelir düzeyinin altında bulunması öğrencilerin yeteri kadar ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır.  Katkı payı ve okul araç gereç harcamaları,  barınma harcamaları, yiyecek, içecek, giyecek vb. harcamalar,  sosyal ve kültürel etkinlik harcamaları ve ulaşım harcamaları için  çare arayan öğrenciler kredi ve bursluluk sistemini zorlamaktadır. Bazı ülkeler finansmanında yükseköğretim hizmetini kamusal mal olarak kabul ettiği için kamu kaynaklarıyla finanse etmektedir. Bazı ülkelerde de yükseköğretim hizmeti yarı kamusal mal olarak düşünüldüğü için öğrencilerin değişik şekillerde yükseköğretimin finansmanına katkıda bulunması istenmektedir.

Öğrencilerin borçlandırılması yoluyla eğitim ve öğretim masraflarının finansmanı uygulaması, eğitimin temel bir insan hakkı ve sosyal devlet ilkesi olduğu, eğitim ve öğretimin ücretsiz olması gerektiği anlayışına tam ters bir uygulamadır. Devletin ekonomik kriz nedeniyle özel şirketlerin borçluluk durumlarının idaresi için faiz indirimi, borç erteleme, konkordato, yapılandırma, kısmı af gibi birçok tedbiri devreye soktuğu düşünüldüğünde mezun olan ve çoğunlukla mezun olduğu alanın dışındaki işkollarında ve düşük maaşlarla çalışmak ya da işsiz kalmak zorunda kalan gençlerimizin eğitim ve öğrenim kredi borçlarının affedilmesi sosyal devlet ilkesi açısından hakkaniyetli bir uygulama olacaktır. Bundan sonra da, gençlerimizin eğitim ve öğrenim masraflarının karşılanması için verilen bütün destekler karşılıksız olmalıdır."

Editör: Haber Merkezi