Cengiz Aldemir/ANKARA - Bünyesinde 7 adet Termik Santral Bulunduran ve Türkiye'nin Enerji Platosu olarak planlanan Zonguldak’da 3 gündür elektrikler kesik. Bölgede ayrıca elektrik kesintisi ve Ulutan Barajındaki jeneratörün yetersizliğinden kaynaklanan su kesintisi de yaşandığı belirtildi.

Özellikle kış koşullarının tam anlamı ile hissedildiği Zonguldak'ta kar yağması ile birlikte ulaşımda da büyük sıkıntılar yaşandığı, Yurttaşların Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine ulaşım sıkıntısı yaşadığı ve yürüyerek gitmek zorunda kaldığı ifade edildi. Hastanede iki gündür su ve elektrik kesintisi yüzünden tüm hizmetlerin aksadığı, hastalar ve yakınlarının büyük zorluk çekildiği ileri sürüldü.

TRAJİKOMİK BİR DURUM

Enerji merkezi olan Zonguldak'ın enerji kesintisi ile karşı karşıya kalmasını, ‘Trajikomik bir durum’ olarak değerlendiren HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, “Bir şehrin günlerce elektriksiz, susuz kalması Hükümetin ayıbıdır. Zonguldak'ta 7 adet aktif enerji santrali mevcuttur. Bunlardan Zonguldak Eren ve Çatalağzı Termik Santrali kömürle çalışan santrallerdir. Zonguldak Belediyesi, su kesintisi yapılacaktır diye uyarı yapmış. Uyarı karşısında haktan ne beklenmektedir? Salgın günlerinde en olmayacak şey su ve elektrik kesintisidir. Bu kesintilerle halkın hastanelerde sağlığa erişim hakkını da askıya alınmıştır. Sadece acil hastaların ameliyatı yapılmaktadır. Bülent Ecevit Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanlarına Laboratuvarlar minimal kapasite ile çalıştırılacaktır duyurusunun yapması mağduriyetin büyüklüğünü ortaya koymaktadır” eleştirisinde bulundu.

HALK ENERJİ ŞİRKETLERİNİN İNSAFINA KALDI

Yaşananları halkın enerji şirketlerinin insafına terk edilmesinin somut bir örneği olarak gösteren Ekolojist Çepni, ülke insanının her geçen gün elektrik şirketleri tarafından mağdur edilmeye devam edildiğini vurguladı. Kentte yıllardır çözülmeyen hava kirliliğini anımsatan Çepni, yanlış enerji politikaları ve enerji üretiminin özel şirketlerin rant kapısı haline getirildiğinin altını çizerek, “Olumsuz en ufak hava koşularında bile elektrik kesintilerinin bu hale gelmesi bu sistemin çöktüğünü göstermektedir. Zonguldak'ta kömürlü termik santraller ve madencilik nedeniyle ciddi hava kirliliği sorunu vardır. Şehrin hava kirliliği sorununu ve hava kirliliği nedeniyle halkın yaşadığı sağlık sorunlarını defalarca dile getirdim. Özellikle termik santrallere filtre takılmasının süresini Hükümetin erteleme kararıyla mücadele ettiğimiz süreçte sorunun boyutlarını ortaya koydum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

ENERJİYİ ÖZELLEŞTİRMENİN ACI SONUÇLARI

Zonguldak'ta ki hava kirliliğinin pandemi sürecinde vaka sayısının artmasına neden olduğunu vurgulayan Çepni, hükümetin yanlış ve sermayeden yana enerji politikasının halkın havasına, suyuna, toprağına ve sağlığına telafisi imkansız zararlar verdiğini söyledi. İklim krizine, ekolojik yıkımlara rağmen Zonguldak'ta var olan santrallere yenilerinin eklendiğini, enerji santral projelerinin artarak devam ettiğine dikkat çeken Çepni eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Bu kadar aktif santrale rağmen, salgın günlerinde, olağan kış günlerinde halkın elektrik ve susuz kalması hiçbir mantıkla açıklanamaz. Enerji şirketlerinin halka yeterli hizmeti vermemesi, mağduriyetler yaratması yanı sıra elektriğin bu kadar pahalı olması enerjinin özelleştirilmesinin bu ülkeye verilen en büyük zararlardan biri olduğunu göstermektedir.”

Editör: Haber Merkezi