İZ GAZETE- Özellikle Alsancak, Bornova Sokak'ta ikamet eden trans kadınların yaşadığı şiddet, darp ve hak ihlalleri sıklıkla gündeme geldiğini anımsatan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, trans kadınların evlerinin önünde, akşam 21:00’den sabah 06:00’ya kadar ekip halinde bekçi ve polislerin  bekletildiği bilgisini aktardı. Çepni, "Trans kadınların evlerinden çıkmalarına, hatta camdan bakmalarına dahi izin verilmemektedir. Sürekli GBT sorgu yapılmaktadır. Hukuksuz bir şekilde, dayanaktan yoksun, olmadıkları şehirlerde gösterilerek, işlemedikleri suçlardan, Kabahatler Kanunu’ndan cezalar verilmektedir. Keyfi bir şekilde en az 7-8 defa verilen bu cezaları ödeyemeyen trans kadınların mevcut mal varlıklarına da el konulmaktadır. Birlikte yolda yürümelerine, konuşmalarına  izin verilmemektedir" eleştirisinde bulundu.

BEKÇİ VE POLİSLER ŞİDDET UYGULUYOR

Trans kadınların, bekçilerin, yasalara aykırı bir şekilde Bornova Sokak'ta bulunan içkili mekânlarda sabaha kadar oturarak içki içtiklerini ve sonrasında kendilerine saldırdıkları, hakaret ettikleri iddialarını dile getiren Çepni, "16 Temmuz 2022 tarihinde şiddeti artıran bekçi ve polisler,  trans kadınların kaldıkları binaların içine gaz bombası atmışlardır. Buna dair güvenlik güçleri hiçbir müdahalede bulunmamıştır. Üç trans kadın,  yaşadıkları apartmanın önünde kolluk kuvvetleri tarafından önce sözlü tacize ardından ise ağır şekilde şiddete maruz bırakılmıştır. Daha önce yaşanan nefret suçlarına yönelik cezasızlık politikası da bu tür olayların devam etmesinde en önemli etkendir" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE TRANS CİNAYETLERDE AVRUPA BİRİNCİSİ

ILGA-Europe'un Gökkuşağı Endeksi (Rainbow Index) raporlarına göre, 2020’de Türkiye LGBTİ+lar için Avrupa’nın en kötü ikinci ülkesi olarak belirlendiği bilgisini paylaşan Çepni, " Transgender Europe'ın (TGEU) 2008'den bu yana yürüttüğü Trans Cinayetleri İzleme verilerine göre de  Türkiye’nin trans cinayetlerinde Avrupa ülkeleri arasında birincidir. İnsan hakları gasp edilen, toplumsal ve ekonomik hayattan dışlanan, sistematik ayrımcılığa ve  şiddete maruz bırakılan trans kadınlara yönelik nefret saldırılarına son verilmesi, Anayasaya dayanan  yaşam haklarını koruması, eşit yurttaşlık anlayışı ile sosyal ve ekonomik hayata dahil olmaları  için  etkin politikaların oluşturulması gerekmektedir" sozleriyle tepkisini dile getirdi.

YAPILAN ŞİDDETTEN HABERİNİZ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Çepni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

İzmir Alsancak Bornova Sokakta yaşayan  trans kadınlara,  bekçi ve polislerin uyguladığı  şiddet ve baskı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? 

Bornova sokakta yaşayan trans kadınlara,  görevini kötüye kullanarak şiddet uygulayan ve haklarını gasp eden polisler ve bekçiler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Bu soruşturmalardan ceza alan bekçi ve polis var mıdır? 

Trans kadınların, bekçi ve polislerin Bornova Sokak'ta işlenen diğere suçlara müdahale etmedikleri,  sadece kendilerine müdahalede bulundukları,  içki içerek kendilerine saldırdıkları iddiaları araştırılacak mıdır? 

Trans kadınların evleri neden gözetlenmekte ve evlerinden çıkmalarına neden izin verilmemektedir? Bu uygulamaların  hukuki dayanağı nedir?

İzmir’de özellikle Kasım 2021 ayından bu yana,  trans kadınlara yönelik saldırıların artmasının gerekçesi nedir? 

Trans kadınların can güvenliğini sağlamak Devletin yükümlülüğünde değil midir? Son bir yıl içerisinde İzmir’de kaç trans kadın cinayeti işlenmiştir? Kaç trans kadın şiddete uğramıştır? Bu olaylar için etkin soruşturmalar yapılmış mıdır?  

İzmir’de trans kadınlar başta olmak üzere LGBTİ+’lara karşı şiddeti, ayrımcılığı ve nefret söylemlerini önlemek, eşit haklardan faydalanmalarını sağlamak için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa bunlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 

Editör: Haber Merkezi