İZ GAZETE- Denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağını teşkil eden fitoplankton diye adlandırılan bitkisel canlıların aşırı çoğalması,  deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan müsilaj (deniz salyası)'ın Kasım 2020 tarihinden bu yana Marmara Denizi’nde ciddi ekolojik tehdit oluşturduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili ve Ekolojisi Murat Çepni "Yüzeyden 30 metreye kadar inmiş olan deniz salyası,  Marmara Denizi'nin tabanını kaplayarak, etkisini her geçen gün arttırmış, İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu sahillerini kaplamıştır" dedi.

SALYA ÇEVREYE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI

Marmara Denizinin, yıllar boyunca derin deşarj yöntemiyle çoğu basit bir  arıtmadan geçen kentsel, endüstriyel atık sular ve  yağışlarla taşınan tarımsal üretimde kullanılan gübre, pestisitler nedeniyle yoğun kirlilik yaşadığını anımsatan Çepni, kıyı dolgularıyla zengin ekolojik alanların yok edildiğini söyledi. Bölgedeki havzalarda tarım ve evsel atık kaynaklı azot ve fosfor kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığı uyarısında bulunan Çepni, "Bilim insanları, deniz salyasının oluşmasında, iklim krizi nedeniyle deniz suyunun sıcaklığının artmasının ve denizlerdeki kirliliğin gerekli koşulları oluşturduğunu söylemektedirler. Marmara Deniz’inin hemen her sahilinde görülen deniz salyası, deniz canlılarının yaşamını tehdit etmekte, biyolojik çeşitliliği yok etmekte, insan sağlığına olumsuz etkileri bulunmaktadır. Marmara Denizi’nin ekosistemini tahrip eden deniz salyası deniz canlılarının yanı sıra turizmi de tehdit etmektedir. Bandırma, Erdek, Avşa, Ekinci'de denize girmek mümkün görünmemektedir. Pandemi döneminde,  turizm sektörünün içinde bulunduğu ekonomik darboğaz da dikkate alınarak, Marmara Denizi kıyıları için bir an önce etkin çözümler üretilmelidir" ifadelerini kullandı.

MAĞDUR OLANLARA DESTEĞİNİZ OLACAK MI?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a, "Marmara Denizinde deniz salyasının turizm sektöründe yaratacağı mağduriyetler tespit edilmiş midir?  Turizm sektöründe,  ekonomik olarak  mağduriyet yaşayacak olan binlerce insanın zararları için desteğiniz olacak mıdır? diye soran Çepni, şu sorularına da yanıt istedi:

-Marmara Denizi  kıyılarında, halkın denize girebilmesi, dalış yapabilmesi için gerekli temizleme çalışmaları konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacak mıdır? 

-Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) deniz temizliği kriterine göre Marmara Denizi sahillerinde mavi bayrak verdiği  plajlardan deniz salyası nedeniyle kirlenen olmuş mudur?  Bu konuda yöre halkının mağduriyeti nasıl giderilecektir? 

- Uzun dönemde, Marmara Denizinde turizmin devam etmesi için Hükümetinizin projesi var mıdır?  

Editör: Haber Merkezi