Alkollü araç kullanmanın, trafik kazalarının en önemli sebeplerinden birisi olduğunu ve binlerce kişinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan  en temel insan hakkı olan yaşam hakkını gasp etmek olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, uyuşturucu almış veya alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmelerinin suç ve yasak olduğu anımsattı.

ŞENYÜZ KASTEN ADAM ÖLDÜRDÜ

Ankara’da 15 Temmuz 2020 tarihinde 19 yaşındaki bisiklet sporcusu Umut Gündüz, antrenman sonrası evine dönerken Çağdaş Şenyüz yönetimindeki otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybettiğini, gözaltına alınan Çağdaş Şenyüz'ün 1.53 promil alkollü olduğunu ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Çağdaş Şenyüz'ün, 4 ay sonra tahliye edildiğine dikkat çekti. Umut Gündüz davasının ilk duruşmasında, ‘’bilinçli taksirle öldürmek’’ suçundan yapıldığını, davanın 7 Aralık 2021 tarihine ertelendiğini ifade eden Çepni, "Oysaki Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen bilirkişi raporunda, Umut Gündüz'ün, yolun sağ şeridinden eksiksiz teçhizatla gittiği, kaskında ve bisikletinde araç sürücülerini uyarmak için ışıklandırma bulunduğu ve kusursuz olduğu;  Çağdaş Şenyüz'ün ise alkollü olduğu, yüksek hızla ve trafik kurallarını ihlal ederek araç kullanması nedeniyle asli kusurlu olduğu ifade edilmiştir. 

Umut Gündüz’ün ailesi ve avukatı, sanık Şenyüz’ün,  Umut Gündüz’e çarptıktan sonra onu olay yerinde bıraktığını, burada bir kasıt olduğunu, Umut’u olay yerinde bırakarak cinayet işlendiğini ve Şenyüz’ün “kasten adam öldürmek” suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğini belirtmişlerdir" dedi.

POLİS, GÜNDÜZ AİLESİNİ TACİZ ETTİ İDDASI

515 aile ve onlarca kurumu ziyaret ederek adalet mücadelelerine destek sözü alan Gündüz ailesinin, adalet turları boyunca polis takibi ve tacizi ile karşılaştıklarını, polislerin kendilerini kamera ile çekerek güldükleri iddialarını dile getiren Çepni, bisikletli ölümlerinin son bulması için gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğini vurguladı. 

KAZALARDA ETKİLİ SORUŞTURMA YAPILIYOR MU?

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Çepni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, "Sanık Çağdaş Şenyüz mahkemede kendisini “Plakamı bırakmasaydım, beni bulamayabilirdiniz” sözleriyle savunmuştur.  Özellikle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet veren sürücüler hakkında etkin araştırma ve soruşturma yapılmakta mıdır?" diye sordu.  

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

Umut Gündüz’ün anne ve babasının, Umut İçin Adalet, Herkes İçin Adalet Turu boyunca polis takibi ve tacizi ile karşılaştıkları, polislerin kendilerini kamera ile çektiği,  güldüğü iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? Bu polisler hakkında inceleme başlatılacak mıdır? 

Sürücülerin alkol kullanımına ilişkin denetimleri ne sıklıkla yapılmaktadır? Denetim eksikliği olduğu için alkollü sürücülerin neden olduğu kazaların giderek arttığı iddiaları hakkında Bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır?

Son beş yılda alkollü araç kullananların yaptığı kazalar sonucu kaç bisiklet kullanan kişi yaşamını yitirmiştir? 

Bisiklet kullananların can güvenliğinin sağlanması için trafikte gerekli düzenlemeleri yapacak mısınız?

Editör: Haber Merkezi