Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis de konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, inşaat işçisi ve DEV-YAPI-İŞ Sendikası Temsilcisi Hasan Oğuz’un kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek ailesi ve işçi sınıfına başsağlığı diledi.

TÜRKİYE İTHALATÇI

Covid-19’un yok olan ormanlar, zehirlenen gıdalar ve yok edilen yaban hayatın sonucunda açığa çıkan bir virüs olduğunu vurgulayan Çepni, virüsle mücadele ederken, tarımın, gıdanın ne kadar kritik ve stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Tarım alanlarının inşaat şirketleri tarafından işgal edildiğini vurgulayan Çepni, “Türkiye'de tarımın yok edildiği politikalarla uzunca zamandır mücadele ediyoruz. Buna en somut bilinen örneklerden Ege'de, Aydın'ı, Karadeniz’de Samsun-Çarşamba'yı verebiliriz. AKP, maalesef, orada tarım alanlarını, tarımı geliştirmek, küçük çiftçi üretimini geliştirmek yerine, çok daha kısa sürede çok daha hızlı para kazanmanın yolunu seçerek bu tarım alanlarını peşkeş çekiliyor. Tarım alanlarını inşaat şirketleri işgal etmiş durumda. On sekiz yılda 35 milyon dönüm arazi ekilemiyor hâlde ve Türkiye ithalatçı pozisyonuna düşmüş durumda” sözleriyle tepki gösterdi.

TARIM UYARISI

Tarım sektöründe yaşanan sıkıntılardan bir diğerinin tohum politikası olduğunu vurgulayan Çepni, iktidarın hibrit tohum politikasının yerli tohumu ortadan kaldırdığını ve küçük üreticiyi endüstriyel tarıma, tarım şirketlerine mahkûm ettiğini söyledi. Çepni, “ Tüm dünyada tarım üretiminin yüzde 85'i küçük çiftçi üreticisinden elde ediliyor. Yani küçük çiftçiyi, küçük üreticiyi koruyamadığınızda, korumadığınızda tarımı doğal olarak emperyalist tarım şirketlerine bağlamış olursunuz. Tarım politikasını, tohum politikasıyla bir biçimde emperyalist şirketlere bağlamış olursunuz. Burada tabii ki planlama çok kritik bir öneme sahip. Hangi zamanda, ne kadar ürünün nasıl ekileceğinin belirlenmesi, kuşkusuz bir tarım planlamasına bağlı. Burada, köylünün bu planlamayı rahatça yapabilmesi için kuşkusuz gelirinin yeterli olması lazım. Çiftçi, bugün ürettiğini satamaz hâlde, sattığından geçinemez hâlde ve çoğunlukla da üretimden vazgeçer durumda dolayısıyla küçük çiftçi tarımı, bugün yok olma riskiyle karşı karşıya” uyarısında bulundu.

EKOLOJİ VURGUSU

HDP’nin Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, açlığın, AKP'nin beton politikasıyla giderilemeyecek bir mesele olduğunu söyledi. Çepni, bir ülkenin bağımsızlığının temel kriterlerinden birisinin tarım olduğunu, yerli tarımı ve küçük çiftçi tarımının geliştirilerek güçleneceğini belirtti. Çepni, “ Ekolojik yıkımın getirdiği bir sonuç; ormanların, tarım alanlarının yok edilmesi aynı zamanda ekolojik yıkım, ekolojik kriz, ekolojik…içinde bulunduğu bu problemlerin topluca çözümü AKP'nin inşaattan, ranttan yana değil tarımdan ve ekolojiden yana bir politika üretmesinden geçiyor.”

Editör: Haber Merkezi