Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, enerji torba yasa teklifinin, diğer torba düzenlemelerinde olduğu gibi, özel sektör çıkarları gözetilerek hazırlanmış bir çalışma olduğunu belirterek, “Bu yasa teklifinin tümüyle, bugün, halkın, doğanın değil sermaye şirketlerinin, enerji şirketlerinin ihtiyacına göre düzenlenmiş bir torba yasa teklifi olduğunu başta söyleyelim” dedi.

TALAN ŞİRKETLERİNE YENİ AYRICALIKLAR

Enerji ihtiyacı üzerinden Türkiye’yi enerji yatırım çöplüğüne dönüştüren şirketlere, inanılmaz olanaklar, yetkiler verildiğini kaydeden Çepni, dünyada küresel ısınma tartışmalarının yapıldığı bir dönemde ele alınmasına dikkat çekti. Dünyanın 2050’de ısınma derecesinin 1,5 derecede tutulup, fosil yakıtların kullanımı sıfırlanamazsa dünyanın yaşanamaz bir hâle geleceği uyarısında bulunan Ekolojist Murat Çepni, torba yasa teklifinde bununla ilgili tek bir maddenin olmadığını belirterek. " Ülkenin dört bir tarafını köstebek yuvasına ve inşaat alanına çeviren bu projelere bilim insanları, ekoloji örgütleri ve halk çok ciddi itirazlar gerçekleştiriyor. İktidar ise bütün bu tartışmalara rağmen o şirketlere yeni fırsatlar veriyor ve İtiraz eden bu insanlara saldırmakla meşgul. Karadeniz'de, Ege'de, Kaz Dağları'nda, Bursa'da, Ünye'de ve en son maden işçilerine dönük saldırılar bunun bir ifadesi” diyerek tepki gösterdi.

HUKUK, AKP VE KOLLUK SALDIRI KONSEPTİ

İnsanlara “Sizin itiraz etme hakkınız yok." diyen iktidarın doğayı katleden, tarım alanlarını, suları, ormanları yok eden, insanı zehirleyen enerji politikasının bir rant politikası olduğunu söyleyen Çepni, ülkenin ciğerleri olan ormanların, insanlık tarihi mirasların talan edildiğini örnekler vererek tepki gösterdi. Talan ve yağma sürecinin şirkete ruhsat vermekle başlandığını kaydeden Çepni,”sonra mahkeme durdurma kararı veriyor fakat bir süre sonra ortaya 2 tane daha başka bir şirket çıkıyor. Yani bir şirkete durdurma kararı veriyor, başka bir 2 tane şirkete faaliyet izni veriyor. Yani hukuk, AKP ve kolluk güçleri koordine hâlinde bir saldırı konseptini yürütüyor” değerlendirmesinde bulundu.

LASTİK YAKMA BÜYOKÜTLE DEĞİL

HDP’nin kamusal olmak suretiyle yerinde ve yerelinde yenilenebilir enerjiden yana bir çözüm önerisini savunduğunu hatırlatan Çepni, özel şirketlerin kârı üzerine kurulu yenilenebilir enerji sisteminin olamayacağını söyledi. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile halkın bütçesini şirketlere hortumlamak için kullanıldığını vurgulayan Çepni, iktidar milletvekillerine, “2019 senesinde 25 milyar TL hortumlamış, bu, 2020 senesinde de 30 milyar TL düzeyine çıkmış. Yani YEKDEM, yenilenebilir enerji meselesini halk ve doğa lehine inşa etmek, kurmak derdinde değil. Bu, parayı şirketlere hortumlamak için kurulmuş bir mekanizma. Ayrıca biyokütle adı altında zehir yakacaksınız ve bunu da "yenilenebilir enerji" diye halka yutturacaksınız. Böyle bir dünya maalesef yok” diye seslendi.

ŞİRKETLER KAZANACAK MİLYONLAR AÇ

Torba yasayla şirketlere söz veren iktidarın, doğaya ve insana dönük komplike bir saldırının altına da imza atılmış olduğu uyarısında bulunan Çepni, getirilen torba yasanın, 2'nci maddesinde "borcu yoktur" yazısı ile geçmiş borç durumunu gösterir belge alma şartının da ortadan kalktığına dikkat çekerek, “Böylece, maden arama, işletme ruhsatları, birleştirilmesi, süreleri, devir ve intikalleri sorunsuz halledilebilecek. Borçlarını ödemeden hak edişlerini alabilecekler. Milyonlarca insan açlık ve yoksullukla uğraşırken, siz şirketlerin önündeki engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

İKTİDAR SUÇ İŞLİYOR

HDP’nin torba yasanın insan hayatına ve doğal yaşama aykırı bir düzenleme olduğunu, yasanın tamamen geri çekilmesinden yana olduğunu söyleyen Çepni, bilim insanlarının telafisi mümkün olmayan tahribat uyarısını hatırlatarak, iktidarın suç işlediğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi