Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Çevre Komisyonu’nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni, Dünyada ve Türkiye’de çok yoğun ekolojik sorun ve tahribatların yaşandığı bir süreçten geçildiğine dikkat çekti. Küresel iklim krizine vurgu yapan Çepni, küresel ısınmayı 1,5 maksimum 2 derecede tutulmadığı takdirde dünya geleceğinin tehlikeye gireceği uyarısında bulunarak, fosil yakıtların sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

YIKICILIK SİYASİ ANLAYIŞTA

Çevre konusuna kâr odaklı bakanlarla aynı gemide olmadıklarını belirten Çepni, dünyada ki su sorunu ve çöp meselesine dair istatistikleri hatırlatarak, “Su varlıktır, kaynak değil. Bu varlığın yok edilmesinin temel sorumlusu şirketlerdir. Yani insanların tek başına sokağa attığı çöple, fazladan kullandığı suyla tarif edilebilecek bir yıkımla karşı karşıya değiliz. Yani, karşı karşıya kaldığımız durum, yıkıcılık düpedüz bir siyasal anlayış meselesidir” tespitinde bulundu.

BEDEL ÖDEYENLER KOMİSYONDA YOK

Ülkenin kan ağladığı, deresinin, taşının, toprağının dozerlerle parçalandığı bu süreçte komisyonun çok az toplanmasından rahatsız olduğunu söyleyen Çepni, köyüne, merasına, tarım alanlarına sahip çıkmak için bedel ödeyen, dayak yiyen, tutuklanma riskiyle mücadele eden ekoloji, çevre, şehir plancıları, TMMOB gibi örgütlerin komisyona çağırılmamasına tepki gösterdi. Ekoloji sorunlarının bir dünya meselesi olduğunun altını çizen Çepni, teklifin torba yasa mantığıyla yapılmasının Anayasa’nın ruhuna aykırı olduğunu vurgulayarak, “Peki, siz bunu katılımcı, demokratik bir biçimde yapmadığınızda kâr odaklı bir planlama olabilir, kâr odaklı bir sonuç ancak ortaya çıkabilir. Şimdi bu yasanın bütün ruhunda kâr var, her yerine sinmiş bir kâr mantığı var çünkü AKP iktidarı on sekiz yılda cumhuriyet tarihinin en büyük tahribatını yapmış bir iktidar var” eleştirisinde bulundu.

KORKUNÇ BİR TABLO VAR

Türkiye’de yapılan tahribatların dünya için de geçerli olduğunu, emperyalist sermaye dara girdiği zaman yaptığı iki şeyden birinin doğa tahribatı, diğerinin ise emeği vahşice sömürmesi olduğunu vurgulayan Çepni, tüm dünyada olduğu gibi, 18 yıllık AKP iktidarı döneminde yaşananın bu olduğunu söyledi. İktidarın Maden Yasası teklifiyle şirketlere ÇED bölgesi dışında kesilen, tahrip edilen alanlardan muaf tutuldukları, vergi muafiyeti ve yeni teşviklerin verildiğini hatırlatan Çepni, “Kaz Dağları’nda Kanadalı bir şirket bu ülkenin dağını bir yıldır işgal ediyor, kimsenin sesi çıkmıyor. Bu Komisyon buna sessiz mi kalacak? Ve dün görüşülen yasa da işte Alamos Gold gibi süresi dolmuş şirketlere yeniden faaliyet izni veriyor. Alamos Gold emretti, Hükûmet tak diye yaptı. Siz Karadeniz’in yaylalarını Arap sermayesi için, büyük zenginler için yaptınız. Bitmez projeler bunlar. Aynı şeyi Kanal İstanbul’da gördük. Bir rant projesi dedik, çıktı. Karadeniz de böyle. “Ayder’e ihanet ettik.” denildi, bu çok net ifade edildi. Geçtiğimiz günlerde ne oldu? AKP Genel Başkanı “Ayder’de beş yıldızlı otellere ihtiyaç var.” dedi. Pes gerçekten arkadaşlar, olabilir mi böyle bir şey ? Şimdi, Salda Gölü zaten başlı başına bir trajedi. Bu iktidar, inşaat olmayan, rant gelmeyen… Gerçekten çok korkunç bir tabloyla karşı karşıyayız” sözleriyle tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi