Rize’de 6 vatandaşın yaşamını yitirdiği sel ve heyelan felaketini meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Rize Trabzon Giresun Ordu Artvin illerinin yer aldığı Karadeniz bölgesinde sıklık da yaşanan sel ve heyelan felaketlerini anımsattı. 

İKTİDAR ÇÖZÜM YERİNE PROBLEM ÜRETTİ

1929-2021 yılına kadar geçen 92 yıllık sürede meydana gelen sel, heyelanda 700’e yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Çepni, yaşanan felaketlerin iklim krizi etkilerinin yanı sıra, dere yataklarında yapılaşma, Karadeniz Sahil Yolu ve HES’lerin neden olduğunu vurguladı. Bu sorunlar çözülmediği süreci halkın can ve mal güvenliğinin sağlanamayacağının altını çizen Çepni, hükümetin çözüm üretmek yerine,  tehlikeyi büyütecek uygulamalarına devam ettiği eleştirisinde bulunan Çepni, . İmar affı ile dere yataklarına inşa edilmiş yapılara ruhsat verilmekte, ranta dayalı HES ve madencilik faaliyetleri, çarpık  yapılaşma her geçen gün kontrolsüz bir şekilde artmaktadır.  Karadeniz Sahil Yolu ve dolgu alanlarla bölge sellere karşı savunmasız hale getirilmiştir" dedi.

SÖZ VERİLDİ HİÇBİR ŞEY YAPILMADI

Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel felaketlerini önlemek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 12 Temmuz 2019 tarihinde,  Devlet olarak, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için tüm kurum ve kuruluşlarla etkin çalışma yapılacağı bildirilmesine rağmen hiçbir şey yapılmadığını belirten Çepni, " Anayasal hak olan yaşam hakkını, çevreyi, doğayı, tarım alanlarını, su varlıklarını korumak Devletin başlıca görevi olmasına karşın,  bu konularda  hiçbir somut adım atılmamış ve açıklanan hiçbir eylem planı uygulamaya geçmemiştir" eleştirisinde bulundu.

MAĞDURİYETLER NASIL GİDERİLECEK?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, "Rize’de yaşanan sel felaketinin ardından ne gibi önlemler alınmıştır? Halkın yaşadığı mağduriyetler nasıl giderilecektir?" sorusunu yönelten Çepni, şu sorularına da yanıt istedi:

- Sel felaketine neden olan etkenler tespit edilmiş midir? Her sel felaketi sonrasında ilgili Bakanlar, bölgede sadece inceleme mi yapmaktadır? Sel felaketleri sonrasında somut adımlar neden atılmamaktadır? 

- Sel felaketinde can ve mal kaybı yaşandığı için,  bu felaketleri önleyici tedbirler almayan yetkililer hakkında işlem yapılacak mıdır?

- 2019 yılında açıklanan Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı uygulamaya konulmuş mudur? Bu plan dâhilinde Karadeniz Bölgesinde ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Uygulamaya konulmadı ise gerekçesi nedir? 

- Karadeniz Bölgesinde,  HES’lerin, madenlerin, yapılaşma alanlarının, sanayi tesislerinin, iklim değişikliği, çevre, tarım, su varlıkları ve yaşam alanları  üzerindeki olumsuz etkilerinin belirlenmesi  için çalışmanız var mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlıklar ve kurumlar ile işbirliğiniz var mıdır?

- Sel felaketleri ve can kayıpları yaşanmaması için;  orman alanlarının, tarım alanlarının imara açılması,  dere yataklarının değiştirilmesi, dolgu alanları yaratılması gibi insan yaşamını hiçe sayan ranta dayalı politikalardan vazgeçilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?  

- Karadeniz bölgesinde yeni HES projesi izni verilmemesi konusunda çalışmalarınız var mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlık ile işbirliği yapacak mısınız?

- Son beş yılda Rize’de kaç bina imar affından yararlanmıştır? Kaç bina imara aykırı olduğu için yıkılmıştır?  Kentsel dönüşüm programında olan kaç alan vardır?  Eylem planının açıklandığı 12 Temmuz 2019 tarihinden bu yana kaç yeni inşaat projesine izin verilmiştir? 

- Bakanlığınız, Karadeniz Bölgesi’nde yıllardır yaşanan sel felaketlerinin nedenleri ve çözümleri ortada iken,  bu konuda hiçbir somut adım atmamış; can ve mal kaybının yaşanmasına göz yummuştur. Siyasi sorumluluk alarak istifa etmeyi düşünmüyor musunuz?  

Editör: Haber Merkezi