Cengiz Aldemir/ANKARA - Korona virüs sürecinde tahribat, riski arttıkça AKP yanlış tutumunda ısrar ettiğini belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, meclis de yaptığı konuşmada iktidarı sert bir dille eleştirdi. AKP salgın sürecindeki politikasının cuma akşamı ortaya çıkan fecaatle birlikte tuzla buz olmuş olduğunu söyleyen Çepni, halkı korumak adına ortaya koyulan bir genelge sonucunda binlerce insanın ölümle karşı karşıya gelmiş olduğunu ve sonuçlarının ileride görülebileceğini vurguladı. Çepni, “Bilim Kurulu sokağa çıkanlar için on dört gün karantina kararı verdi. İçişleri Bakanı da bu süreci öngöremediğini söyledi. Evet, virüs bütün maskeleri indirmiş oldu. Elbette, binlerce insanın hayatını riske atan bu tutumun mutlaka ve mutlaka bir sonucu ve bunun mutlaka ve hesabı da olacaktır” dedi.

AKP İŞÇİLERE ÖLÜM VAAT EDİYOR

AKP’nin iktidara "refah" "adalet" "vesayetle ve statükoyla mücadele" diyerek geldiğini ve bu aldığı oylarla halkta yarattığı beklentilere yanıt olmaya çalıştığını hatırlatan Çepni, iktidarın sağlıkta ve infaz paketi sürecinde halka sadece ölüm sunmaya başladığını söyledi. Nükleer santrallere dikkat çeken Çepni, “Adalet, eşitlik ve özgürlük diyerek gelen AKP, bugün ise ölüm vaat eder hâle geldi. Evet, iktidar işçilere ölüm vaat ediyor. Bugün hâlâ işçiler çalışmaya devam ediyor ve fabrikalardan, atölyelerden vaka haberleri, ölüm haberleri gelmesine rağmen fabrikalar, sadece ve sadece sarayın, "Ekonominin çarkları dönecek." talimatından kaynaklı çalışmaya ve işçileri öldürmeye devam ediyor. Aynı şey cezaevleri için de geçerli, yani, dışarıda da içeride de ancak ölümü vaat eden bir AKP iktidarıyla karşı karşıyayız. Burada ne diyor AKP? Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının devam ettiğini Grup Başkan Vekili büyük bir alkışla burada sundu. Nükleer santral ölüm demektir, biz bunu söylemeye devam edeceğiz” eleştirisinde bulundu.

HUKUKSUZLUK SİSTEMİ

İktidarın ölümden başka icraatı olmayan bir organizasyona dönüştüğünü ileri süren HDP’li Çepni, cezaevleri ve mahkemelerde yapılan hukuksuzlukları işaret ederek, “Sarayın odalarına dönüşmüş mahkeme salonlarında, önlerine ilik açan hâkimlerin, savcıların verdiği kararlarla hukuksuzca alınan cezalılarla dolu, insanlarla dolu. Evet, verilen kararların tek kriteri saraya itaattir, sarayın onayıdır. Evet, işte, sarayın rantı, sarayın hırsızlık, yolsuzluk, savaş politikalarına ve bunların sürgit devamından ibaret olan bir beka politikasına tümüyle bağlanmış bir hukuk sistemiyle karşı karşıyayız” sözleriyle tepki gösterdi.

MUHALİFLERİ ÖLÜME GÖNDERME

İnfaz düzenlemesinin kısmi bir af olduğunun altını çizen Çepni, iktidarın kendisine muhalif olan mahpusları ölüme götürdüğünü ileri sürdü. Cezaevleri ve fabrikaların yüksek riskle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Çepni eleştirilerini şöyle sürdürdü: “ Eğer siz cezaevlerinden bir kısım mahpusu dışarı çıkarıyorsanız, bir kısım mahpusun da bırakın dışarıya çıkmasını koşullarını ağırlaştırıyorsanız bu, düpedüz doğrudan bir kısmi aftır, muhaliflerinizi ölüme göndermektir. Evet, bu düzenleme özel savaş odalarında hazırlanmış bir düzenlemedir, bir savaş düzenlemesidir, bu, bir toplu infazdır. Evet, AKP'nin hedefi, cezaevi sayısını da artırarak tüm muhaliflerini cezaevine atmak ve mümkünse imha etmektir. Evet, bu politika sonu olmayan bir politikadır. Bu politikanın kimseye bir katkısı yoktur fakat yol yakınken dönülmelidir. Cezaevleri, tıpkı bugün fabrikalarda gördüğümüz gibi çok daha büyük risklerle karşı karşıyadır. Evet, bizler dün olduğu gibi bugün de yasa görüşmeleri sırasında da bunun bir ölüm politikası olduğunu söylemeye devam edeceğiz ve buna izin vermemeye devam edeceğiz, sizin de bu politikadan vazgeçmenizi bir kez daha tekrar tekrar söylüyoruz.”

Editör: Haber Merkezi