İZ GAZETE - Halkların Demokratik Partisi İzmir milletvekili Murat Çepni, mecliste Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlamasını istediği soru önergesinde fındık piyasasında yabancı şirketlerin tekelleşmesi konusunda, bakanlığın ne gibi çalışmalar yürüttüğünü sordu.

Verilen soru önergesinde dünya fıstığının yaklaşık yüzde 70’inin Türkiye’de üretildiğine dikkat çekilirken, bu alanda Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) fındık alımında, ihracatında tek başına söz sahibi iken, 2000 yılında çıkartılan 4572 Sayılı Kanun ile Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne (TSKB) şirketlere fındık ihracatı imkanı sağlandığı hatırlatıldı.

“ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLİYOR”

Öte yandan özel şirketlerin düşük fiyat belirlemesi nedeniyle üreticinin mağdur olduğuna dikkat çekilen soru önergesinde, oluşan tepkiler nedeniyle hükümet 2006 yılında 10 865 Sayılı Kararname ile Toprak Mahsulleri Ofisini (TMO) fındık almak üzere görevlendirildiği hatırlatıldı

Soru önergesinde ayrıca şu ifadelere yer verildi;

“TMO, aldığı fındıkları FİSKOBİRLİK Depolarına koyarak şirketlere satmaktadır. Böylelikle şirketler depolama maliyetinden de kurtarılmış oldular. TMO, Fındık üretiminin az olduğu yıllarda da elindeki stoku piyasaya düşük fiyatla sunarak şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Türkiye’de Oltan Gıda’yı satın alan İtalyan şirketi Ferrero, fındık ihracatında oldukça önemli bir yere sahiptir. 2015 yılında 20 şirketin yaptığı 3 Milyar Dolarlık fındık ihracatının üçte biri Ferrero şirketine aittir. Devlet desteği kesilen Fiskobirlik, etkisiz hale getirilmiş ve fındık üreticisi piyasa koşullarında zor duruma düşürülmüştür.”

İşte Çepni’nin Bakan Pakdemirli’ye yönelttiği sorular;

Fındık piyasasında yabancı şirketlerin Tekelleşmesi konusunda endişeler mevcuttur. Bakanlığınızın bu konuda ne gibi çalışmaları vardır?

Serbest piyasa koşullarına bırakılmış olan fındık fiyatı konusunda üreticilerin mağdur edilmemesi için müdahaleniz olacak mıdır?

TMO’nun alım fiyatlarını açıklamayı geciktirmesi, üreticiyi piyasa koşullarında sermaye tüccarlarının inisiyatifine bırakarak yoksullaşmasına neden olmaktadır. TMO alım fiyatlarını üreticilerin beklentilerine cevap verecek şekilde ne zaman açıklayacaktır?

FİSKOBİRLİK’i üretimden pazarlamaya kadar söz sahibi olacağı bir yapıya kavuşturmayı, desteklemeyi düşünüyor musunuz?

2018 yılı fındık rekoltesinin az olacağı düşünülüyor. TMO bu durumda stoklarında bulunan fındığı piyasaya sokacak mıdır?

Üretimden satışa kadar fındık üreticilerinin sorunlarının giderilmesi konusunda, verim ve kalitenin arttırılması dâhil ne gibi çalışmalarınız mevcuttur?

Fındık toplamada çalışan mevsimlik tarım işçilerinin koşullarının iyileştirilmesi, sosyal güvencelerinin sağlanması için ne gibi çalışmalarınız vardır?

Editör: Haber Merkezi