5 Ocak 2022 tarihinde, Kastamonu'nun merkez ilçesine bağlı Halife köyü, Tosya ilçesine bağlı Karasapaca köyü ve Hanönü ilçesine bağlı Hanönü Mahallesi ile Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi, Yunusemre ilçesine bağlı Emlakdere ve Kayapınar mahalleleri içerisinde kalan toplamda 611.848 m2, 7 Ocak 2022 tarihinde de Mersin'in Yenişehir ilçesine bağlı Çavak Mahallesi, Mezitli'ye bağlı Bozön Mahallesi, Bozyazı'ya bağlı Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla'ya bağlı Çayırekinliği Mahallesi, Mut'a bağlı Narlı Mahallesi ve Akdeniz ilçesine bağlı Evci Mahallesi ile Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Yenice ve Akçay mahalleleri içerisinde kalan 378.494 m2  orman alanının Orman Kanunun Ek 16. Maddesi kapsamında ve  Cumhurbaşkanının kararı ile orman sınırları dışına çıkartılmasının Resmi Gazete ‘de yayınlandığını kaydeden HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "

6138 Sayılı Orman Kanunu’na 19 Nisan 2018 tarihinde eklenen  Ek 16. Madde ile, “Bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar, belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilir.” Hükmü eklenmiş ve bu maddeye ilişkin Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik yayınlanmıştır" dedi.

ANAYASAYA AYKIRI

Bilim insanlarının, Anayasada, ormanların korunmasını ve geliştirilmesini Devletin yükümlülüğü olarak belirleyen 169. Maddesine göre 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybeden alanların orman alanı dışına çıkarılabileceğini, bu uygulamanın toplumda 2B olarak bilindiğini, Orman Kanunu'nun ve Ek 16. Maddesinin bu tarihten sonra kullanıma açılan alanların da orman alanı dışına çıkarılmasını mümkün kıldığını, bu nedenle Anayasaya aykırı olduğunu iddia ettiklerini söyleyen HDP'li Çepni,  "Türkiye, sıcaklık artışı, kuraklık, bazı bölgelerde aşırı yağışlarla iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en çok yaşayan ülkelerden biridir. Orman varlıklarının korunması,  iklim krizinin ve ekolojik yıkımların engellenmesi için büyük önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'NİN  TAAHHÜTLERİ VAR

Her yıl, orman yangınları, madencilik, enerji  faaliyetleri ve yapılaşmalar  nedeniyle binlerce hektarlık orman alanının  yok olduğunu, belirten HDP'li Çepni, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Toplantısı’nda (COP26) duyurulan “Ormanlar ve Arazi Kullanımı Üzerine Glasgow Liderler Deklarasyonu’nu da imzaladığını, 2030 yılına kadar orman kaybını ve arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için birlikte çalışmayı taahhüt ettiğini anımsatarak, "Taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve mevcut yasalara rağmen  ormansızlaşmaya ve arazi tahribatına neden olacak  yönetmeliklerin çıkartılması ve bu yönde uygulamaların hız kesmeden devam etmesi toplumda büyük tepkiler oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

KARARLA İLGİLİ  BİLİMSEL RAPOR VAR MI?

Ormanların bütün insanlık ve  canlılar için mutlak korunacak alanlar olduğunu, orman varlığını yok edecek, ekolojik yıkımlar yaratacak, amacı dışında kullanılmasının önünü açacak Anayasanın ilgili maddeleri ile çelişen uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Ekolojist Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "4 ilde  orman alanlarının, orman sınırları dışına çıkartılmasına ne şekilde karar verilmiştir? Bu kararların verilmesine  ilişkin bilimsel raporlar  mevcut mudur? Mevcut ise kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?" diye sordu.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

Bu  alanların  orman sınırları dışına çıkartılmasında  yerel yönetimler ile işbirliği yapılmakta mıdır?  Yerel yönetimler bu kararlar hakkında bilgilendirilmiş midir? 

4 ilde  orman sınırları dışına çıkartılan alanlar   ne şekilde değerlendirilecektir? Bu alanlara hangi projeler yapılacağı belirlenmiş midir? Bu alanların rant için orman sınırları dışarısına çıkartıldığı iddialarına ilişkin Bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır? 

Bu alanlarda yapılaşmanın orman ekosistemine vereceği zararlar konusunda Bakanlığınız araştırma yapmış mıdır?

Bilim insanlarının bu kararnamelerin Anayasaya aykırılık teşkil ettiği görüşleri dikkate alınacak mıdır? 

2021 yılı yaz aylarında yaşanan orman yangınlarında kaç hektar orman alanı yanmıştır? Bakanlığınız verilerine göre  Türkiye’de mevcut orman varlıkları ne kadardır?

2018 tarihinden itibaren kaç hektar ormanlık alan Cumhurbaşkanı kararı ile orman sınırları dışarısına çıkartılmıştır. Bu alanların kullanım durumu ne şekildedir? 

Son on yılda ormanlık alanlarda kurulan tesislerden ne kadar gelir elde edilmiştir? 2022 yılında  ne kadar gelir öngörülmektedir?  Bu tesislerin denetimi ormanların korunması açısından  yapılmakta mıdır? 

İklim değişikliği ile mücadele  ve biyoçeşitliliğin korunması kapsamında, ormanların kendini yenilemesine neden  izin verilmemektedir? Bakanlığınızın bu yönde görevini yapmadığı iddialarına ilişkin açıklamanız olacak mıdır? 

Orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine ilişkin yetki Cumhurbaşkanı tarafından   üç kez kullanılmış  ve bu kapsamda toplam 530 hektar alan  orman sınırları dışına çıkartılmıştır. 2022 yılı içerisinde orman sınırları dışına çıkartılacak  başka alanlar mevut mudur? 

Anayasanın 169. Maddesi ile ormanların korunması ve geliştirilmesi Devletin yükümlülüğü olduğu için,  6138 Sayılı Orman Kanunu’na  19-4-2018 tarihinde  eklenen  Ek 16. Maddenin yürürlükten kaldırılması için çalışma yapacak mısınız? 

Editör: Haber Merkezi