Ormanlar, sağladıkları yararlar nedeniyle ülkelerin en önemli doğal varlıklarından. Toplumların orman ürünlerine olan ihtiyaçlarının karşılamasının yansıra, toprağı, suyu, iklimi, sağlığı korumakta, rekreasyon, turizm gibi sosyal kültürel etkileri de bulunmakta. 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Rio’da gerçekleştirilen “Çevre ve Kalkınma Konferansında” ormansızlaşmanın gerek iklim değişikliği açısından, gerekse biyolojik çeşitlilik açısından çevre tehdidi oluşturduğu ortaya konmuş, ormanların insanlık için bir hayat destek sistemi olduğu kabul edildi.

Fakat binlerce yılda oluşan ormanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu tehlikelerin başında orman yangınları geliyor.

HDP Ekolojiden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, yangınların, yangın nedeniyle ortaya çıkan iklim krizinin, ekolojik krizlerin, doğal varlıkların yok olmasının, ekonomik kayıpların, can kayıplarının, orman alanlarının talan edilmesinin engellenmesi için neler yapılacağını ve yangınların verdiği zararları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması üzere bir soru önergesi sundu. 

Çepni'nin önergesinde yer alan sorular; 

Bakanlığınız, iklim krizi ve diğer nedenlerle her yıl giderek artan orman yangıları için ne gibi tedbirler almıştır? Orman yangınlarında kullanılan hava araçlarının sayısı yeterli midir?

Türkiye’de kaç milyon hektara orman alanı bulunmaktadır? 2002-2018 yılları arasında hangi illerde kaç hektar orman yanmıştır? Bu yangınlarda kaç dönüm tarım arazisi yok olmuştur? Tarım ve hayvancılık için zarar gören vatandaşların mağduriyetleri giderilmiş midir?

Hangi illerde, kaç hektar alanda, orman yangını kasten çıkarılmıştır? Yangınların failleri belli midir? Gerekli soruşturmalar yapılmış mıdır? Anayasa’da “Orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.” ibaresi olmasına rağmen, gerekli yasalara  göre ceza alan kişiler olmuş mudur? Orman yangınları konusunda Bakanlığınız caydırıcı tedbirlerin alınması için girişimlerde bulunmuş mudur?

Yanan orman alanlarının kaç hektarı tekrar ağaçlandırılmıştır? İmara açılan alan ne kadardır? İmara açılan alanlar hangi amaçla açılmıştır? Hangi illerde hangi orman alanlarında konut ve otel vs yapılmıştır?

Orman koruma faaliyetleri ve orman yangınlarını önlemek, söndürmek için orman mühendisi, orman koruma memuru vs. kaç personel görevlidir? Bu personellerin illere göre dağılımı nedir? Orman yangınlarına etkin müdahale için hava aracı personeli dahil görevli personellere gerekli eğitim verilmiş midir?

Orman yangınları için meteorolojik veriler takip edilmekte midir? İllerde kriz masaları hazır mıdır?

Editör: Haber Merkezi