Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, konuşmasının başında, iktidara gelmelerinin 19. yılını kutlayan AKP milletvekillerine seslenerek, "AKP iktidar yıl dönümünde koşar adım zenginleşen AKP'giller açısından bir bayram olabilir bugün ama aynı yılların da açlık ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonlarca işçi ve emekçi için ise bir felaket olduğunu söylemek lazım" dedi.

AKP, İŞKENCE, BASKI, ZULÜM, CİNAYET DEMEK

Açıklanan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği verilerini paylaşan Çepni, 19 yılda en az 28 bin 380 işçinin iş cinayetlerinde, 15 binden fazla kadın, erkek devlet şiddeti altında hayatını kaybettiğini belirten HDP'li Çepni, AKP denince; 200'e yakın yeni cezaevi yapmakla övünen, çıplak şiddet tekeli, iş, ekmek, özgürlük mücadelesinin üzerine devletin tüm araçlarıyla giden ve nüfusun yüzde 1'i için bir şey ifade ederken, milyonlarca işçi ve emekçi için de başka bir ifadesinin olduğunu söyledi.

CEZAEVLERİ GİBİ, ÜLKE CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜ

Kobani kumpas davasının  HDP'ye ve tüm ezilenlere karşı bir siyasi darbe niteliğinde sürdüğünü, arkadaşlarının Sincan'da rehin politikası altında aylardır ziyaretçilerinin hukuksuz bir biçimde engellendiğini söyleyen Çepni, tutuklu ailelerinin, İzmir Şakran 3 no.lu T Tipi Cezaevine ilişkin yaptığı açıklamayı paylaşarak, "Yapılan açıklamada şunlar söyleniyor: Pandemi gerekçesiyle tüm sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif faaliyetler durdurulmuş durumda. Koğuşların kapasiteleri 3 katına çıkmış durumda. Hastaneye gidiş gelişlerde karantina uygulamaları ağır şartlarda sürüyor. İçme suyu ücretli, arıtma sistemi alma talepleri de yine engelleniyor. Elektrik faturaları tıpkı halkımızda olduğu gibi son derece yüksek vaziyette. Ziyaret süresi bir buçuk saate çıkarılmasına rağmen bu uygulanmıyor. Mektuplar ya gitmiyor ya da yerine ulaşmıyor. Kıyafetler keyfî biçimde verilmiyor. Halay ve şarkılar ceza gerekçesi hâline getiriliyor. İzmir'de 60 civarında hasta tutsaklar, cezaevi koşullarında yaşaması çok mümkün olmayan hasta tutsaklara, pişmanlık dayatması nedeniyle tahliye edilmiyor ve bunlar cezaevlerinde ölüme terk ediliyorlar. Aynı durum 66 yaşında, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda olan İsmet Günden'in bulunduğu İzmir 2 no.lu F Tipi Cezaevinde'de yaşanmaktadır. Eğer bir ülkenin cezaevleri işkencehaneye dönüşmüşse o ülke cezaevine dönüşmüş durumdadır" sözleriyle tepki gösterdi.

DİRENEN YOLDAŞLARA SELAM

Konuşmasında HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ve direnen tüm yoldaşlarını selamlayan Çepni, "Biz demokrasi mücadelesini bu topraklarda hep birlikte geliştireceğiz. Bunun sözünü buradan bir kez daha veriyorum" diye konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi