Cengiz Aldemir/ANKARA

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni meclisde düzenlediği basın toplantısında Newroz  meydanlarını gündemine taşıdı.

Newrozun 70 ayrı merkezde 3 milyona yakın insanın büyük kitleler halinde coşkulu ve yaygın bir biçimde kutlandığını belirten HDP'li Çepni,  "Milyonlarca insanın hareket halinde olduğu, talepleri ile sloganları ile meydanları doldurduğu bir anı maalesef saray ve kendisine bağımsız diyen medya da görmedi. Herkes bu muazzam insan eylemini görmezden geldiler. Halk iradesi, demokrasi ve özgürlük iradesi Newroz meydanları bütün bu barikatları yerle bir etti" dedi.

İKTİDAR VE BASINI ŞİDDETLE ELEŞTİRİYORUZ

Basına sansür uygulayan iktidarın, halkın hakikatini asla örtemeyeceğini vurgulayan Çepni, Dünyanın her hangi bir yerinde gündem olabilecek Newrozun, Türkiye’de gündem haline gelemeyişini ve basının tutumunu şiddetli bir biçimde eleştirdiklerini söyledi.

KÜRT HALKININ KIRILMAZ İRADESİ VAR

Meydanlara çıkan Kürt Halkının tüm baskılara, katliamlara gözaltılara, tutuklama terörüne rağmen kırılamayan bir iradesi olduğunu söyleyen Çepni, 

Newrozun halkların diriliş bayramı, Kürt Halkının, zalim Dehaklara karşı Demirci Kawaların direnişinin bayramı olduğunu anımsatarak, "AKP Saray faşizminin tüm demokrasi, özgürlükleri üzerine bir karabasan gibi çöktüğü kendi yarattığı soygun, talan, sömürü düzeninin milyonlarca insanı açlığa mahkum ettiği koşullarda; halklar, işçiler, emekçiler, yoksullar meydanlara çıktılar. Meydanlar bir mesaj niteliği taşıyor ve alabildiğine gençler, kadınlar bütün sesleri ile meydanları doldurdular.

MESAJ KÜRT SORUNU VE DEMOKRATİK TALEPLER

En temel mesajlardan bir tanesi Kürt sorununda demokratik çözüm talebiydi. Bu talep yine hangi koşullarda gündeme geliyor? Kürt Halkının en temel taleplerini şiddetle bastırılmaya çalışıldığı, Kürt düşmanlığının bir Devlet politikası haline geldiği, tüm diğer sömürülerin bu biçimde örtülmeye çalışıldığı koşullarda. Yani örgütüne, örgütlenmesine her türlü saldırının gerçekleştiği  koşullarda Kürt halkı her şeye rağmen demokratik çözüm konusunda, Kürt sorununun çözümü konusunda ısrarlı olduğunu söyledi. Bu coğrafyada, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden beslenenler, kendi ceplerini, kasalarını dolduranlar olduğunu son derece bilinçli bir biçimde açığa çıkartan Kürt Halkı bu talebini bir kez daha çok ciddi bir biçimde ortaya koydu.

İŞİNE GELİNCE İMRALI AĞZIYLA KONUŞAN  İKTİDAR

İmralı’da mutlak tecrit altında tutulan Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde gerçek, tek muhatap olduğunu bizzat halkın bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Çepni, bunun böyle olduğunu iktidarın da bildiğini kaydederek, "Kendi işine geldiğinde İmralı’ya heyetler gönderiyor, işine gelmediğinde kapıları kapatıyor. İşine geldiğinde onun ağzı ile konuşmaya çalışıyor. Kürt sorununa demokratik çözüm, demokratik ulus, halkların eşitliği ve kardeşliği bir arada yaşamanın garantisi olarak İmralı’yı bir kez daha adres göstermiş oldu" değerlendirmesinde bulundu.

NEWROZ SARAYIN UYKUSUNU KAÇIRDI

Newroz öncesinde çok ciddi engelleme, gözaltı ve tutuklamalar yaşandığını belirten Çepni, Newroz alanlarının Kürt, Türk, Türkiyeli ezilenler, yoksullar, demokrasi, özgürlük isteyenlerin, işçilerin birliğini, halkların eşitliği ve kardeşliğini talep edenlerin, faşizme karşı özgürlük, kapitalizme karşı emeğin kurtuluşu taleplerinin haykırıldığı meydanlar olduğunu kaydetti. Çepni, "Newrozun Sarayın uykularını kaçırmasının sebebi tam olarak budur. Saray tarafından yürütülen halk, doğa, işçi ve kadın düşmanı tüm siyaset mağdurları, muhataplarının buluştuğu bir Newroz oldu. Başta Amed olmak üzere size o fotoğrafı çektirmeyeceğiz diyen Soylu’nun elemanlarının bu niyetinin manasını burada aramak lazım" diye konuştu.

8 MART'TAN NEWROZA, NEWROZDAN 1 MAYIS'A

8 Mart’tan Newroza, Newrozdan 1 Mayıs’a yürüyüşletinin kesintisiz sürdüğünü kaydeden HDP'li Çepni, "Buz kırılmıştır ve yol açılmıştır. Halklarımızın bu yürüyüşü kesinlikle durdurulamaz. Hiçbir güç örgütlü bir halkı yenemez. 

Buradan bir kez daha Newroz piroz be diyorum."

Editör: Haber Merkezi