Cengiz Aldemir/ANKARA - Bugün AKP denildiğinde açlık, yolsuzluk ve yoksulluğun akla geldiğini belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İz gazeteye yaptı değerlendirmesinde, yolsuzluğun tasavvur edilenin çok ötesinde olduğunu, çözüm olarak da dışarda işgalci, yeni Osmanlıcı bir politika, içerde ise politik islamcı bir yol izlediğini söyledi.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER ÇÖKTÜ TALİBAN KARDEŞLİĞİ BAŞLADI
İnsanlar yoksullaştıkça AKP ve etrafındakilerinin pervasızca davrandığını, kendi tabanını konsolide etme çabasına giren iktidarın, politik islamcı anlayışını ön plana çıkardığını vurgulayan Çepni, "AKP bu durumu görünmez kılmak için politik islamcılığı öne çıkartmaya çalışırken, diğer taraftan Kürt düşmanlığı ve ırkçılığı güçlendirmeye çalışıyor. AKP bunu gizlemeden yapıyor. Sarayın paramiliter güçlerinin başında olduğu bilinen kişi, " Mehdi gelecek, Mehdi'nin geleceği koşulları ayarlıyoruz" demişti. Yine "Taliban'la ortak anlayışlarımız var" dediğinde, Taliban iktidara gelişini de kendi başarıları olarak gördüler. Bu ve bunun gibi İslamcı konular üzerinden kendi tabanı konsolide etmeye çalışıyorlar. AKP yıllardır Müslüman kardeşlerin temsilcisi olarak siyaset yürüttü ancak bu anlayış çökünce şimdi de Taliban kardeşliği başladı. AKP elinde kutsal kitap, din istismarı olmaksızın bugün bir siyaset yürütemez hale geldi" dedi.
LAİKLİK TARTIŞMALARI TUZAK
Çepni, bazı dinci kesimlerin ülke gündemine taşıdıkları ve "Laiklik kaldırılsın" sözleriyle ilgili olarak , Burada iktidarın gerici, faşist ve paramiliter temelde örgütlenme peşinde olduğunu düşünüyoruz. Biz HDP olarak, yoksullaşan kitlelerle, arsızlaşanlar arasındaki çelişkiyi esas alıyoruz. AKP'ye oy veren herkes Taliban'cı, IŞID'cı değil. Dolayısıyla biz o kesimlere de dokunmak anlatmak zorundayız. Fakat Biz burada muhalefetin görmediği noktaya dikkat çekmek istiyoruz. Bugün AKP ile mücadele edilecekse, AKP'li cihatçı, paramiliter ve çete örgütlenmelerine bakmak lazım. Çünkü bunu Suriye'de, Libya'da ne olduklarını açıkça ortaya koydu. AKP'nin tuzakladığı Laiklik tartışmasına muhalefetin gelmemesi gerektiği uyarısında bulunuyoruz. Ülke gerçeklerini toplumun her kesimini anlatmamız gerekir. Sığ tartışmalar AKP'nin ekmeğine yağ sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.
HDP'NİN TUTUMUNA SAHİP ÇIKIN
AKP MHP ittifakı'nın ülkede ve bölgede yıkımın adresi haline geldiğini vurgulayan Çepni, HDP'nin ülkenin ikinci büyük muhalefet partisi olduğunu, 6-7 milyon insanın oy verdiği bir partiyle yan yana gelmek istemeyen, kaçınan aklın demokrasi getirme şansının olmayacağını söyledi. HDP'nin demokrat, özgürlükçü, barıştan, emekten ve emekçiden yana olan tutumuna sahip çıkma çağrısında bulunan Çepni, "Bizler muhalefetteki arkadaşlarımızı uyarıyoruz. "HDP'liler oyunu bize verdin de onlarla yan yana gelmeyelim" hesaplamaları yapmayın. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu anlayışın ülkenin geleceğine bir katkı sağlamaz uyarısını yapıyoruz. Dolayısıyla biz herkese demokrasiden, özgürlükten, haklarımızın özgürlüğünden yanayız. AKP'yi yaratan Türkiye gerçekliğini değiştirmediğiniz sürece, yeni AKP'liler üretirsiniz. Unutmayalım bakın AKP ilk geldiğinde neler söylüyordu neler vaad ediyordu...ancak bugün AKP bir faciaya dönüştü. O yüzden muhalefeti uyarıyoruz. HDP bu anlamda çok somut bir tutum ortaya koyuyor. Biz demokrasiden, özgürlüklerden, barıştan, emekten ve emekçiden yana herkesi HDP'nin bu tutumuna sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
HDP: HALKÇI TEMELDE SİSTEM DEĞİŞSİN
Krizde olanın HDP değil egemen cumhur bloğu ve millet ittifakı olduğunu vurgulayan Çepni şöyle konuştu: HDP egemen burjuva bloklar arasında twrcih yapmaya zorlanan ezilenlere 3. cephe alternatifini öneriyor. 3. Cephe demokratik, halkçı olan yoldur. Anti- faşist mücadele yoludur. HDP halka kendi gücüne güvenmeyi esas yol olarak öneriyor. Krizde olan egemen devlet anlayışını farklı biçimlerde savunan bloklardır. Birisi AKP-MHP, diğeri de CHP-İYİ parti bloğudur. HDP ise testorasyonu değil demokratik, halkçı temelde sistem değişikliğini savunuyor."
Editör: Haber Merkezi