İZ GAZETE- Muğla Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan beş alanda millet bahçesi projelerinin yaratacağı ekolojik yıkımları ve rant sağlamak amacıyla yapıldıkları iddiasını Meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Ekolojist Murat Çepni, 2018 yılında hayata geçirileceği duyurulan Millet Bahçeleri üzerine pek çok tartışma yürütüldüğünü söyledi.

RANT VE İDEOLOJİK PROJELER

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe millet bahçeleri tanımının eklendiğine dikkat çeken Çepni, Millet Bahçelerinin amacının, halkı doğa ile buluşturan, rekreasyon, aktif yaşam ve sosyalleşme gereksinimlerini karşılayan alanlar olarak belirlenmesine karşın,  sermaye gruplarına rant sağlayan, her biri on milyonlarca TL’ye ihale edilen ideolojik projeler olduğunu savundu. Ekolojist Çepni, "Kentsel mekan kurgusunun en önemli parçalarından olan ve diğer bütün kentsel kullanımlarla ilişkili olarak ele alınması gereken açık ve yeşil alanların planlama pratiğinden koparılıp, içeriği ve kapsamının muğlak bir hale getirildiği, kapsamlı planlama yaklaşımı ile ele alınmadığı ve çoğu alanda telafisi imkânsız ekolojik yıkımlara neden olduğu iddia edilmektedir" dedi.

ÖZELLİKLE DOĞAL ALANLAR SEÇİLİYOR

Millet bahçesi projelerinin birçoğunun doğal nitelikleriyle korunması gerekli, hassas alanlarda oluşturulduğuna dikkat çeken HDP'li Çepni,  Bakanlığın hazırladığı Millet Bahçeleri Rehberi,  yapılan/yapılacak millet bahçelerine ait tasarımların çerçeve ve içeriğini, yer alabilecek fonksiyonları belirleyen, tasarım ve uygulamada yol gösterici, kuralları tanımlayan, açıklayıcı ve yönlendirici yasal bir belge olarak yayınlanması millet bahçesi projelerine meşruiyet kazandırmak için hazırlanmıştır" bilgisini paylaştı.

BÜYÜK MEBLAĞLARDA EK BÜTÇELİ PROJELER    

Doğa alanların yıkıma uğratılmasına Salda Gölü örneğini vererek uyarıda bulunan Çepni, "Millet bahçesi projelerinin büyük bölümü mevcut durumda kentsel alanda veya doğal alanlarda yer alan ve kent hafızasında önemli yer etmiş yeşil ve açık alanları yıkıma uğratacak, bozulmalara sebep olacak inşaat faaliyetlerini içermektedir. Projeler için öngörülen ihale bedeli yetmemekte, büyük meblağlarda ek bütçe ile desteklenmektedir. Kamu İhale Kanunu’nda yer alan doğal afetler ve olağanüstü durumlarda yapılması öngörülen 21-b maddesine dayanarak pazarlık usulüyle yapılmasını da ciddi eleştirilere neden olmaktadır" dedi.

EKOSİSTEMİ TAHRİP EDER

Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda  (EKAP) yer alan bilgilere göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve çeşitli yerel yönetimlerin, 2022 yılının ilk beş ayında millet bahçeleri için özel şirketlerle yaptığı sözleşmelerin toplam bedelinin 3 milyar 302 milyon 930 bin TL olduğunu Çepni,  

29.04.2022 tarihinde Muğla'da toplam büyüklüğü 935 bin metrekare olan, Yatağan, Seydikemer, Dalaman, Akyaka ve Köyceğiz projelerinin TOKİ eliyle yürütüldüğünü söyledi.

Çepni, Millet Bahçesi projelerinin zengin flora ve faunaya sahip alanlarda yapılmasının bölge ekosistemi üzerinde büyük tahribatlar yaratacağı uyarısında bulundu. 

GÖKOVA'DA YAPILMA GEREKÇESİ NEDİR?

HDP'li Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

Yatağan, Seydikemer, Dalaman, Akyaka ve Köyceğiz imar planlarında millet bahçesi projeleri yer almakta mıdır? 

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan kesin korunacak hassas alanda millet bahçesi yapılmasının gerekçesi nedir? 

Yapılacak millet bahçesinin Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin flora, fauna ve ekosistemine vereceği zararlar tespit edilmiş midir?  

Yatağan, Seydikemer, Dalaman, Akyaka ve Köyceğiz millet bahçesi projelerinin bedeli ne kadardır? İhalesi ne şekilde yapılmıştır? 

Yatağan, Seydikemer, Dalaman, Akyaka ve Köyceğiz millet bahçesi proje alanının yüzde kaçı yeşil alan olarak düzenlenecek, yüzde kaçında bina inşa edilecektir? 

Yatağan, Seydikemer, Dalaman, Akyaka ve Köyceğiz millet bahçelerindeki sosyal donatıların işletilmesi için ihale yapılmış mıdır? 

Haziran 2022 tarihine kadar Türkiye genelinde hangi illerde kaç millet bahçesi yapılmıştır? Bunların maliyeti ne kadar olmuştur? Kaç tane millet bahçesi projesi vardır? Ne kadar maliyet öngörülmektedir? 

Kuruluş amacı dar ve orta gelirli vatandaşların nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ, kaynaklarını neden konut yapımına değil millet bahçelerine harcamaktadır? 

Editör: Haber Merkezi