Cengiz Aldemir/ANKARA- HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, mecliste yaptığı basın toplantısında, 2022 Merkezi Bütçesin sert bir dille eleştirdi.

BÜTÇEYİ SADECE SARAY YAPTI

Bütçe görüşmelerinin; halkın olanın, halk yararına nasıl kullanılacağının yapıldığı, tartışıldığı bir mecra olduğunu vurgulayan HDP'li Çepni, "Bu bütçede en başta olmayan şeyleri saymakta fayda var. Birisi bu bütçede halkın hiçbir katılımı yok. Yani bütçenin hazırlanması aşamasında halkın hiçbir katılımı yok. Halkın temel sorunlarının mekanizmalar aracılığıyla bütçenin yapılma sürecine dahiliyeti mümkün olmadı. Bir diğer boyutu saray ittifakı dışında muhalefet partilerinin meclis ve Meclis olmayan partiler yok. Yine sendikalar, demokratik kitle örgütleri, dernekler, bütün olarak emek ve demokrasi güçlerinin, yani halkın, iş emek özgürlük mücadelesinin içerisinde bulunan hiçbir kurumun, bu sürece doğrudan bir dahiliyeti olmadı" dedi.

AKP VE MHP' NİN BİLE KATKISI OLMAYAN BÜTÇE

Saray dışında parti olarak AKP ve MHP'li milletvekillerinin katılımının da olmadığına dikkat çeken Çepni, "Sarayda, hangi masada. kaç kişi ile yapıldığını bilemiyoruz. Hangi şirketlerin CEO'ları ile, hangi şirket yöneticileri ile birlikte yapıldığını bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var ki Recep Tayyip Erdoğan’ın doğrudan yazdırdığı, onayladığı, buraya gönderdiği ve Meclisde kendi partililerinin de ellerini kaldırıp indirmek dışında hiçbir rol biçilmeyen bir bütçe bu" ifadelerini kullandı.

MECLİS YETKİSİZ ORGAN

Bütçe bir kişinin iki dudağı arasında yazılıp, onaylanmak için gönderildiğini, meclisin, yetkisiz bir organa dönüştürüldüğü eleştirisinde bulunan Çepni, "Ortada bir kriz var. İnsanlar açlıkla karşı karşıya. Toplumun neredeyse yarısı açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Her gün yeni zamlarla karşı karşıya kalıyor halkımız. Bugün aldığını yarın aynı fiyata alamaz durumda. Beslenme koşulları, barınma koşulları şu anda gerçek anlamda belirsizlik barındırıyor. Yani Ülkede milyonlarca insan bırakın yarınını bugününü düşünür durumda" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

ESAS KRİZ SARAY'DIR

Dövizin yükselmesi, faizin azaltılması tartışmalarının kriz konularından bir tanesi olduğunu, esas krizin Saray'ın kendisi olduğunu vurgulayan Çepni, "Sonuç ise açlık, yoksulluk. Şimdi böylesi koşullarda halkın bütçesinin yüzde bire hortumlandığı koşullarda, yani milyonlarca insanın cebinden çalınanın bir avuç saray çevresine, bir avuç kan emici sermaye şirketine hortumlandığı koşullarda bütçeyi tartışıyoruz" diye konuştu.

HALK DÜŞMANI SAVAŞ BÜTÇESİ

Saray bütçesinin hırsızların, yolsuzlukların, suç ittifakı ve halk düşmanı, esas kalemini güvenlik politikaları ve savaşa ayıran bir bütçe olduğunu söyleyen Çepni, " Bütçeyi yapan saray, "siz açsınız ama bir süre daha aç kalacaksınız ama biz sizi, geleceğinizi kurtaracağız. Biraz daha yoksulluk çekeceksiniz ama biz sizin vatan millet, din, iman duygularınızı, beklentilerinizi karşılayacağız. Bütün bu vatan, millet, din, iman edebiyatı, bu hırsızlıkları, yolsuzlukları gizlemek içindir. İşte bu bütçe tam da böyle" sözleriyle eleştirdi.

YAPILMASI GEREKEN 

Halkın inisiyatif alarak, üretenlerin yönetebileceği bir düzenin kurulabileceğini belirten HDP'li Çepni, "Hırsızlara, yolsuzlara suç ittifakına karşı işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri, LGBT+ları ve ezilen halkları Kürtler, Aleviler, Türkler, onuruyla yaşayan tüm halkımız kendi alternatifini örgütleyebilir. Bu mücadele, faşizme karşı mücadeledir. Bu mücadele, faşizme, halk düşmanlarına karşı mücadeledir. Ve emin olalım ki biz kazanabiliriz.  bugün sağda solda para toplamaya giden Tayyip Erdoğan, halka parmak sallayan Tayyip Erdoğan ve Bakanları arkalarında bu Devlet gücü, olanakları olmasa kafalarını çıkartamazlar, ağızlarını açamazlar. Çünkü bu kadar hırsızlık, bu kadar yolsuzluk, bu kadar suç savunulamaz. Biz hesap sormadığımız için bu kadar pişkinler, pervasızlar. O yüzden, bulunduğumuz her yerde kendi yolumuzu, demokratik, halkçı iktidar mücadelesini yükseltelim diyorum."