İZ GAZETE- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 19 Temmuz 2021 Kuzey Kıbrıs parlamentosu özel oturumunda, adanın Metehan bölgesinde beş yüz dönümlük bir alanda külliye ve millet bahçesi yapılacağı açıklamalarını anımsatan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni, "7 Temmuz 2022 tarihinde, KKTC Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Millet bahçesi, Cami ve Ek Tesisleri İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi başlıklı ihale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kamu İhale Kanunu’nun 21-b bendine göre düzenlenmiş ve özel olarak davet edilen Siyahkalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 2 milyar 497 milyon TL bedelle verilmiştir" dedi.

KAMU İHALE KANUNU

20 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre, inşaat sürecinin 6 Aralık 2023 tarihinde biteceğine ve Kamu İhale Kanunu’nun 21. maddesine dikkat çeken Çepni, "Yasaya göre;

a) Açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması,

b) Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması, 

c) Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması hallerinde pazarlık usulü ihale yapılabilmektedir" diyerek madde şıklarını aktardı.

İHALEDE ŞEFFAF OLUNMALI İLKESİ

Mevzuata göre; ihalelerde rekabetin adil, eşit muamele ve kural hâkimiyetine dayanan bir anlayışla sağlanması gerektiğini vurgulayan HDP'li Çepni, "Kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir biçimde kullanılması, ihaleye katılım ölçüt ve kıstaslarının belirli ve tutarlı olması, ihale karar belgelerinin şeffaf olması ve seçim kıstasları ile duyuruların zamanında, etkin bir biçimde açıklanması, ihale sözleşme süreci ile denetim süreçlerinin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi kapsamında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Son yıllarda, gereken şartlar oluşmamasına rağmen, mevzuata uygun olmayan, açıkça ilan edilmeden, pazarlık usulü ile pek çok tartışmalı ihale yapılmıştır. Bu durumun Kamu İhale Kanununun 21. maddesinin, istenilen şirketlere ihale verilmesinde bir araç olarak kullanıldığı, ihale sürecinin ve işleyişinin şeffaf olmadığı, bu madde ile verilen ihalelerin büyük kamu zararına neden olduğu iddiaları dile getirdi. Siyahkalem,  kamuoyunda, Emlak Konut, TOKİ gibi pek çok devlet kurumundan pazarlık usulü aldığı ihalelerle ve AKP’ye yakınlığı ile tartışılmakta olan bir firmadır" bilgisini paylaştı.

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

İHALE NEDEN AÇIK USULDE YAPILMADI?

KKTC Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Millet bahçesi, Cami ve Ek Tesisleri İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi neden Kamu İhale Kanununun 21. maddesine göre ihale edilmiştir? 21. maddedeki hangi haller mevcuttur?

Proje için pazarlık usulü ihaleye hangi firmalar davet edilmiştir? Firmaların teklif ettiği bedel ne kadardır? 

İhale, neden kamu ihale mevzuatına uygun olarak açık usul gerçekleştirilmemiştir? Bu durum kamu kurumlarının işleyişlerinde ve kaynaklarını kullanımında şeffaf olması gerektiği ilkesi ile çelişmemekte midir?

İhalenin, Siyahkalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye verilmesi için 21. maddeye göre gizli bir şekilde yapıldığı iddialarına ilişkin açıklamanız olacak mıdır? 

Bakanlığınız, 2020-2021-2022 yılları içerisinde 21. maddeye göre hangi işlerin ihalelerini, ne kadar bedelle, hangi firmalara vermiştir? 

Bakanlığınızın, pazarlık usulü yapılan ihalelerin büyük kamu zararı oluşturduğu, projelerin bedelinin çok üstünde belirli şirketlere işlerin verildiği ve bilgilerin kamuoyundan gizlendiği iddialarına ilişkin açıklaması olacak mıdır? 

Ekonomik krizin yaşandığı günümüzde, 2 milyar 497 milyon TL bedelle KKTC’de  külliye  ve  millet bahçesi yapılmasının, kamu kaynaklarının  buraya aktarılmasının,  kamuoyunda büyük tepkilere neden olduğu iddialarına  ilişkin açıklamanız olacak mıdır? 

Editör: Haber Merkezi