Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, OHAL koşullarında saray suç ittifakının darbesiyle halkın baş etmeye çalıştığını ifade ederek iktidarı sert bir dille eleştirdi.

AKP, SOYGUN DÜZENİNİN TEMSİLCİSİ DURUMUNDA

2021 yılında bankaların kârları bir önceki yıla oranla yüzde 57,4 arttığını, 2022'nin ilk üç ayının kâr oranının önceki yılın oranını yakaladığına dikkat çeken HDP'li Çepni, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının son bir yılda 1 milyon 702 bin adet artarak 8 Nisan itibarıyla 23 milyon 500 bine yükseldiğini ve halkın gerçeğinin yoksulluk olduğunu söyledi. AKP'lilerin ve bankaların zenginleştiğini kaydeden Çepni, "Bugün AKP, artık başlı başına bir soygun düzeninin temsilcisi durumunda bulunuyor" dedi.

DENİZLERİN MİRASINI SAHİPLENİYORUZ

Mart-mayıs sürecinin partileri için önemli ve aynı zamanda büyük direnişlerin, başarıların, büyük zaferlerin dönemi olduğunu belirten HDP'li Çepni, "Bu anlamda 6 Mayıs’ta idam sehpalarında faşizme karşı meydan okuyan Denizleri, Yusufları, Hüseyinleri buradan bir kez daha anıyorum ve onların bıraktığı mirası biz sahipleniyoruz ve onların bıraktığı idealleri mutlaka başarıya ulaştıracağımızın sözünü buradan bir kez daha veriyorum "Yusuf, Hüseyin, Deniz; sürüyor, sürecek mücadeleniz. Yine, 9 Mayıs 45 "Yenilmez." denilen "Durdurulamaz." denilen faşist Hitler ordularının Sovyet Sosyalist orduları, halkları tarafından yenildiği, ezildiği günün adıdır. Sovyet sosyalizmi karşısında yenilmiş ve halklarımız, tüm dünya halkları bir faşizm belasından kurtardılar. Dolayısıyla, biz bugün 9 Mayıs’ı anarken faşizme karşı zafer, dünün değil tam da bugünün mirasıdır ve biz bu mirası sahipleniyoruz, bu mirası mutlaka yenilemek ve halklarımız bu mirası büyütme göreviyle karşı karşıyadır" diye konuştu.

AKP HUKUKU ŞİDDET ARACI YAPTI

Hukuku siyasallaştıran AKP'nin bugün şiddet aracı hâline getirdiğini vurgulayan HDP'li Çepni, Gezi davasının bunlardan biri olduğunu belirterek, "Gezi'de açığa çıkan halk iradesi AKP'nin en büyük korkusudur, faşist diktatörlükler en çok halk iradesinden korkarlar. AKP korkmakta son derece haklı ve biz de bu korkuyu tekrar tekrar yenilemek göreviyle karşı karşıyayız. Gezi isyanı bir organizasyon değildi, Gezi isyanı bir komplo değildi; Gezi isyanı düpedüz bir onur ve özgürlük isyanıydı. Her isyanı olan isyanını sırtlayıp, iradesini kuşanıp Gezi meydanlarına aktılar. Milyonlarca insan Gezi meydanlarında onur ve özgürlük sloganları attılar, kendilerince faşizme karşı, kapitalizme karşı, baskıya, zulme karşı tutum aldılar, direndiler. Gezi dünün değil, geleceğin bir isyanıdır. Dolayısıyla AKP'nin Gezi'den korkması da bu bahsettiğimiz soygun ve zulüm, hırsızlık düzenine karşı insanların ayağa kalkmasını engelleme faaliyetidir. Gezi'ye verilen cezanın amacı tam olarak budur" ifadelerini kullandı.

IŞİD'İN YAPAMADIĞINI AKP YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Sürmekte olan Kobani kumpas davasının Gezi benzeri bir dava olduğunu, HDP etrafında kenetlenmiş halk iradesi kırılmaya ve IŞİD barbarlığına, kadın düşmanlığına, cinayet şebekesine karşı verilen mücadelenin ve zaferin AKP tarafından cezalandırılması davası olduğunu ifade eden Çepni, IŞİD'ın yapamadığını bugün AKP'nin yapmaya çalıştığını söyledi.

KAFTANCIOĞLU KARARINI PROTESTO EDİYORUZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezaya da tepki gösteren Çepni, "Bu kapsamda tüm muhalefetin, tüm itiraz edenlerin cezalandırılmasına örnek bir karardır ve bunu bir kez daha protesto ediyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.

AKP'YE KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI

Halkların eşit, özgür, birlikte yaşayabileceği bir düzeni kurabileceğini savunan Çepni, AKP'ye karşı birlik çağrısında bulunarak şöyle konuştu: "Çağrımız Gezi meydanlarını dolduran milyonlaradır, çağrımız 8 Mart meydanlarını dolduran kadınlaradır ve "Nevroz" meydanlarını dolduran, "..."(x) diyenleredir. Biz bu aşamadan sonra AKP'yi teşhir etmekle meşgul olmayı bırakmak durumundayız. Çağrımız halklara, meydanları dolduran halklaradır: Bizim gücümüz vardır ama biz o meydanları birleştirebildiğimizde, bu katliam siyasetine, bu darbe siyasetine hep birlikte karşı durabildiğimiz koşullarda bu zulüm düzenini değiştirebiliriz” dedi.

Çepni, umutsuzluğa, yılgınlığa gerek olmadığını söyledi. Zaferin çok yakın olduğunu kaydeden Çepni, halkların cesaretle, kararlılıkla yan yana durarak, mücadeleyi birleştirme çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi