Cengiz Aldemir/ANKARA - İzmir’in tarihi, ekonomik, kültürel ve sosyal yapısı üzerinde önemli bir yere sahip olan ‘Kültürpark’ın’ için Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının 8 Şubat 2021 tarihinde Belediye meclisinde kabul edildiğini belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin imar planındaki belirsizlikler ve parkın yapılaşmaya açılması endişesinin kamuoyuyla paylaşıldığını söyledi.

7 BİN 200’DEN FAZLA BİTKİ TÜRÜ BARINDIRIYOR

Konuyu meclis gündemine taşıyan Ekolojist Çepni, Türkiye’nin kent merkezli büyük parklarının ilk örneği ve ekosistemi olan Kültürpark’ın 1936 yılında kurulduğunu, 200'den fazla türe ait 7.200’den fazla bitki türünü barındırdığını, yaklaşık 420.000 m2 büyüklüğü ile İzmir’in en önemli yeşil alanı olduğunu anımsattı.

KÜLTÜRPARK ALANINDA…

Kültürpark özellikle Agora, Tarihi Kadifekale, Kemeraltı Çarşısı, İki Çeşmelik, Cumhuriyet Meydanı, Basmane Garı, Alsancak, Tilkilik bölgesini içine alan tarihi üçgenin tam ortasında yer aldığını belirten Çepni, önerge gerekçesinde, “Alan 2. Derece Doğal Sit ve Tarihi Sit olarak tescil edilmiştir. Şehir planlarında fuar için başka yerde alan tanımlanmasına rağmen, 1990 yılında Büyükşehir Belediyesi İzmir Fuarı Kültürpark Düzenleme ve Mimari Proje Yarışması düzenlenmiştir. İzmir 1 NoTu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yarışma alanım A,B,C olarak üç bölgeye ayırmıştır. A ve B bölgelerinin doğal sit alanı olma özelliğine zarar vermeyecek şekilde yapılaşmaya gidilmesi gerektiğine, A bölgesinde Kültürpark’m kimliğini oluşturan özgün yapılar dışında bütün yapıların yıkılmasına, B bölgesinde kalıcı olmayacak sergi hollerinin yapılmasına karar vermiştir. C bölgesi Kültürpark dışındaki eski otogar alanıdır. Zaman içerisinde yarışma ile belirlenen projenin kararlarına aykırı şekilde fuar için yeni sergi holleri yapılmıştır. Bugün bu alanlar hangar olarak kullanılmaktadır. Atlas Pavyonu ve Alman Pavyonu olarak bilinen hangarlar, kapalı spor salonu ve eklentileri, İzfaş binası, sanat, arkeoloji Müzesi ekleri vb. yapılara bir yer altı otoparklı mevcuttur” bilgisini paylaştı.

İZMİR’İN MİKROKLİMASI

İzmir Büyükşehir Belediyesinin meclis toplantısında, Kültürpark alanıyla ilgili alınan kararı da paylaşan Çepni, Şehir Plancıları, Mimarlar, Peyzaj, Orman, Çevre mühendisleri odaları ve Kültürpark Platformunun, kabul edilen imar planının belirsizlikler içerdiği gerekçesiyle karşıt görüşler ortaya koyduklarını vurguladı. STK’ların imar planının ekolojik eksende değerlendirilmesi görüşünü dile getiren Çepni, parkın yaşlı ve yorgun bir yapıya sahip olduğunu, flora ve faunasına ilişkin ivedilikle rehabilitasyon çalışmaları yapılması gerektiğini belirterek, “12 bin m2’lik alanın yapılaşmaya açılmaması, tarihi Celal Atik Spor Salonu’nun tadilat, restorasyon gibi işlemlerle işlevini sürdürmesi mümkün iken yıkılıp, yeniden yapılmasından vaz geçilmesi gerekmektedir. İklim krizlerinin yaşandığı günümüzde, Kültürpark, kendi içinde ve yakın çevresinde oluşturduğu mikroklima ile kent iklimi üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu da dikkate alınmalıdır” görüşünü paylaştı.

Editör: Haber Merkezi