Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis de konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, baro düzenlemesinin rövanşist bir düzenleme olduğunu belirterek, iktidarın barolar üzerinden yeni bir hegemonya alanı kurmaya çalışmakla suçladı.

AKP’li saray iktidarının bir kayyum iktidarı olduğunu ve barolara da kayyum atamak için hukuka aykırı düzenlemeler yaptığını vurgulayan Çepni, “Belediyelere ve sosyal medyaya da kayyum atıyor. Yani kayyum iktidarı, sanmayın ki Kürt halkına, HDP belediyelerine yönelik bir siyasi projedir. Evet, esası budur ama esas olarak tüm halkların, tüm kurum ve kuruluşların üzerine, tüm demokrasi güçlerinin üzerine atanmış bir kayyumdur” dedi.

ADİL YARGILANMA İNSANİ

Adil yargılanma talebi nedeniyle ölüm orucuna yatan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna herkesin seyirci kaldığını ve temel sorunun da bu olduğunu söyleyen Çepni, hak ve özgürlükleri savunan avukatlara çok sayıda operasyon yapıldığını, terörize edilerek tasfiye edilmeye çalışıldığını ileri sürerek, “ Adil yargılanma talebi en insani taleptir. Sarayın bekasının tahkimini buradan tartışırsak yaparız. Yani sarayın tahkimi, demokrasiye karşı geliştirilen bu siyasetle ancak yok olur. Halklarımızın bu konudaki talebi, bizim bu konudaki talebimiz tam olarak budur” diye konuştu.

ÇOKLU HUKUK HAZIRLIĞI

İslamcı faşist siyasetin bir biçimde örgütlenmeye çalışıldığını ileri süren Çepni iktidarın, “Biz şeri bir hukuk istiyoruz. Dolayısıyla isteyen şeri hukukla yargılanabilir, isteyen demokratik, laik, bağımsız bir hukukla yargılanabilir, herkes özgürdür.” de diyebileceğini bunu bir özgürlük alanı olarak pazarlayabileceğini iddia etti. Saray sisteminin tümüyle şirketlerin CEO’suna dönüşmüş bir model olduğunu vurgulayan Çepni, bütün kararların söz konusu şirketlerin yönetim masalarında alındığını bir çok örnekte gördüklerini belirterek, “Şimdi, burada da bu fırsatçılığın yeni bir düzeyiyle karşı karşıyayız. Şimdi, bu yasa neden çıkıyor? Burada kuşkusuz, gerçekten ders niteliğinde tartışmalar yapıldı. Hukuk anlamında, ders niteliğinde, kitaplaştırılabilecek düzeyde sunumlar yapıldı ve herkes de bu yasanın burada değişmeyeceğini biliyor. Saray iktidarının yaptığı şey, faşizmin koruması ve kontrolü altında bir politik İslamcı iktidarın inşa edilmesidir. Dolayısıyla çoklu baro aslında çoklu hukukun da bir ön hazırlığı” uyarısında bulundu.

AKP SUÇ İŞLİYOR

AKP’nin, “Şunu asla yapamaz, artık bu kadarı da olmaz.” deme aşamasını çoktan geçtiğini belirten HDP’li Çepni, eleştirilerini şöyle sürdürdü; “ Tabii ki, burada son nokta olarak şunu söyleyeyim: Evet, bu yasanın çıkması ya da diyelim ki önümüzdeki hafta gelecek olan sosyal medya kanunu ve benzeri kanunların gelip geçmesi elbette çok yaralayıcı ve toplumsal alanda zarar verici projeler ve kararlar olacaklar. Fakat bunun karşısında şunu görmek lazım ki ya da AKP’lilerin de kendi cam fanuslarından çıkıp görmeleri gereken şey şudur: Bunun karşısında bir direniş var yani AKP varsa, faşizm varsa, bunun karşısında direniş var. Faşizme karşı bir mücadelenin olduğunu görmek lazım. Yani bütün bu sürecin temel karakteri, diz çökmeyenlerin, boyun eğmeyenlerin bu coğrafyada var olduğu ve var olacağıdır. O anlamda, biz bu düzenlemenin halka ve ülkeye katkısının olmadığını biliyoruz ve AKP’nin de bu düzenlemelerle, bu politikalarla, bu siyasetle bir suç işlediğinin altını tekrar tekrar çiziyoruz.”

Editör: Haber Merkezi