Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis de konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, halkın bütçesini, kaynaklarını sermayeye peşkeş çekilmenin adının özelleştirme olduğunu söyledi.  

Özelleştirme sürecini Şeker Fabrikaları örneğini üzerinden anlatan Çepni, 2003 yılından bugüne kadar 14 şeker fabrikasının özelleştirildiğini hatırlattı.

Özelleştirmelerle 2,5 milyon üreticinin açlığa mahkûm edildiğini, milyonlarca insanın da bu süreçten olumsuz etkilendiğini hatırlatan Çepni, özelleştirmelere gerekçe olarak sunulan şeyin KİT'lerde olduğu gibi, 2016 yılında 76 milyon TL zarar etmesinin gösterildiğini belirterek, “ 76 Milyon zararın olduğu sene sarayın harcaması 650 milyon TL. Yani on üç günlük harcamayla tüm bu zarar, aynı zamanda eşitlenebilir” dedi.

İKTİDAR ULUSLARARASI TEKELLERİN EMRİNDE

Türkiye'de ne zaman böyle bir gündem olsa arkasından uluslararası bir tekelin çıktığını kaydeden Çepni, fındıkta, İtalyan Ferrero'da madende Kanadalı Alamos Gold şirketinde olduğu gibi, Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinde de ABD’nin uluslararası şirketi olan Cargill’in çıktığını hatırlattı. İktidarların bu şirketlerin emrinde olduğunun vurgulayan Çepni, “Cargill şirketi 86'dan beri Türkiye'de çalışma yürütüyor ve 2001 krizinde özelleştirme talep ediyor, iktidar bunu hızlıca… Yani IMF istiyor, Cargill talep ediyor ve dolayısıyla, iktidar da bu özelleştirme kararını alıyor. Özelleştirme kararı durdurulmasına rağmen AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan müdahalesiyle 2013 yılında tekrardan başlıyor” ifadelerini kullandı.

CARGİLL’E GÖRÜLMEMİŞ MUAFİYETLER

İktidarın Cargill şirketine yüzde 70 oranında vergi indirimi, KDV ve gümrük vergisinden muafiyet, kurumlar vergisinde indirimin yanı sıra 44 milyon TL'lik yatırımına da devlet katkısı verdiğini söyleyen Çepni, şirketin teşvik ve üretiminin sürekli artırıldığına dikkat çekerek, “ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 22 Nisan 2020 kararında olduğu gibi. Cargill nişasta bazlı şeker üretiyor. Tüm dünyada başta Avrupa olmak üzere hem doğaya hem de insan sağlığına son derece zararlı bir madde olmasından kaynaklı uzaklaşılmaya çalışılırken bunun karşısında insana ve doğaya son derece yararlı şeker pancarı tasfiye ediliyor. Cargill'in nişasta bazlı üretimi teşvik ediliyor ve yüzde 25-50 dolaylarında mütemadiyen düzenli olarak artırılıyor” uyarısında bulundu.

“KRAL ÇIPLAK” DİYEN BU ÜLKENİN GELECEĞİ

AKP’nin halkın değil yüzde 1'in iktidarı olduğunu, uluslararası tekeller ve onların yerli iş birlikçilerinin daha çok kâr etmesi için elinden geleni yaptığını karşı çıkanları ise vatan hainliğiyle suçladığını söyleyen Çepni, “AKP İktidarı bunları yapmakla kendisini sorumlu görüyor ve bunların karşısında "Kral çıplak." diyenler de işte bu iktidar anlayışı tarafından vatan haini diye yaftalanıyor. Şimdi, burada soruyoruz vatana, toprağa, insana düşman bu siyaset karşısında buna "Kral çıplak." diyen, siz yüzde 1'in iktidarısınız diye itiraz edenler işte bu ülkenin geleceğidir” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEDE KARARLIYIZ

ABD’li Cargill şirketinin işçileri sendikalı oldukları için işten çıkarttığını ve bu işçilerin bir buçuk yıldır direndiklerini hatırlatan HDP’li Çepni, işbirlikçilere karşı mücadele edeceklerini belirterek, “İşte, sizin yaptığınız siyasetin, politikanın karşılığı budur. İşçi sınıfının üzerine karabasan gibi çökeceksiniz, onun ekmeğini elinden alacaksınız. Oradan aldığınız, çaldığınız paraları uluslararası firmalara ve onların yerli işbirlikçilerine hortumlayacaksınız. Bugün bu politikalar karşısında işte Cargill işçilerinin açtığı yoldan mücadeleyi yükselterek çıkacağız. Onların direnişiyle mutlaka ve mutlaka bu topraklarda emperyalizme ve bunun işbirlikçisi sermaye iktidarlarına karşı mutlaka zaferi kazanacağız.”

Editör: Haber Merkezi