HDP’li Çepni, organize suç örgütü lideri Peker’in ifşaatlarına ilişkin iktidarın yanıt vermemesini sert dille eleştirerek, “Cevap gelemez. Çünkü hepsi oradaydı. Sistem başından beri mafya düzenidir” dedi

Pınar Teke ile Gün Doğdu programının canlı yayın konuğu olan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Türkiye'nin gündeminde yarattığı iddialara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Çepni, bu tür olaylarla ülkemizin ilk defa karşılaşmadığını söyleyerek, “Başından beri ortaya çıkan ifşaatları bir yandan halka karşı yapılan suç kabul edip gereğini yapmak, diğer yandan da bunların bir dizi gibi seyretme alışkanlığının kanıksanması var. Bunu tehlike olarak görüyoruz. Gerçekler bir şekilde açığa çıkar, gizlenemez. Alenen bir suç ittifakı var ve bugün yapmaya çalıştığı şey bunu olağanlaştırmaktır. Coğrafyamız bu tür olaylarla ilk defa karşılaşmıyor. Fakat sorun bunlara karşı mücadeleyi örgütleme meselesidir. Peker, olayındaki temel sorun bizlerin izleyici konumundan çıkmasıdır” dedi.

‘SİSTEM MAFYA DÜZENİDİR’

Peker’in videolarının ardından iktidarın cevap vermemesini HDP’li Çepni şu şekilde değerlendirdi: “Kendilerinden cevap gelemez. Çünkü hepsi oradaydı. Peker, yıllarca AKP’ye oy topladı. Peker’in itiraflarında dikkat çekici bir nokta var. ‘O dönem böyle bir korku iklimi yaratmak gerekiyor ve ben de bunu yaptım’ dedi. Sisteminin tam da kendisini görüyoruz ve sistem mafya düzenidir. Kirlenmiş bir sistemden bahsetmiyoruz. Bu düzen kuruluşundan bugüne kadar mafya düzenidir. Sürecin bir aşamasında paylaşım ve koltuk mücadelesi devreye girdiğinde ayrışmalar yaşanır ve bahsettiğimiz düzenlerin bir mafyası olur. Çakıcı, cezaevinden çıktı ve Sedat Peker gönderildi. 5’li çete dediğimiz olayda da tekleşme durumu var.”

HDP’nin kapatılmak istenmesini gündemdeki mafya ve rant düzeninin korunması için olduğunun altını çizen HDP’li Çepni, “HDP sustuğu zaman bu suç ittifakına karşı mücadele sakatlanmış olacak. HDP bu coğrafya da hem oy hem de mücadele etme potansiyeli açısından halkların mücadele birliği niteliği taşıyor. Siz en hem mecliste hem de sokakta en örgütlü sistemi susturabilirseniz, açığa çıkan suçların hesaplarının sorulmasını da engellemiş olursunuz. Irkçılık ve milliyetçilik bu coğrafyada tüm gerçeklerin üzerini örtmek için kullanılıyor. İkizdere’de karşılaştığımız durumda budur. İnsanlarımız dağına, doğasına sahip çıkıyor ve bakmışsınız onlarda vatan haini ilan ediliyor. Sistemin işleyişine çomak soktuğunuz zaman karşılaşacağınız manzara budur” dedi.

ÇANTADA KEKLİK DEĞİLİZ

‘HDP’yi yok sayma politikası sadece saray ittifakına ait değil’ diyen Çepni, “ Saray dışında muhalefetinde yok sayma gibi bir politikası var. Ancak biz ikisini de riskli buluyoruz. AKP’yi kendi yapan belirli saç ayakları var. Bunların başında HDP düşmanlığı var. Buna eş değer olarak Kürt düşmanlığı da diyebiliriz. Diğeri de sınır ötesi politikalarında yayılmacı, işgalci ve cihatçı çetelere dayanan siyasetidir. Bu politikalara itiraz etmediğinizde AKP’ye karşı muhalefet etmiş olmuyorsunuz. AKP, HDP’yi yok etmeye çalışıyor. Sizde çıkıp, ‘HDP bu coğrafya da meşru anayasal bir partidir. Fikirlerine katılırsınız ya da katılmazsınız. Fakat 6,5 milyon insanın oyunu alan bir partidir. Siz bu fikirlere karşı mücadele yürütüyorsunuz’ demeleri gerekirken; sessiz kalıyorlar. Biz bu yaklaşımları reddediyoruz. Seçim açısından meseleye bakarsak burada da sonuç alma şansları yoktur ve muhalefetin bu tutumunu eleştiriyoruz. Hiç kimsenin HDP’yi çantada keklik görmemesi gerekiyor. AKP ve MHP’den kurtulma konusunda hiç kimse HDP’den daha kararlı değil” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Ahmet Şık’ın basın açıklamasında Sedat Peker’in yayınladığı videolarla ilgili konuşurken kullandığı ‘Devlet katildir’ cümlesinden sonra dava açılmasını, “Ahmet Şık düzenli olarak hedefe konuyor. Kendisi ilk defa böyle olaylarla karşılaşmıyor ve bunlara pabuç bırakmayarak, demokrasiden vazgeçmez. TİP’li arkadaşlarımızın da dediği gibi katledemediğiniz Metin Göktepe gibidir Şık.. Kendisi konuşmasında devletin katliam siyasetinden bahsetmiş. Kimse Şık üzerinden katliam siyasetini aklayamaz. Bu anlamda Ahmet Şık’a herkesin sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘AKP, SAADET ZİNCİRİNİN BAŞINDA’

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında kullandığı, ‘Millet açsa onları da siz doyuruverin’ sözlerine de tepki gösteren HDP’li Çepni, “AKP, etrafında kümelenmiş sermaye çevrelerinin CEO’sudur. Tayyip Erdoğan, ‘Yoksul iyi çalamadığı için yoksuldur’ demişti. Kendisi söylediğini yapıyor. Pandemi sürecinde büyüyen tek şey şirketlerin karlarıdır. Henüz ölmediyseniz şükretmelisiniz demek istiyor. Kendisi böylesi bir saadet zincirinin başında yer almaktadır. Halkımızın Halkımız ne zaman Erdoğan’ın elinde Kur’an olursa olsun, vatan bayrak edebiyatı yaparsa yapsın, ceplerine bakmaları gerekir” dedi.

‘ATIKLAR ARITILMADAN VERİLMİŞ’

Marmara Deniz’inde yaşanan müsilaj sorununun doğa felaketi olmadığının altını çizerek, “Müsilaj, Marmara Denizi’nin çöplüğe ve kanalizasyona dönüştürülmesi sebebiyle açığa çıktı. Doğrudan insan eliyle varılan sonuçtur. Burada esas mesele Marmara bölgesi Türkiye sanayisinin yüzde 50’sini barındırıyor. Tüm sanayi kuruluşlarının ve insanların atıkları bu denize atılıyor. Söz konusu AKP gibi bir iktidar olduğu için her şeyden şüphe ediyorsunuz. Kurulan katı atık tesisleri var ancak bizler bunların çalışıp çalışmadığından bahsediyoruz. Denize arıtılarak verilmesi gereken atıklar arıtılmadan verilmiş. Bu sorun giderek büyüyor ve AKP’nin buna yönelik eylem planında ‘yapacağızlar’var. Bu planda yeni bir durum yok.

HDP’li Çepni aynı zamanda Meclis’te, Müsilaj Komisyonu’nun kurulacağından ve gerekli görüşmelerin yapılacağına da değindi.

Editör: Haber Merkezi