CENGİZ ALDEMİR/ANKARA-Meclis'te konuşan Çepni, “Bugün, Soma'da 3 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Ülkede her ay ortalama 100 işçi iş cinayetlerinde hayatlarını kaybederken şimdi de korona virüs nedeniyle hayatlarını kaybediyorlar. AKP’nin işçi sınıfına çalışmayı talimat verirken bir taraftan da "Evde kal" Çağrısı yapıyor. Bugün de bu af yasasıyla tüm cezaevlerinde sözüm ona virüse tedbir olarak bir yasa getiriyor fakat siyasi mahpuslara, siyasi tutsaklara ölümü reva görüyor. İşçi sınıfına ölümü reva gören siyasi tutsaklara da aynısını reva görüyor” dedi.

EVDE KAL AMA ÇALIŞ

AKP’nin salgın sürecindeki mücadele yöntemlerinin ikiyüzlü ve çelişkilerle dolu olduğunu ileri süren Çepni, “Evde kal." çağrısı yapıyor fakat fabrikalar çalışmaya devam ediyor. "Evde kal." çağrısı yapıyor, "Sosyal mesafeyi koruyun." çağrısı yapıyor fakat işçi sınıfı şantiyelerde yan yana çalışmaya devam ediyor. Evet, "Evde kal." çağrısı yapıyor fakat fabrikalardan pozitif vakalar, ölümler çıkmasına rağmen açık tutmaya devam ediyor. Evet, "Evde kal." çağrısı yapıyor fakat 18-20 yaş arasındaki insanlara çalışma talimatını İçişleri Bakanlığının genelgesiyle veriyor. Peki, nasıl mücadele ediyor? Şöyle mücadele ediyor: Çöpten hurda toplayan hurdacının arabasına el konulmuştur. "Ödeme yapmıyoruz." diyen stajyer avukat Yağız Timuçin'in evine üç polis aracı ve bir akreple gidilmiş, internet başında eylem hazırlığındayken kıskıvrak yakalanmıştır. Evet, böyle mücadele ediyor. Kaçak tıraş yapan berbere baskın yaparak suç aletleri olan tıraş makinesine, tarağa, makasa el koymuştur fakat bir arka sokakta fabrikalar çalışmaya, atölyeler çalışmaya devam ediyor. İşte, AKP fırsatçılığı, ikiyüzlülüğü tam olarak budur” eleştirisinde bulundu.

İNFAZ DEĞİL AF

Siyasi mahpuslara İdare ve Gözlem Kurulunun iyi hâl ve pişmanlık dayatması yaptığını öne süren Çepni, iktidarın getirdiği tasarının infaz değil af yasa düzenlemesi olduğunu vurguladı. HDP’li Çepni tepkisini şöyle sürdürdü: “ İyi hâl ne demektir? Pişmanlık ne demektir? Peki, iyi hâl olup olmamasına kim karar verecek? AKP'nin belirlediği tetikçiler. Zaten bu insanlar AKP'nin politikalarına itiraz ettikleri için, "hayır" dedikleri için oradalar. Sizin halk düşmanı siyasetinize "hayır dedikleri için, bunun karşısında mücadeleyi yükselttikleri için oradalar. Dolayısıyla, iyi hâl dediğimiz, zaten orada bulunan siyasiler bu toplumun en güzel insanları, dolayısıyla iyi hâle ihtiyacı olan, pişmanlığa ihtiyacı olan doğrudan sizlersiniz. Peki, bu arkadaşlarımız neden pişman olacaklar? "AKP iktidarı yüzde 1'in iktidarıdır." dedikleri için mi? "AKP iktidarı kendi bekasını korumak için halka savaş açtı." dedikleri için mi? "AKP iktidarı bu ülkenin dağını, taşını, ormanlarını sermayeye peşkeş çekti." dedikleri için mi? Bunu asla göremeyeceksiniz. Biz şunu söyleyelim: Bu infaz paketi, af düzenlemesidir ve bu af düzenlemesi AKP'nin asla teslim alamayacaklarını ölüme terk etmesi, planlamasıdır. Biz buradan şunu söylüyoruz: Bugün siz saraylar yapasınız diye ölen işçiler adına, saraylarda daha çok şatafatınız sürsün diye ölen işçiler için, içerde ve dışarıda özgürlük mücadelesini yükseltenlerle şunu söylemeye devam edeceğiz; "Saraylar saltanatlar çöker / kan susar bir gün / zulüm biter /… / bugünlerden geriye / bir yarına gidenler kalır / bir de yarın adına direnenler… / … / bitmedi daha sürüyor o kavga / ve sürecek / yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” sözleriyle kararlılığını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi