Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan  "İkinci 100 Günlük İcraat Programı" kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde hayata geçirilecek icraatlar arasında 1000 adet maden sahasının ekonomiye kazandırılması için ihaleye çıkarılacağı yer alıyor.

Çepni, Bilimsel uyarılara, doğası ve canı tehdit altında olan halkın tepkilerine rağmen madencilik faaliyetleri hız kesmeden devam etmesine tepki göstererek; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yanıtlaması istemiyle önerge verdi.önergede yer alan sorular:

Bu bağlamda;

İkinci 100 Günlük İcraat Programında açıklanan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde ihaleye çıkartılacak 1000 adet maden sahasının yerleri nerelerdir?

İhaleye çıkartılacak maden sahalarında hangi sınıftan, hangimadenler ne kadar kapasite ile mevcuttur?

2003-2018 tarihleri arasında aktif olarak çalışan kaç maden sahası bulunmaktadır? Maden işletmeleri hangi şirketler tarafından yapılmaktadır?

Şimdiye kadar kaç yabancı şirket maden ruhsatı almak için ihaleye girmiştir? Kaç maden işletmesinin ruhsatı yabancı şirketlere ve yabancı şirketler ile ortak yerli şirketlere aittir?

İhaleye çıkartılacak maden sahalarının ileride neden olacağı doğa tahribatlarına, insan sağlığına vereceği zarara karşı araştırma yapılmış mıdır? Önlemler geliştirilmiş midir?

Son yıllarda, madencilik sektöründe de uygulanan yanlış ekonomik politikalar ciddi kamusal zararlara neden olmaktadır. Kömür üretimi yapılmayan kamuya ait 4 adet sahanın özel sektöre devrinin tamamlanacağı İkinci 100 günlük İcraat Programı’nda açıklanmıştır. Üretim yapılmayan 4 adet saha nerelerdedir? Üretim yapılmamasının nedeni nedir? Özel sektöre devri ne şekilde olacaktır? Özel sektör üretim yapılmayan bu sahaları hangi amaçla kullanacaktır?

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Katı Atık Programı (KAP) kapsamında toplam 18 adet katı atık toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf tesisinin inşaat, proje ve ihalelerinin yapılacağı açıklandı. Çepni, bölgede katı atıkların düzensiz bertaraf edilmesi, gelişi güzel vahşi depolama yöntemlerinin uygulanması çözüm bekleyen önemli bir çevre sorunu haline geldiğinin altını çizdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yanıtlaması istemiyle önerge verdi. İşte önergede yer alan sorular:

18 Adet katı atık toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf tesisi hangi illerde yapılacaktır? Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Katı Atık Tesisi projesi var mıdır? Varsa Doğu Karadeniz Bölgesi’nin hangi illerinde tesis yapılacaktır?

18 Adet Katı Atık Toplama Tesisinin ihalesi ne zaman yapılacak ve işletmeye ne zaman açılacaktır?

Bakanlığınız, projenin uygulanacağı yerler için yeraltı yapısı, deprem bölgesinde olup olmadığı ve yeraltı su seviyesi hakkında Jeofizik Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odalarını ile işbirliği yapacak mıdır? Odaların hazırlayacakları raporlar dikkate alınmakta mıdır?

Tesisler kurulmadan önce, çevresel etkiler açısından; toprağın, suyun, havanın ve insan sağlığının korunması için alınması gerekli önlemler üzerine yapılan çalışmalar nelerdir?

                                                                      

Editör: Haber Merkezi