İZ GAZETE- Merkezi İstanbul’da bulunan EkoMed firmasının İzmir’deki Maske Üretim ve Paketleme Fabrikasında “satış yok, üretim durdu” denilerek 11-16 Mart arasında 100 işçinin ihbarsız işten çıkartıldığını ve işçilere yaklaşık 3 aylık ücretleri ve ihbar tazminatlarının ödemediğini anımsatan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "30 Mart günü hak edişlerinin ödeneceğine dair taahhütname verilmesine rağmen ödemeler yapılmamıştır" dedi.

ATILAN İŞÇİLERİN  ÜCRETLERİ ÖDENMİYOR

İşten çıkartılıncaya kadar düzenli ödeme alamayan işçilerin, haklarını aramak için fabrika önünde yaptıkları açıklamada;  patronun yanlarına gelmesini ve kendilerini muhatap almasını isteyen işçilerin, bu taleplerinin reddedildiğini ifade eden Çepni, işçilerin ısrarı üzerine aralarından seçilen temsilci ile fabrika yönetimi görüşme yapmıştır. Görüşme sonunda işçiler, ücretlerinin ödeneceğine dair bir tarih verilmediğini, fabrika yönetimi tarafından oyalandıklarını iddia etmişlerdir. Fabrika yönetimi, hatalı üretim yaptıkları için fabrikayı zarara uğratmakla itham ettikleri işçilere dava açacaklarını belirtmiştir.

Oysaki üretim bantlarının başlarında duran şeflerin onayı olmayan, hiçbir ürünün paketlenmesi ve sevkiyata çıkması ihtimali bulunmamaktadır" bilgisini paylaştı.

İSÇİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN 

Bazı işçilere üç ayda sadece 1000 TL ödeme yapıldığını, Türk-İş verilerine göre açlık sınırının 4 bin 928 TL olduğu ve mevcut yüksek enflasyon dikkate alındığında bu miktarın işçilerin hiçbir ihtiyacını karşılamaya yetmediğini vurgulayan HDP'li Çepni,  sıklıkla Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında devlet desteği alan firmanın,  haklarını aramak için mücadele vermek zorunda kalan işçilerin ücretlerini ödemesi ve mağduriyetlerin gidermesi gerektiğini söyledi.

İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li Çepni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e şu soruları yöneltti: 

İzmir EkoMed fabrikasında 100 işçinin ihbarsız bir şekilde işten çıkartıldıkları ve ücretlerini alamadıkları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

Üç aydır haklarını almak için mücadele eden işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, ücretlerinin verilmesi için girişimleriniz olacak mıdır?

İzmir EkoMed fabrikasında işçilerin yaşadığı sorunların tespiti için Bakanlığınız müfettiş görevlendirmiş midir? Araştırma sonunda bulgular kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?  

Hukuka aykırı bir şekilde işçileri işten çıkartan ve işçilerin ücretlerini ödemeyen fabrikaya yaptırımınız olacak mıdır? 

Kamuoyunda aldığı teşviklerle bilinen fabrikanın, işçilere battıklarını söyleyerek ücretlerini vermediği iddiaları doğru mudur? Bu konuda fabrikadan bilgi istenmiş midir? 

Fabrika yönetiminin, işçileri sorumlulukları olmayan bir konuda dava açmakla tehdit  etmesi konusunda bakanlığınız inceleme yapacak mıdır?  

Türkiye genelinde, içinde bulunduğumuz ekonomik krizde işçilere, insan onuruna yakışan ücret ve sosyal hakların sağlanması için çalışmalarınız var mıdır?

Editör: Haber Merkezi