DERLEYEN: TUNÇ ÜNSAL/ İZ GAZETE- İz Televizyonu’nda Pınar Teke’nin sunduğu Gün Doğdu programına konuk olan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, geçtiğimiz günlerde 5’incisi gerçekleştiren ve mevcut Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın yeniden seçildiği olağan kongresine dair değerlendirmelerde bulundu. Kongrenin büyük bir coşkuyla geçtiğinin altını çizen HDP’li Çepni, “Kongremiz çok büyük bir kalabalıkla gerçekleşti ama öncesinde de bütün kentlerde 2 haftaya varan bir çalışma yürütüldü ve tüm bu çalışmalar arasında biz sonucu görmüştük. Bir bütün olarak, sadece kongre salonundan ibaret olmayan, bir halk buluşması gerçekleştiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘İYİ ANALİZ EDİLMELİ’

Kongreyi herkesin çok iyi analiz etmesi gerektiğini ifade eden Çepni, “Bir taraftan iktidarın, bir taraftan HDP’nin kendisinin, bir taraftan da emek ve demokrasi güçlerinin çok iyi analiz etmesi gereken bir metin olarak değerlendiriyorum. Halkımız bir bütün olarak, tüm demokrasi güçlerine yönelik ağır saldırılara karşı ‘ben buradayım’ demek için geldiler. ‘Umut dimdik ayaktadır’ dediğimizde bunu kastetmiş oluyoruz aslında. Bir diğeri de, Kobani Kumpas Davası ile HDP tasviye edilmeye çalışılıyor, tüm siyasi alandan çıkarılmaya çalışılıyor. Bunun karşısında da insanlar itirazlarını ifade etmiş oldular. HDP sadece bir parti değil, tüm toplumsal mücadele güçlerinin bir araya geldiği, asgari müştereklerin de bir araya geldiği bir parti formu. Çünkü emek ve demokrasi güçlerinin bazen bu algılamayı eksik yaptığını görüyoruz. Kürt halkına dönük saldırılar görmezden gelinip, başka alanlarda demokrasi beklentisine giriliyor. AKP ve MHP iktidarı tam olarak buradan besleniyor. HDP muazzam bir direniş gerçekleştiriyor, her şeye rağmen ayakta. Demek ki bundan sonra örgütsel tablosunu daha da büyütmeli. Halkla, tüm Türkiye’de siyasetini büyütmesini gerektiğini bir kez daha ifade etmiş oldu” şeklinde konuştu.

‘KİŞİDEN ÖNCE İLKE GELİR’

Altılı masanın adayının Kılıçdaroğlu olacağı yönündeki söylemler hakkında konuşan Çepni, “Bu altılı masa ortak karar alıyor. Ortak karar alırken hangi ilkelerle yapıldığını bilmiyoruz. Biz de ‘kişiden önce ilkeler gelir’ derken bunu kastediyoruz. Bu sadece HDP’nin farklı bir biçimde özel olarak öne çıkarttığı bir takıntı değil, doğrudan politik bir söylem. Bu anlamda Kılıçdaroğlu’nun aday olmasıyla bir başkasının olması çok fark etmiyor. HDP’yi düşmanlaştıran, HDP’ye bakışı AKP ve MHP’den farklı olmayan parti ve kişilerle bir karşıtlığımız var. Kılıçdaroğlu olursa oy veririz, şu olursa oy vermeyiz yaklaşımımız beklenmemeli” açıklamasında bulundu.

‘MÜMKÜN DEĞİL’

‘Kürt sorununu çözmek için AKP ve HDP yakınlaşacak’ iddialarına da açıklık getiren Çepni, “AKP’nin böyle bir potansiyelinin olamayacağının altını çiziyoruz. İnsanlar sadece ekonomik kriz değil, yıkım içerisindeler. Suç ittifakına dönüşmüş bir partinin, Kürt sorununun çözümünde pozisyon alması mümkün değildir. Tam tersine bu sorundan beslenen bir partidir. Kürt sorununun çözümü sadece AKP’yle gerçekleşecek bir durum değil. Tüm partiler ve tüm halkın katılımı ile gerçekleşebilecek bir durumdur. Seçime giderken böyle bir beklentimiz yok” dedi.

‘İDDİALAR ÇÖKTÜ’

HDP binalarına yapılan operasyonlar devam ettiğini belirten Çepni, “Kapatma davasına gerekçe oluşturmak için Kobani Kumpas Davası’nı gösteriyorlar. Bu davalarda bütün iddialar çöktü. Bu davlarda her şey çökünce hâkimler talimatlara uygun davranmak zorunda kalıyorlar. Mahkeme salonlarında bunlar yaşanırken öbür tarafta operasyonlar gerçekleşiyor. Bu operasyonların bir boyutu bu. Bir boyutu da HDP’yi siyaset yapamaz hale getirmek. Bunların hiçbir işe yaramayacağını bir kez daha söylüyoruz. Ayrıca Ankara Savcılığı bir soruşturma başlatmış ve kongreye katılan onlarca genç de gözaltına alınmış” ifadelerini kullandı.

Gözaltıların beklenen bir şey olduğunu da söyleyen HDP’li Çepni, “AKP ve MHP güçleri kendilerini böyle var ediyorlar. HDP’ye vurarak kendilerine pozisyon sağlamaya çalışıyorlar” dedi.

‘AÇLIK SINIRININ ALTINDA’

Gündeme dair değerlendirmelerde de bulunan Çepni, asgari ücrete yapılan ara zammın yetersiz olduğunu ile getirdi. Çepni, “AKP’nin bu açlık meselesini gizlemek için yaptığı operasyonlar bunlar. Devletin resmi olarak belirlediği açlık sınırının altında bir asgari ücret var. Bu iktidar işçi sınıfı ve emekçilere sadece hayatta kalmaları için bir ücret verir duruma gelmiş halde. Milyonlarca insan yoksunluk sınırının altına yaşıyor” diye konuştu.

‘SORUNU YARATAN SİSTEMDİR’

Sedat Peker’in aylardır dile getirdiği ifşalara da değinen HDP’li Çepni şunları söyledi:

“Peker’in ortaya koyduğu yeni bir şey yok. Kendisinin içinde olduğu veriler var. Bunların yüzde 1’i herhangi bir ülkede gündeme geldiğinde yer yerinde oynar. Türkiye’de kimse yerinden kıpırdamıyor. Çünkü bunların karşısında soruşturma başlatabilecek bir hâkim ya da savcı kalmadı. Bu çürümüş duruma karşı halk bir olmak zorunda. Bu sorunu yaratan sistemin kendisidir. Tüm emek ve demokrasi güçleri bu konuda mücadeleyi birlikte yürütmelidir.”

Editör: Haber Merkezi