Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi "İstanbul Sözleşmesi imzalansın, uygulansın." talebiyle topladıkları 600 bin imzayı Meclise getirdiklerini ve Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu KEFEK'e sundukları bilgisini verdi. İmzaların takipçisi olacaklarını, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle de bütün yaşam alanlarında, zindanlarda, iş yerlerinde, fabrikalarda direnen tüm kadınları Figen Yüksekdağ şahsında selamladı.

PANDEMİ YOKSUL KIYIMINA DÖNÜŞTÜ

Pandeminin kontrolden çıktığını ve tümüyle bir yoksul kırımına dönüşmüş hâle geldiğini, iktidarın, geçici önlemler almakla, gerçekleri ters yüz etmekle meşgul olduğu eleştirisinde bulunan Çepni, “ Oysa biz başından itibaren, pandemiye karşı mücadele söz konusu olduğunda özel olarak ücretli izin talebini yükselttik. Yani milyonlarca işçi ve emekçi fabrikalarda, iş yerlerinde, şantiyelerde çalışmaya devam ederken, toplu taşımalara binmek zorunda iken "Evde kal!" çağrısı yapmanın son derece ikiyüzlü, son derece yanlış bir çağrı olduğunu söyledik, söylemeye devam ediyoruz” dedi.

PANDEMİ MÜCADELESİ VERİLSE…

On beş günlük ücretli izin talebini karşılamak için 39 milyar TL gerektiğini, aynı süre içinde patron kârının üçte 2'si eden bu rakamın, İşsizlik Fonu'nun üçte 1'i ve beş yılda beşli çeteye verilen ihalelerin yarısına denk gelen bir rakam olduğunu kaydeden HDP’li Çepni, iktidarın halka karşı mücadeleyi bırakıp, pandemiye karşı mücadele kararı verse yaşanan yoksul kırımını ortadan kaldırabileceğini söyledi.

KAZANILMIŞ HAKLARA SALDIRI DEVLET POLİTİKASIDIR

Reform söylemlerinde işçi sınıfının olmadığını, sendikal ve kazanılmış haklarına karşı geliştirilen saldırıların devlet politikası olduğunu ve kolluk güçleriyle birlikte icra edildiğini belirten Çepni, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, OHAL sürecinde patronlara; "Siz OHAL'e niye itiraz ediyorsunuz? Bakın, ne güzel bu süreçte grev olmuyor." ifadelerini ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın iş dünyasına sitemde bulunarak; "Bizim sizin talebinizle çıkarttığımız yasalara işçi sınıfı tepki verdi fakat siz sessiz kaldınız, bizi yalnız bıraktınız." sözlerini hatırlattı.

İŞÇİLER HAKLARI İÇİN DİRENİYOR

İşçi sınıfının örgütlenme, grev ve protesto hakkına dönük saldırıların hız kesmeden sürdüğünü kaydeden Çepni, “Bugün direnen maden ve metal işçileri bize bir şey gösterdi. Sendikalı oldukları için işten atıldılar ve kazanılmış haklarının gasp edilmesine karşı direnişe geçtiler. Direnişe geçtiklerinde karşılarında kolluk güçleri barikatlar kurdular, onları gözaltına aldılar, saldırdılar. Evet, madem işçi sınıfı en temel hakları için, protesto hakkı için eylem yaparken karşısına dikilen kolluk güçleri, sermaye patronlarından, sermayenin devletinden aldıkları talimatlarla dikiliyorlarsa o zaman işçi sınıfının görevi de sermayenin faşist devletine karşı mücadele etmektir. Biz buradan bir kez daha METAL-İŞ ve MADEN-İŞ'te örgütlü işçi sınıfının açtığı yolun tüm işçi sınıfı ve ezilenlere örnek olması gerektiğini söylüyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

HER KOŞULDA MÜCADELE SÜRECEK

Temel haklardan olan iş, ekmek, özgürlük ve örgütlenme hakları için işçilerin, sermayenin faşist devletine karşı mücadele etmekten başka bir yolun olmadığını vurgulayan Çepni, işçi sınıfı ve emekçilerle birlikte bulundukları her alan, şart, koşul, yol ve yöntemle mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi