Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu’nda AKP-MHP oylarıyla kabul edilen Nükleer Güç Santralleri yasası ile ilgili konuşan Meclis Çevre Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni, nükleerle ilgili yoğun ve uzun tartışmalar yapıldığını ve bir kez daha nükleer güç santrallerinin ölüm olduğunu belirterek, " Nükleer enerji politikasının insanlık ve ülkeler için, doğa için büyük bir ölüm politikası olduğunu ortaya koyuyoruz. Türkiye, sadece nükleer güç santralleriyle ilgili attığı ve atacağı adımlarla bir zehir politikası uygulamıyor; zaten Türkiye, Avrupa'nın ve dünyanın bir çöplüğü hâline gelmiş durumda" dedi.

685 BİN 443 TON ÇÖP NASIL GELDİ

AKP'nin kalkınma, enerji politikalarının doğa ve insanlık düşmanı olduğu eleştirisinde bulunan HDP'li Çepni, Avrupa İstatistik Ofisi'nin Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gönderilen plastik atık miktarının 2004'ten bu yana 196 kat arttığı bilgisini aktardı. 2020'de Avrupa'dan ithal edilen 656.960 ton plastiğin sadece 209 bin tonunun İngiltere'ye ait olduğunu belirten Ekolojist Çepni, "Yani özellikle İngiltere'nin çöplüğü hâline gelmiş bir Türkiye'den bahsediyoruz. Almanya ise bu sıralamada 136 bin tonla Türkiye'ye ihracat yapan 3'üncü ülke. 2021 sıralamasında ise, 685.443 ton çöp ithal edilmiş dünyadan ve bu çöpler Türkiye'ye nasıl gelmiş, nerelere yığılmış, nasıl bertaraf edilmeye çalışılmış, hâlâ muamma" ifadelerini kullandı.

ADANA İZMİR GİBİ ZEHİR KENTİNE DÖNÜŞTÜ

Kirlilikle ilgili Adana örneğini paylaşan HDP'li Çepni, 2021 Nisan ayındaki saha araştırmalarında çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana'da yasa dışı olarak çevreye döküldüğü ve açıkta yakıldığı tespit edildi ve bunlar basına yansıdı. Toprakta yapılan incelemelerde de yine kanserojen madde dioksin-furan miktarı normalin 400 bin katı yüksek olarak çıkmış. Adana aynı İzmir gibi bir zehir kentine dönüştürülmüş. incelenen farklı verimli tarım alanlarındaki zehir oranı da yine normalin çok çok üzerinde çıkmış" bilgisini paylaştı.

ALİAĞA BİR ZEHİR İLÇESİ NE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA

Bir diğer zehir alanının İzmir Aliağa olduğunu, 22 adet gemi söküm tesisinde yılda yaklaşık 900 bin ton asbestli hurda gemi söküldüğünü anımsatarak, "Türkiye gemi sökümünde, çöp konusunda dünyada lider ülkelerden bir tanesi. Zehirli, kanserojen, asbestli gemilerin sökümü sadece 5 ülkede gerçekleşiyor; bunlar Türkiye, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş. En son 600 ton asbest barındıran "Sao Paulo" adlı geminin Aliağa'ya getirilip sökülmesi kamuoyunda yoğun bir gündem olmuştu. Aliağa aynı zamanda, kanser vakaları açısından Türkiye ortalamasından 4 kat fazla kanser vakasına sahip bir kent yani Aliağa ilçesi bir zehir ilçesine dönüşmüş durumda hem asbest hem de zehirli atıklar ve hava kirliliğinden kaynaklı" sözleriyle tepki gösterdi.

GÜVENLİ NÜKLEER SANTRAL YOKTUR

Rusya-Ukrayna çatışmasında Zaporijya Nükleer Santralinde çıkan yangının nasıl çıktığı, sızıntı ve patlama konusunda net bir bilginin olmadığını söyleyen Çepni, "Yani bunlar henüz söylenti ama bilinen, gerçek olan bir şey var ki bu santraldeki olası bir patlamanın Çernobil'in 10 katı sonuç yaratacağı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Güvenli nükleer güç santrali yoktur; nükleer, her şart ve koşulda ölüm demektir. Çernobil'in üzerinden otuz altı yıl geçmesine rağmen hâlâ sonuçlarını en ağır şekilde yaşıyoruz. Ve Ukrayna nükleer güç santrali... Türkiye'nin daha fazla dışa bağımlı hâle geleceğinin bir kez daha altını çiziyoruz" uyarısında bulundu.

GELECEK İÇİN AKP'DEN KURTULMALIYIZ

AKP'nin nükleer güç santrallerini "Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağız." sözünün büyük bir yalan olduğunu vurgulayan Çepni, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Ukrayna'daki bu söz konusu nükleer güç santralinin bile uranyum maddelerinin yüzde 60'ı Rusya'dan geliyor yani Türkiye'nin santralinin ise tamamı altmış yıl boyunca Rusya'nın kontrolünde olacağı için, dolayısıyla, bu, koskoca bir yalandır, AKP'nin rant, halka ve doğaya karşı yürüttüğü savaş politikasıdır. Nükleer güç santralleri durdurulmalıdır, projeler kapatılmalıdır ve bu konuda Türkiye'ye yurtdışından sokulmaya çalışılan bütün zehirler ve atıklar yasaklanmalıdır. Geleceğimiz, sağlıklı bir doğa ve insan yaşamı için, bir tane zeytin ağacını kurtarmak içinde AKP zihniyetinden kurtulmak zorundayız."

Editör: Haber Merkezi