CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, yenilenebilir enerjiye ilkesel olarak karşı olmadıklarını, doğru bir aracın kimin elinde olduğunu sorguladıklarını söyledi. Karadeniz'de dereleri kurutan HES'lerin, Hasankeyf'te on iki bin yıllık tarihi sular altında bırakan barajın da yenilenebilir enerji olduğunu hatırlatan Çepni, İzmir ve Ege Bölgesi'ni zehirleyen JES'lerin de yenilenebilir enerji kategorisinde yer aldığını vurguladı. Çepni, “Dolayısıyla söz konusu olan AKP olduğunda hangi aracın, nasıl bir işlev gördüğü doğal olarak halklarımız açısından çok net olarak biliniyor. Şimdi "Bozuk düzende sağlam çark olmaz." demiş Pir Sultan Abdal. Düşünün ki her krizden fırsat yaratmasını çok iyi bilen, her krizden, her virüsten beka yaratmasını bilen bir iktidar var karşımızda; AKP iktidarı tam olarak böyle bir iktidar” eleştirisinde bulundu.

İŞÇİLERE DÜŞEN ÖLÜM

HDP’nin,"Kral çıplak" demeye devam edeceğini belirten Çepni, 6 bin 500 insanın virüsle hayatını kaybettiğini dünyada, çürüyen kapitalizm krizinin yaşandığını vurguladı. Bu sistemin Türkiye temsilcisinin AKP olduğunu ileri süren Çepni, “Türkiye'de korona virüs salgını hızla tırmanıyor. İktidarın buna dair çözümü ise dua, sabır ve kolonya. Şu anda Türkiye'de evlere kapanabilen insan sayısı yüzde 37, çalışmak zorunda kalan insan sayısı yüzde 63. İktidar "Evlerde kalın." diyor. Evet, doğrudur, evlerde kalmak lazım fakat iktidar şöyle söylüyor: "Evde kal Türkiye ama işçiler siz çalışmaya devam edin. Evde kal Türkiye, işçiler ölüme terk edilsin." İktidarın temel politikası budur” sözleriyle tepki gösterdi.

HALKI KANDIRIYORLAR

Yüzde 20'si patronlardan, yüzde 80'i emekçilerden karşılanan bir paketle karşı karşıya olduklarını belirten Çepni AKP’nin kendisini kurtarmak için halkı kandırdığını söyledi. Çepni, “ İki yüzlü bir politikayla bu korona virüs sürecini yönetmeye çalışıyor. Esas olarak, kendini kurtarmaya çalışıyor. Bakın, AKP iktidarı fırsatçı bir iktidardır. Tüm dünya ve Türkiye'de korona virüs salgını sürerken, AKP, Kürt halkının, HDP'nin belediyelerine saldırmaya devam ediyor. Batman Belediyesine kayyum atıyor. Batman Belediyesi bir gün önce su faturalarını almayacağını açıklamıştı ve HDP bu kayyum politikasına karşı dün de bugün de yalanları ortaya koydu. AKP için tüm dünya salgınla kırılabilir, Türkiye'de virüs salgını insanlarımızı öldürebilir fakat sorun değil, sorun AKP için HDP belediyelerinin yok edilmesidir. Bakın, 316 bin kişi paylaşım yaptığı için bugün, bu süreçte, haklarında soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde maske depolayan şirketleri tehdit etti. Burada ise maske sorunumuz yok deniyor” diye konuştu.

AKP FIRSATÇILIĞI

Halk sağlığı söz konusu olduğunda cezaevlerinin kanayan bir yara olduğunu belirten Çepni, AKP’nin getirdiği infaz yasa tasarısını eleştirerek, “Türkiye'de, tüm demokrasi güçleri, cezaevlerinin boşaltılmasını beklerken, önümüze henüz daha gelmedi ama açıklandığı kadarıyla siyasi tutsakları dışında tutuyor. İşte AKP fırsatçılığı ve darbeciliği halk düşmanı bir siyasettir. Halklarımız buna mecbur değildir, işçi sınıfı, emekçiler, halklarımız çaresiz değillerdir. İşçi sınıfı, emekçiler isyan ediyorlar fakat bunun karşısında biz kurduğumuz dayanışma alanıyla bu çürümüş zulüm düzenini yıkabiliriz” dedi.

"Evde kal Türkiye" sloganının yalan üzerine kurulu bir söylem olduğunu kaydeden HDP’li Çepni, işçi sınıfının çalışmaya devam ettiğini, tüm çalışanlara ücretli izin hakkının verilmesini ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını istedi. Çepni, halka birlik ve beraberlik içinde kapitalizme karşı mücadele çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi