Erzincan'ın doğası, tarım alanı, ormanı ve su varlıklarının uzun zamandır altın madenleri nedeniyle tahrip edildiğini anımsatan HDP'li Çepni, Bakan Dönmez'e, altın madeni açılacağı iddialarını ve bölgeye verdiği zararlara rağmen, projeye kapasite artışı için ruhsat verilmesinin gerekçesi nedir?" diye sordu.

Erzincan Kemaliye İlçesi, Ağıl, Gümüşçeşme, Harmankaya Köyleri ile Sivas Divriği İlçesi, Duruköy, Çobandurağı Köyleri arasında bulunan 5 ayrı alanda, Fimar Mermer Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan demir ocağı kapasite artışı ve kırma, eleme, zenginleştirme tesisi ile atık depolama tesisi projeleri ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)  sürecinin başlatıldığını belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni,  Mayıs 2017 tarihinde 10.871,3 hektarlık alan için işletme ruhsatı verilen maden ocağının kapasitesinin, işletme yapılan bölümünde 240 hektara çıkartılmak istendiğini belirtti.

YÖRE HALKI TEPKİLİ

Firma yetkilisinin yetki belgesinin olmamasına  tepki gösteren yöre halkının ÇED toplantısına katılmadığını anımsatan Çepni, Kemaliye (Eğin) Güneşi Yukarı Fırat Doğa ve Çevre Platformu'nun demir madeni adı altında altın madenciliği yapılmak istendiği iddiasını dile getirdi. Erzincan İl’inin, doğası, tarım alanları, ormanları, su varlıklarının uzun zamandır altın madenleri nedeniyle tahrip edildiğini vurguladı.

YASAL İZİN GEREKİYOR

Türkiye'deki en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler Altın Madeninin, Fırat Nehri kenarında binlerce ton sülfürik asit ve siyanürü kullanarak nehir suyunu kirletiğini belirten Ekolojist Çepni, "Proje tüm tarım ve yaşam alanlarını tehdit etmekte, insan sağlığına ve canlı yaşamına telafisi imkansız zararlar vermektedir. ÇED raporunda, çalışmalara başlamadan önce yasaya göre tarım, çayır, mera ve orman alanları üzerinde kullanım izni alınması gerekiyor. Yeni maden ruhsatlarının verilmesi, bölgenin daha büyük bir tehdit ile karşı karşıya kalmasına ve doğrudan halkın yaşam hakkı ihlaline neden olacaktır" eleştirisinde bulundu.

ALTIN MADENİ İDDİALARI ARAŞTIRILDI MI?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e, "Şirketin kapasite artışı adı altında altın madeni açacağı iddiaları Bakanlığınızca araştırılmakta mıdır?" sorusunu yönelten ekolojist Çepni, şu sorularına da yanıt istedi:

Sivas ve Erzincan illerinde kaç maden projesi mevcuttur. Kaç maden projesine daha ruhsat verilecektir?

Bakanlığınız maden sahaları için ruhsat vermede, madencilik faaliyetlerinin ormanlara, su varlıklarına, tarım ve mera alanlarına, insan sağlığına ve canlı yaşamına verdiği zararları dikkate almakta mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlık, kurum ve demokratik kitle örgütleri ile işbirliği yapmakta mıdır?  

Editör: Haber Merkezi