Erzincan Kemaliye İlçesi, Ağıl, Gümüşçeşme, Harmankaya Köyleri ile Sivas Divriği İlçesi, Duruköy, Çobandurağı Köyleri arasında bulunan 5 ayrı alanda, Fimar Mermer Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan demir ocağı kapasite artışı ve kırma, eleme, zenginleştirme tesisi ile atık depolama tesisi projeleri ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)  sürecinin başlatıldığını belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni,  Mayıs 2017 tarihinde 10.871,3 hektarlık alan için işletme ruhsatı verilen maden ocağının kapasitesinin, işletme yapılan bölümünde 240 hektara çıkartılmak istendiğini belirtti.

ALTIN ARANACAK İDDİASI

Firma yetkilisinin yetki belgesinin olmamasına  tepki gösteren yöre halkının ÇED toplantısına katılmadığını anımsatan Çepni, Kemaliye (Eğin) Güneşi-Yukarı Fırat Doğa ve Çevre Platformu'nun demir madeni adı altında altın madenciliği yapılmak istendiği iddiasını dile getirdi. Erzincan İl’inin, doğası, tarım alanları, ormanları, su varlıklarının uzun zamandır altın madenleri nedeniyle tahrip edildiğini vurguladı.

TÜM YAŞAM ALANLARI TEHDİT ALTINDA

Türkiye'deki en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler Altın Madeninin, Fırat Nehri kenarında binlerce ton sülfürik asit ve siyanürü kullanarak nehir suyunu kirletiğini belirten Ekolojist Çepni, "Proje tüm tarım ve yaşam alanlarını tehdit etmekte, insan sağlığına ve canlı yaşamına telafisi imkansız zararlar vermektedir. ÇED raporunda, çalışmalara başlamadan önce yasada tarım, çayır, mera ve orman alanları üzerinde kullanım izni alınması gerekiyor. Yeni maden ruhsatlarının verilmesi, bölgenin daha büyük bir tehdit ile karşı karşıya kalmasına  ve  doğrudan halkın yaşam hakkı ihlaline neden olacaktır" uyarısında bulundu. 

PROJEYİ DURDURACAK MISINIZ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, "Bölgede bulunan madenlerin;  doğaya, tarım alanlarına, su varlıklarına verdiği  zararlar ortada iken, söz konusu proje için kapasite artışı istenmesi mevcut sorunları daha da derinleştirecektir. Maden ocağının kapasite artışı için izin verilecek midir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak projeden vazgeçilmesi için girişimleriniz olacak mıdır? " Diye sordu.

HDP'li Çepni şu sorularına yanıt istedi:

Şirketin kapasite artışı adı altında altın madeni açacağı iddiaları Bakanlığınızca araştırılmakta mıdır?  

Bakanlığınız, çevreyi ve yaşam alanlarını korumak için mücadele eden  yöre halkının  projeye verdikleri haklı tepkileri dikkate alacak  mıdır?

Yörede bulunan altın madenin  Fırat Nehri’nin suyuna  siyanür ve tehlikeli kimyasallarla kirlettiğine ilişkin iddialar araştırılmış mıdır? Bakanlığınız gerekli incelemeleri yapmış mıdır? Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 

Bölgede son yıllarda artan kanser vakaları ile madenlerin su varlıklarına ve tarım alanlarına bıraktıkları zehirli atıkların bağlantısı araştırılmış mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlık ile işbirliği yapılmakta mıdır? 

Proje alanında mevcut madenlerin çevreye, tarım alanlarına, su varlıklarına verdiği zararlar incelenmekte midir? Madenler hangi sıklıkta ne şekilde denetlenmektedir? Denetlemelerde yönetmeliklere ve ÇED raporuna aykırı faaliyette bulunan maden tespit edilmiş midir?  Bunlara ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? 

Kış aylarında Fimar Madencilik şirketi yetkilisinin, projeye itiraz eden yöre halkına "Buraya 200 jandarma yığarım" şeklinde tehditte bulunduğu iddiaları doğru mudur? 

Editör: Haber Merkezi