İZ GAZETE- Birleşmiş Milletler Genel Kurul’unda 13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilen ve Türkiye’nin 30 Mart 2007 tarihinde imzalayıp, 14 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe soktuğu Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına Dair Uluslararası Sözleşme,  engelli bireylere eşitlik, haysiyet, özerklik ve topluma tam katılım tanıyan sözleşme olduğunu anımsatan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni,  "Sözleşmenin 27. Maddesi ile engellilerin eşit koşullar altında çalışma hakkına  sahip olduğu, tüm engellilerin işe alımının, istihdam edilme, sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sağlanmasını taraf devletlerin yükümlülüğü olarak belirlendiğini kaydetti.

YILLARDIR ATAMA MÜCADELESİ VERDİLER

Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Türkiye’nin imzaladığı Sözleşmeye ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a rağmen, engellilerin istihdam sorunlarının çözülmediğini vurgulayan HDP'li Çepni,  engellilerin tüm yaşam alanlarına katılımı için gerekli koşulların oluşturulamadığını, engelli öğretmenlerin yıllardır atamalarının yapılması için mücadele verdiğini söyledi.  

YÜZDE 3'LÜK ENGELLİ KONTENJANI YETERSİZ

Çepni, "Sınavları pandemi nedeniyle üç kez ertelenen engelli öğretmenler, 15 Kasım 2020'de sınava girmişlerdir.  Şubat 2021 ayında 500 öğretmenin ataması yapılmıştır. 11 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde 750 engelli öğretmen atamasının yapılacağını açıklamıştır. Fakat Türkiye’de çeşitli zorluklarla girdikleri sınavda başarı olan 2511 engelli öğretmen aylardır atamalarının yapılmasını beklemektedirler. Ataması yapılmayan pek çok engelli öğretmen hak kaybı yaşayacaktır. Kontenjan artırılmadığı için ataması yapılmayan öğretmenlerin birçoğu da yeniden sınava girmek zorunda kalacaktır.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 3’lük engelli öğretmen kontenjanı çok yetersizdir" eleştirisinde bulundu.

ENGELLİ ÖĞRETMENLER İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası’nın  2020-2021 yılı öğretmen ihtiyacı ile ilgili hazırladığı rapora göre, öğretmen açığının 109 bin 616, ücretli öğretmen sayısının ise 69 bin 326 olduğu verileri paylaşan HDP'li Çepni,  "Türkiye’de öğretmen açığı da dikkate alınarak engelli öğretmenler için kontenjanın arttırılması gerekmektedir. Anayasada belirtildiği gibi Türkiye,  sosyal bir hukuk Devleti olmanın gereklerini, uluslararası sözleşmelerden ve yasalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir, Ataması yapılmayan engelli öğretmenler için mutlaka etkin ve kalıcı çözümler üretilmelidir" ifadelerini kullandı.

ENGELLİ ÖĞRETMENLER İLE İLGİLİ ATAMA ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Çepni, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, "Bakanlığınızın engelli öğretmen kontenjanını arttırmak ve 2 bin 511 engelli öğretmenin atamasının yapılması için çalışması var mıdır? 2 bin 511 engelli öğretmenin atamasının yapılması için düzenleme yapacak mısınız?" sorusunu yöneltti.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi: 

2021 yılı için kaç engelli öğretmen görev yapmaktadır? 2022 yılı için kaç engelli öğretmenin ataması yapılacaktır? 

Atanamadığı için hak kaybı yaşayan öğretmenlerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Süresinde atanamayıp, yeniden sınava girmek zorunda olanlara ilişkin bir düzenleme yapacak mısınız? 

Engelli öğretmenlerin topluma tam, eşit ve etkin katılması için,  çalışma koşullarının düzeltilmesi, okulların fiziki koşullarının engelli öğretmenlerin kolay görev yapabilecekleri hale getirilmesi için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?  

Engellilerin, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle düzenlenen hakları konusunda etkin uygulamalar yapacak mısınız?

Editör: Haber Merkezi