ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni gazetemize gündemle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Çepni, yerel seçimlerle ilgili demokrasiyi baz alacaklarını vurgulayarak önemli olanın AKP MHP koalisyonunun kırılması olduğunu söyledi.

“HDP olarak isimler üzerine bir tartışma yürütmüyoruz. Bu topraklarda halkçı anlayışı savunan bir partiyiz. Bütün ayaklarıyla ve bizim dışımızdaki partilerden ayrılan özel bir programımız var. Yeni Yaşam olarak tabir ettiğimiz bir program. Bu tabii ki yerel yönetimlerle çok daha açığa çıkıyor.” diyen Çepni, halkın doğrudan yönetime dahil olmasının önemine değindi.

“AKP MHP FAŞİST KOALİSYONUNU GERİLETMEYİ ÖNEMSİYORUZ”

Kent yaşamını, ekolojiyi, kadın özgürlük mücadelesini ortaya koyan bir yerel yönetim modeli sunacaklarını ifade eden Çepni, Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerde en önemli olanın AKP MHP ittifakını kırmak olduğunu söyleyerek “Bu yerel seçimlerde partimiz özel bir rol de üstlendi. Bunun sebebi de, biz tek adam diktatörlüğünün, AKP MHP faşist koalisyonunun geriletilmesi meselesini önemsiyoruz. Bu koalisyon halklarımızın başına bela olmuştur. Bundan kurtulmak istiyoruz. Bizim derdimiz bu yüzden büyük. Dolayısıyla yerel seçimler, başkanlık modelinin tamamlanmış hali olacak. Yerel yönetimler olmadan başkanlık modeli işlemiyor. “ dedi.

“İKTİDAR KAYYUM BÖLGELERİNDE KORKU İÇİNDE”

Yerel seçimlerde kayyum atanan belediyeleri geri alacaklarına inanan Çepni, iktidar partisi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bölgelerdeki kayyumlardan korktuğunu iddia etti.

“Burada halkımızın ve partimizin kesin bir tutumu var. Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere kayyum olan bölgelerde iktidar korku içinde. Ne yapacaklarını bilemiyorlar." diyen Çepni Batı'daki seçim çalışmalarıyla ilgili olarak da “Batı açısından faşizmin geriletilmesinde bir hat belirledik. Bunun için kararı halka bıraktık. Demokrasi buluşmaları örgütledik. Nasıl bir yerel yönetim istediğimizi belirleyip çıkacak adayı destekleme kararı aldık. Özel olarak HDP’yi öne çıkarmak yerine genel demokrasi taleplerini planladık. Buna CHP yerelleri de katıldı. Ortaya kent sözleşmeleri çıkardık. Bu anlamda HDP Batı’dan çıkacak adayları destekleyeceğini ilan etti. Bu adaylar HDP’li, CHP’li ya da bağımsız olabilir. Bu tartışmaları yürütmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. 

"FAŞİZMİN PANZEHİRİ DEMOKRASİDİR"

İzmir’de CHP’nin göstereceği Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayının belirlenmesini beklediklerini söyleyen Çepni, HDP’nin nihai olarak faşizme karşı demokrasi panzehirini kullanacaklarını açıkladı. Çepni, İzmir yereliyle ilgili “İzmir açısından CHP adaylarına oy verip vermeyeceğimiz tartışmalara bağlı olarak değişecek. HDP nihayetinde, AKP MHP faşizmini geriletmeyi esas alıyor. Kendi parti gerçekliğini de görmezden gelme lüksüne sahip değil. Faşizmin panzehiri demokrasidir. Demokrasi de koltukta oturanın değişmesiyle gerçekleşmez. Demokrasi yerelden gelişen bir programdır. Kendini yönetme idaresidir. Bunu değiştirirsek mevcut tabloyu değiştirebiliriz. Rant sürecekse, doğa talanı sürecekse, biz neyi oylayacağız? Halkın yaşam alanı talan oluyorsa, cebindeki para azalıyorsa neyi oylayacağız? Bunun için programı tartışıp bir tutum belirleyeceğiz. Partimizin her yerde belediye başkanlığı ve meclis üyeliği çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Güçlü bir şekilde seçimlere hazırlanıyoruz. En büyük koalisyonu, güç birliğini kurmak istiyoruz. Biz sorumluluk almak istiyoruz ve fedakarlık yapacağız. Demokrasinin kazanması için uğraşıyoruz.“ şeklinde konuştu.

HALKÇI BELEDİYECİLİK Mİ RANTÇI BELEDİYECİLİK Mİ?

Aynı zamanda Çevre Komisyonu üyesi de olan Murat Çepni Körfez Projesi ile ilgili rantçı belediyeciliğe tepki göstererek “Körfez Geçiş projesine ilişkin hem ekoloji çevreleri hem kentteki odalar çok ciddi eleştiriler getirdi. Bu projenin kente hiçbir katkısı olmayacak. Geçen araç sayısının trafiği rahatlatacağından tutun oranın sit alanı olması nedeniyle proje baştan sona yanlış ve bir doğa katliamına sebep olacak.İktidarın en büyük özelliklerinden biri bu tip projeleri hayata geçirmek. Ve bunu yaparken de mümkün olduğu kadar kamuoyu tepkisini dikkate almamak ve mahkeme kararlarını uygulamamak. İzmir’de de bunu zorlayacaklardır. Muhtemelen imzalar atılmıştır, müteahitler belirlenmiştir vs. Buradan saraya gidecek olan paraların miktarı belirlenmiştir. Bu anlamda Aziz Kocaoğlu’nun bu projeyi desteklemesinin adaylığını açıklamasıyla da bir ilgisi olduğunu düşünüyorum. AKP adayının da projeyi tekrar gözden geçireceğiz demesi doğaldır. AKP’nin yerel yönetime bakışı bu perspektiften geliştiriliyor. Biz bunun karşısında durup projenin kentte tepki aldığını söylemeye devam edeceğiz. Mahkeme kararını da sahiplenmeye ve projenin engellemesine yönelik yerel güçlerle beraber mücadele etmeye devam edeceğiz. Halkçı belediyecilik ve rantçı belediyeciliği göz önüne sermeliyiz. İzmir halkı da bu örnek üzerinden halkçı belediyecilik mi rantçı belediyecilik mi görebilir. Seçmen adaylara bu projeyi sormalı. Halkın dikkati önemli bu konuda.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi