Cengiz Aldemir/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Ekolojist, Çevre Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kapadokya'nın 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 5 kritere uyarak kabul edildiğini anımsatarak, "Kapadokya son derece, korunması gereken bir alan. Peribacaları oluşumları, şarap mahzenleri, muhteşem vadileri, volkanik yapıda elde edilen yumuşak, kolayca işlenebilen taşlar. Bölge, son derece hassas ve korunmaya ihtiyacı olan bir alan. Yani Kapadokya söz konusu olduğunda burayı nasıl koruyacağımızı özel olarak tartışmamız lazım" dedi.

KAPADOKYA'DA ALTIN MADENİ PROJESİ VAR

İç Anadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP)nun "Kapadokya'nın kayaları, altından daha değerlidir." uyarısında bulunduğunu belirten Çepni, Burada, karşımıza Kanadalı maden şirketleri geliyor. Bu Kanadalı altın madeni şirketinin Kapadokya'da maden projesi var fakat daha sonrasında, halkın tepkisi sonucunda "rezerv düşük" diyerek projeden vazgeçiyor. Aslında halkın tepkisi sonucunda buradan bu şirket çekilmek zorunda kalıyor. Ancak yine burada, altın madeni projeleri var. Burada yine herkesin çok iyi bildiği Kozan Madencilik çıkıyor. Bunun dışında da bu alan, 1.300 hektarlık bir ruhsat sahasına sahip. Burası da diğer şehirlerde olduğu gibi bir maden sahasına dönüştürülmüş bir bölge" ifadelerini kullandı.

HES'LER KIZILIRMAK'IN AKIŞ REJİMİNİ BOZUYOR

Aynı bölgede çalışmakta olan taş, bims ocakları ve jeotermal sondaj ruhsatlarıyla tüm bölgenin delik deşik edildiğini vurgulayan Ekolojist Çepni, "Burası toprak fakiri bir coğrafya, verimli tarım arazilerine GES santralleri kuruluyor. Yine yanlış ürün teşvikleri nedeniyle de su kaynakları ve kuyuları hızla kuruyor Kapadokya'nın. HES'ler burada da karşımıza çıkıyor. Yaygın bir şekilde yapılan HES'ler Kızılırmak'ın akış rejimini bozuyor, değiştiriyor ve balık çeşitliliğini son derece zayıflatıyor" uyarısında bulundu.

YASAĞA RAĞMEN KAÇAK İNŞAATLAR SÜRÜYOR

Peribacalarının arasına yapılmak istenen 4 katlı bir binanın, halkın tepki göstermesi sonrasında inşasının durdurulduğunu kaydeden HDP'li Çepni, bu bina dâhil olmak üzere 378 binanın yıkım kararının olmasına rağmen bölgede Kaçak yapılaşmanın sürdüğüne dikkat çekti.

Kapadokya'yla ilgili yapılması gerekenleri de dile getiren Çepni, "Kapadokya Hasankeyf olmasın ve burada vahşi bir turizme... Kapadokya gibi uluslararası anlamda çok korunması gereken bir alan korunmalıdır ve bu konuda AKP beton ekonomisine burası heba edilmemelidir" çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi