İZ GAZETE- Av ve Yaban Hayvanlarının Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 7 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandığını anımsatan HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, yapılan yönetmelik değişikliği ile  doğal yaşam alanlarının enerji, maden, inşaat projeleri ile gasp edildiğini söyledi.

BAKANLIK HAYVAN KATLİAMININ ÖNÜNÜ AÇIYOR İDDİASI

Yaban hayvanlarının denetimsiz bir şekilde, ateşli silah ve zehirlenerek öldürülmesinin önünün açıldığını belirten HDP'li Çepni, 234 hak örgütünün  yaban hayvanlarını öldürme izninin geri alınması çağırısını anımsattı. Kara Avcılığı Kanunu’nun 4. maddesinin 1. fıkrasında yapılan değişiklik ile hayvanların, kişilerin arazilerine, yaşam alanlarına girmesi bahanesiyle zevk için öldürülmelerine gerekçe olarak kullanılacağını vurgulayan Çepni, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaban hayvanlarının katledilmesinin önünü açtığı iddialarını dile getirdi. Türkiye’de nesli tükenen ve tükenmekte olan hayvan türleri ile ilgili Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın Raporunu da paylaşan Çepni, yürürlükteki yönetmelikle hayvanların hayatta kalma olasılığının giderek düştüğü uyarısında bulundu.

YÖNETMELİK KAÇAK AVCI SAYISINI ARTIRDI

Bakanlık verilerine göre 2019-2020 döneminde 4 bin 255 yaban hayvanının öldürüldüğü, 3041 avcıya avlanma izni verildiğini, kaçak avlananların sayısının bunun 3-5 katı olduğunu vurgulayan Çepni, yönetmeliklerin değil, Kara Avcılığı Kanunu’nun değiştirilmesinin gerektiğini, yönetmelikte yapılan değişiklikle yaban hayvanlarını avlamak veya öldürmek isteyen kişilerin cesaretlendirileceğini, men edilmiş yöntemlerle çevre ve insan sağlığı için telafisi imkansız zararlar vereceği zehir bırakma uygulamasının önünü açacağı uyarılarını anımsattı. 

YABAN HAYVAN POPİLASYONU AZALIYOR

Çözümün, doğal yaşam alanlarında hayvanlara yeterli besin ve su bulabilecekleri ortamların sağlaması olduğunu belirten HDP'li Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Bu yönetmelik değişikliği yapılırken avcılık, doğal yaşam alanlarının daralması ve bozulması gibi nedenlerle yaban hayvanı popülasyonunun hızla azaldığı gerçeği dikkate alınmış mıdır?" sorusunu yöneltti.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

Bu yönetmeliğin, hayvanların avlanması için bahane oluşturacağı iddiası üzerine açıklamanız olacak mıdır?  Bu yönetmeliğin  denetimi ne şekilde yapılacaktır? 

Bu yönetmelik değişikliğinin,  Türkiye’nin onayladığı Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesine aykırılık teşkil ettiğini düşünmüyor musunuz?

Yönetmelikte bahsi geçen “men edilmiş yöntemlerin kullanılması” ibaresinin zehir bırakma uygulamasının önünü açacağı iddiaları bakanlığınızca incelenmekte midir?

Doğaya, çevreye, insan sağlığına da zarar verecek zehirli maddelerin doğaya bırakılması nasıl engellenecektir? Bunun denetimi ne şekilde yapılacaktır? 

Hayvanların insanlara zarar vermelerini engelleyecek,  ekelojik koridor, sulak alanların korunması, hayvanların doğal ortamlarında beslenmelerinin sağlanması gibi önlemler neden alınmamaktadır? 

Türkiye’de hayvan hakları konusunda çalışan demokratik kitle örgütlerinin avcılığın yasaklanmasını talepleri için bakanlığınızın çalışması var mıdır?  Avcılığın,  hayvan hakkı ihlali olduğunu düşünmüyor musunuz? 

Yaban hayvanlarının korunması için bilimsel temelli etkin politikalar üretecek misiniz?  

Bakanlığınızın, yönetmeliğe dayandırılarak  yaban hayvanlarının katledileceğini dikkate alarak, bu  yönetmeliğin kaldırılması için çalışması  olacak mıdır? 

Editör: Haber Merkezi