20 Mart 2019 tarihinde birinci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli'nin Acıpayam ilçesinde  5,5 büyüklüğünde meydana gelen deprem meydana geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası 2019 yılında Türkiye’de birçok depremin beklendiği uyarısında bulundu. Gediz Çukurunda diğeri de Büyük Menderes Kırığının kesim yerinde olmak üzere iki tane ana kırık kuşağı bulunmak ve ileride depremlerin 7 üstü bir depremlerin yaşanacağı söylendi.

HDP Ekolojiden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, konuyla ilgili verdiği  önergede kamuoyunun aydınlatılması ve gerekli araştırmaların yapılması hakkında meclise araştırma önergesi sundu. HDP'li Çepni'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle yazdığı sorular şu şekilde:

1-Başta Denizli olmak üzere, depremin oluşmasına neden olan fayların özelliklerinin belirlenmesi,  deprem karakterinin çözümlenmesi için,Bakanlığınızın yaptığı ne gibi çalışmalar vardır? Bu konuda, Başta, Jeoloji Mühendisleri Odası olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği projeniz var mıdır?

2-Bölgede, JES projelerine izin verilmeden önce bu projelerin fay hatları üzerinde etkilerinin araştırması yapılmış mıdır? Mevcut projelerin yeraltı hareketliliğine etkisi konusunda elinizde ne gibi veriler vardır?

3-Türkiye’de hangi illerde, kaç adet jeotermal enerji santrali bulunmaktadır? Kaç tane  yeni tesis açılacaktır?  Depremler üzerindeki etkileri yanı sıra, JES’lerin toprağa, suya, havaya, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar, neden olduğu mağduriyetler ile ilgili bölgede yaşayan halk bilgilendirilmekte midir?

4-Dünyanın pek çok ülkesinde  jeotermal enerji amaçlı yapılan kazıların, yer sarsıntılarına neden olduğu tespit edildiğinden, jeotermal enerji için yapılan kazılardurdurulmuştur. Bakanlığınız, Denizli’de yapım aşamasında olan santrallerin için bu tür uygulamada bulunacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi