Deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan müsilaj (deniz salyası)'ı meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni, Kasım 2020 tarihinden bu yana Marmara Denizi’nde ciddi ekolojik tehdit oluşturduğunu, Deniz tabanını kaplayarak, etkisini her geçen gün arttırarak İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu sahillerini kapladığı uyarısında bulundu.

EKOLOJİK ALANLAR YOK EDİLİYOR

Marmara Denizi, yıllar boyunca  derin deşarj yöntemiyle, kentsel ve endüstriyel atık sular yüzünden

yoğun kirlilik yaşadığını belirten HDP'li Çepni, " kıyı dolgularıyla en zengin ekolojik alanları yok edilmektedir. Bilim insanları, deniz salyasının oluşmasında, iklim krizi nedeniyle deniz suyunun sıcaklığının artmasının ve denizlerdeki kirliliğin gerekli koşulları oluşturduğunu söylemektedirler. İnsan sağlığına olumsuz etkileri bulunmakta, balıkçılar için ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır.  Balıkların güvenli tüketimi konusunda endişeler vardır. Ocak ayından bu yana etkili olan deniz salyası,  balıkçıların sezonu erken kapatmasına neden olmuştur" dedi. 

BALIKÇILARA DESTEK OLACAK MISINIZ?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Deniz salyasından ilk etkilenen kesim olan balıkçılar, aylardır  deniz salyası nedeniyle yaşadıkları mağduriyetleri duyurmaya çalışmaktadırlar. Marmara Denizi’nde,  Ocak 2021 ayından bu yana çalışamayan balıkçıların mağduriyetleri tespit edilmiş midir? Balıkçıların yaşadığım ekonomik mağduriyetlerin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?  Yeterince balık tutamayan ve sezonu erken kapatan balıkçılara ekonomik olarak  destek sağlamayı düşünüyor musunuz?" sorusunu yönelten Çepni, şu sorulara da yanıt istedi:

- 2020 yılına göre tutulan balıklarda ne kadar kayıp yaşanmıştır?

- Deniz salyası nedeniyle teknelerinin motoru yanan balıkçıların zararları için bir desteğiniz olacak mıdır? 

- Deniz salyasının Marmara Denizi’nde balık türlerine verdiği zararlar ve deniz salyası nedeniyle ölen balıklar için  bir araştırma yapılacak mıdır? Araştırma sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 

-Olta balıkçılığı yapan halka, deniz salyası konusunda gerekli uyarı yapılmakta mıdır? Tutulan balıklar için  denetim yapılmakta mıdır? 

- Bölgede,  halkın sağlıklı ve güvenli balık tüketiminin sağlanması için ne gibi çalışmalarınız vardır? 

- Türkiye genelinde denizlerde, deniz salyasının oluşumunun engellenmesi, deniz salyası nedeniyle  denizlerde canlı türlerinin zarar görmemesi ve balıkçıların hak kayıpları yaşamaması için bütüncül politikalar üretecek misiniz? 

Editör: Haber Merkezi