Çepni Soru Önergesi'nde ''Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, tüm sektörlerde iş yaşamı sürmesine rağmen “Evde kal” çağrısını kime yapmaktadırlar?'' diye sordu. 

Çepni: ''Corona Virüs salgınına karşı 27 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamayla şehirlerarası otobüs seyahatleri valilik iznine bağlı kılınmış, piknik, orman gibi alanların kullanımı kısıtlandırılmış, yurtdışı uçuşları tamamen sona erdirilmiştir. Açıklamaya göre “Kamuda olduğu gibi, özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.” kararı alınmıştır. Alınan diğer kararlar salgının ciddiyeti ve yayılmasının devam ettiğini göstermesine rağmen özellikle çalışma alanına dair alınan karardaki “esnek çalışma sistemi” kavramı belirsizlik yaratmaktadır. Her alandan “Evde kal” çağrısı yapılırken işçiler, emekçiler yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Özellikle fabrika, şantiye gibi çok sayıda insanın çalıştığı alanlarda herhangi bir tedbir alınmamıştır. Bu alanlarda çalışmalar olduğu gibi devam etmektedir. Özel sektörde birçok iş kolunda başta kadınlar olmak üzere emekçiler işten çıkmaya zorlanmakta veya ücretsiz izne çıkarılarak açlığa terk edilmektedir''.

KOVID-19 salgını tüm dünyada yaygınlaşmaya devam etmektedir. Türkiye’de 17 Mart’ta can kaybı yaşanmaya başlamıştır ve kayıplar artarak devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı salgına karşı önlem olarak sosyal mesafe-kişisel izolasyon gibi önerilerde bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’nün 16 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklamada bu tür önlemlerin tek başına yeterli olmayacağını belirtmiştir. Bu dönemde en kritik önlemlerden biri yaygın test yapılmasıdır. 27 Mart 2020 tarihi itibariyle Türkiye’de sadece 47.823 adet test yapılmıştır.

Buna karşın 27 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamayla şehirlerarası otobüs seyahatleri valilik iznine bağlı kılınmış, piknik, orman gibi alanların kullanımı kısıtlandırılmış, yurtdışı uçuşları tamamen sona erdirilmiştir. Açıklamaya göre “Kamuda olduğu gibi, özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.” kararı alınmıştır. Alınan diğer kararlar salgının ciddiyeti ve yayılmasının devam ettiğini göstermesine rağmen özellikle çalışma alanına dair alınan karardaki “esnek çalışma sistemi” kavramı belirsizlik yaratmaktadır. Her alandan “Evde kal” çağrısı yapılırken işçiler, emekçiler yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Özellikle fabrika, şantiye gibi çok sayıda insanın çalıştığı alanlarda herhangi bir tedbir alınmamıştır. Bu alanlarda çalışmalar olduğu gibi devam etmektedir. Özel sektörde birçok iş kolunda başta kadınlar olmak üzere emekçiler işten çıkmaya zorlanmakta veya ücretsiz izne çıkarılarak açlığa terk edilmektedir.

Bu bağlamda;

1- Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, tüm sektörlerde iş yaşamı sürmesine rağmen “Evde kal” çağrısını kime yapmaktadırlar?

2-Evde kal çağrısı yapılanlara çalışmak zorunda olan işçiler dahil değil midir?

3-Evde kalmak, virüse karşı mücadelede en kritik adım ise iş yaşamının halen sürüyor olması nasıl açıklanabilir?

4-İktidar korona virüse karşı mücadele ederken halk sağlığını mı yoksa şirketlerin zarar etmemesini mi öncelikli görüyor?

5-Bakanlığınız, evde kal çağrısına rağmen kaç adet fabrika ve işyerinin çalışmakta olduğunu tespit etmiş midir?

6-Bu iş yerlerinde çalışan kaç işçi vardır ve çalışma ortamları ortalama kaç kişiliktir?

7-İş yerlerinde salgına karşı kontroller yapılmakta mıdır?

8-Salgın nedeniyle ücretsiz izne çıkartılan işçi sayısı kaçtır?

9-İşçilere ücretli izin verilmesi konusunda çalışmanız var mıdır?

10-İşten çıkartmaları yasaklamayı düşünüyor musunuz?

11-Cumhurbaşkanının açıkladığı destek paketinde çalışanlardan ziyade büyük şirketlere destek olunduğu eleştirilerine ne diyorsunuz?

12-Tüm çalışanlara ücretli izin hakkının sağlanmadığı koşullarda oluşacak can kayıplarının sorumlusu kim olacaktır?

13-Salgınla mücadelede başta TTB ve SES olmak üzere bağımsız meslek örgütü ve sendikalardan destek almayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi