Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP İzmir il binasında bir yıl önce katledilen Deniz Poyraz'ı gündeme getirdi. Çepni, bir yıldır Deniz Poyraz'ın katillerinden hesap sormak için mücadele yürüttüklerini anımsattı.

KATİLİN SADAT'LA İLİŞKİLİ İDDİASI

Katilin Suriye'ye SADAT vasıtasıyla gittiğine dair çok ciddi verilerin olduğunu belirten HDP'li Çepni, "Buna dair de hiçbir araştırma yapılabilmiş değil. Yine bu katil böylesine vahşi bir cinayeti işlemesine rağmen böylesine elini kolunu sallaya sallaya sadece on sekiz saat gözaltında kaldı ve alelacele tutuklandı. HGS ve kamera kayıtları alınmadan, beklenmeden tutuklandı. Katliamdan sonra partinin bulunduğu iş merkezi bir olay yeri olarak ele alınmadı, cinayetten sonra iş merkezine giriş çıkışlar devam etti, polis bölgede ve binada bir inceleme yapmadı. Katil partiye gelirken elinde bir çanta var ve görüntüleri de var fakat sonrasında, bu çantada nelerin olduğuna dair herhangi bir polis incelemesi kamuoyuyla paylaşılmadı. Daha da ilginç olan: bu katil gözaltında telefonunu başka birine yönlendirmiş fakat bu yönlendirdiği kişiyle ilgili de herhangi bir araştırma yapılabilmiş değil. Katili "Adın ne ağabeyciğim?" diye karşılayan bir polis teşkilatı var. Katil son bir yılda düzenli olarak taksi kullanmış, düzenli olarak da lüks otellerde konaklamış yani katile katliam öncesinde rehabilitasyon imkânları sunulmuş" değerlendirmesinde bulundu.

DELİLLER YOK SAYILDI

Anlattıklarının savcılıkta ve emniyette ortaya çıkan veriler olmadığını konuyu araştıran ve çok büyük emek harcayan avukat arkadaşların ısrarlı çabaları sonucunda ortaya çıkartıldığını kaydeden HDP'li Çepni, "Yoksa Emniyette ve savcılıkta katliama dair "Arkasında kim var, organize midir?" diye sorulan tek bir soru yok. Sorgulama ve mahkeme esnasında deliller yok sayıldı, karartıldı. Savcılık, Emniyet ne yapar? Araştırır arkasında önünde ne var diye çünkü bir liseli, üniversiteli genç sokağa çıksa, bir slogan atsa beş gün, on gün tutuklama gerekçesiyle yargılanıyor, İşte, gazeteciler sekiz gündür gözaltındalar ama iktidarın çeteleri söz konusu olduğunda uygulamalar bunlar" diyerek yaşanan olumsuzluklara tepki gösterdi.

DEVLET İÇİNDE ORGANİZE EDİLMİŞ KATLİAM

HDP ve Kürt halkına, demokratik devrimci gençlere yönelik organize bir siyasi katliamla karşı karşıya kaldığını vurgulayan HDP'li Çepni, "İktidar bunu kişisel, bireysel bir husumetin sonucu olarak gerçekleşen bir katliam olarak sunmaya çalışıyor ve bizim buna inanmamızı, bunu kanıksamamızı bekliyor. İktidar sadece şunu yapmadı bu süreçte: Canlı yayınlarda katile "Sen git HDP binasını bas." demedi, bunun dışında, iktidar her şeyi yaptı. Evet, 4'üncü mahkeme 18 Temmuz’da gerçekleşecek. Biz katili ve arkasındaki güçleri de çok iyi tanıyoruz. Bütün bu süreçte de bunun devlet içerisinde organize edilmiş bir katliam olduğunu net olarak söylüyoruz" diye konuştu.

MÜCADELEYİ BÜYÜLTME ÇAĞRISI

Katliamın 1 yıldönümü olan 17 Haziran'da İzmir halkını, uğurlama töreninde, mahkeme süreçlerinde olduğu gibi dayanışmayı büyütmeye, katliamdan ve katillerden hesap sorma iradesini güçlendirme çağrısında bulunan Çepni şöyle konuştu:

"Biz bu katliamların bir devlet konseptinin sonucu olduğunu biliyoruz. Yine emek, özgürlük, demokrasi mücadelesini büyütme çağrısı yapıyoruz. Deniz Poyraz, bizim en sevdiğimiz, canımızdı, güzelimizdi ama dünyanın en çirkin, en katil, en korkak, en aşağılık kişisi tarafından katledildi. Tıpkı Kobani'de dünyanın en güzel kadınlarının dünyanın en çirkinlerini yendiği gibi bu katilleri de bu katillerin beslendiği düzeni de yerle bir edeceğiz."

Editör: Haber Merkezi