İZ GAZETE- İzmir Gaziemir Serbest Bölge'de faaliyette bulunan Amerikan Borgwamer Otomotiv'de küçülme gerekçesiyle, 1070 işçinin çalıştığı fabrikada 103 işçinin işten çıkartıldığını belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Mayıs 2022 tarihine kadar fabrikada çalışan 300'e yakın işçinin de işten çıkartılacağı bilgisini paylaştı.

SENDİKA İŞVERENDEN YANA OLDU İDDİASI

Fabrika yönetiminin yaptığı açıklamada, pandemiden dolayı kriz yaşandığını, NHB hattının Romanya'ya taşınmasından kaynaklı istihdam fazlasının bulunduğu ve toplu çıkış kararı aldıklarının da duyurulduğunu kaydeden Çepni, "İşçiler, fabrikada yetki sahibi olan Birleşik Metal-İş Sendikasının, işten çıkartmalar konusunda yönetimden yana tutum aldığını, işten çıkartılacak işçilere sendikanın karar verdiğini, bu durumun işçiler üzerinde psikolojik baskı ve mağduriyetler yarattığını, sendikanın kuruluş amacına aykırı olarak, hiçbir şekilde işçiden yana tutum almadığını, işten çıkarılan kişiler hakkında herhangi bir konuşma yapmamasının da disiplin suçu sayıldığını iddia etmektedirler" dedi.

MAĞDURİYETLER İÇİN SOMUT ADIM ATILMALI

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve işsizlik dikkate alındığında, pandeminin etkilerinin sonuçlarını, sektördeki daralmanın faturasını işçilere kesmenin hiçbir izahının olamayacağını vurgulayan HDP'li Çepni, "Ekim 2021 ayı itibari ile DİSK-Arın açıkladığı geniş tanımlı işsiz sayısını 7,9 milyon olduğu dikkate alınarak, Borgwamer fabrikası işçilerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi ve işlerine geri alınmaları için somut adımların atılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İŞTEN ÇIKARTMALARLA İLGİLİ İNCELEME YAPILMAKTA MIDIR?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Çepni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e, "Borgwamer Otomotiv'de çalışan işçilerin, şirketin küçülmeyi gerekçe göstererek işten çıkartıldıklarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? İşçilerin işten çıkartılmaları gerekçesi hakkında inceleme yapılmakta mıdır?" diye sordu.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

Birleşik Metal-İş Sendikası işyeri temsilcilerinin fabrika yönetimi ile işten çıkartılanları ve çıkartılacak olanları belirlediği, bu durumun işçiler üzerinde psikolojik baskı oluşturduğu iddiaları Bakanlığınız tarafından araştırılacak mıdır?

Borgwarner işçilerinin yaşadıkları mağduriyetleri giderilmesi ve işten çıkartılanların işlerine geri dönmeleri için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

İş yerlerinde yetkili sendikalarının işçiler aleyhine uygulamalarına ilişkin Bakanlığınıza yapılan başvurular var mıdır? Var ise Bakanlığınız bu konuda ne gibi adımlar atmıştır?

İŞÇİ MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK MİSİNİZ?

Bakanlığınız verilerine göre pandemi döneminde kaç işletmeden, kaç işçi işten çıkartılmıştır? Bu işçilerin mağduriyetlerini gidermek için Bakanlığınız ne gibi adımlar atmıştır?

Editör: Haber Merkezi